yle.fi-etusivu

Joroinen taistelee taloutensa kanssa ja siirtyy Pohjois-Savoon

Vuoden 2019 maakuntauudistuksen yhteydessä Joroinen vaihtaa maakuntaa. Sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoito on jo pitkään järjestetty yhdessä Varkauden kanssa.

Joroinen
Joroisten keskustan.
Kalle Pallonen / Yle

Joroisten tiukka taloudellinen tilanne on johtanut kuluvalla valtuustokaudella kyläkoulujen lakkauttamiseen ja kunnan omaisuuden myyntiin. Joroisten velkaantuneisuusaste on lähes 60 prosenttia, eli reilusti yli riskirajan.

Sitoutumattomien mukaan kunnan kassassa on tällä hetkellä rahaa omaisuuserien myynnistä johtuen, ja ne tulisi nyt sijoittaa ja investoida tuottavasti. Tuloveroprosentti on 20,25, jota puolueet ovat valmiita korottamaan.

Joroinen tuottaa edelleen omat terveyspalvelunsa, mutta sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoito järjestetään yhdessä Varkauden kanssa. Vuoden 2019 maakuntauudistuksessa Joroinen siirtyy Pohjois-Savoon. Puolueet haluavat silti säilyttää kunnan itsenäisenä.

Väkiluku on eteläsavolaisittain maltillisessa laskussa

Joroisissa on tällä hetkellä hieman yli 5000 asukasta. Määrä on laskussa, tosin maltillisemmin kuin monessa muussa Etelä-Savon kunnassa. Sen sijaan Joroisissa toimii vähemmän yrityksiä kuin eteläsavolaisissa kunnissa keskimäärin. Työttömiä tosin on 13,1 prosenttia eli alle maakunnan keskiarvon.

Nyt kuntaan pyritään houkuttelemaan uusia yrityksiä ja työpaikkoja, ja niiden perässä myös asukkaita.

Kaksi suurinta puoluetta, keskusta ja sitoutumattomat, houkuttelisivat uusia yrittäjiä rakentamalla ja tarjoamalla heille edullisia toimitiloja. Keskustassa olisi valmiutta myös kiinteistöveron alentamiseen. Sitoutumattomat panostaisi markkinointiin, eikä vain yrittäjiä silmällä pitäen. Puolueen mukaan kunnan pitäisi markkinoida myös tontteja, palveluita ja tapahtumia.

Muiden investointien osalta keskusta, sitoutumattomat ja SDP pitävät tärkeinä muun muassa teiden ja hyvien tietoliikenneyhteyksien rakentamista.

Valtuuston kokoonpanoon odotettavissa muutoksia

Joroisten kunnanvaltuuston kokoonpano on kuluvalla kaudella ollut sangen tasaväkinen. Keskustalla on kymmenen paikkaa, sitoutumattomilla kahdeksan ja SDP:llä kuusi.

Kuntavaalien ehdokasasettelun perusteella asetelmaan voi uumoilla muutoksia, sillä nyt keskustalla on puolitoista kertaa enemmän ehdokkaita kuin SDP:llä ja sitoutumattomilla, jonka ehdokasmäärä on laskenut tuntuvasti. Kato on käynyt myös kokoomuksen riveissä.

Perussuomalaisten ehdokasmäärä sen sijaan on noussut viime vaaleista. Kaikkiaan kuntavaaliehdokkaiden määrä Joroisissa on laskenut lähes neljänneksen.

Lähteet: Yle Mikkelin kuntavaalikyselyyn vastasivat Joroisten osalta keskusta, sitoutumattomat ja SDP.