1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Ero vihreiden ja kokoomuksen kannatuslukemissa Helsingissä merkittävä muttei yllättävä

Kokoomuksen ja vihreiden pormestariehdokkaat Jan Vapaavuori ja Anni Sinnemäki sekä tutkija Erkka Railo kommentoivat Yle Uutisten teettämää, tuoretta Helsingin kunnallisvaali-gallupia.

kuntapolitiikka
Anni Sinnemäki ja Jan Vapaavuori
Anni Sinnemäki ja Jan VapaavuoriPetteri Paalasmaa / AOP ja Jarno Kuusinen / AOP

Ero vihreiden ja kokoomuksen kannatuslukemissa Helsingissä on merkittävä, sanoo erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Yle julkaisi aiemmin keskiviikkona Helsingin vaaliasetelmia koskevan puoluekannatusmittauksen, jossa vihreät oli runsaat kaksi prosenttiyksikköä kokoomusta edellä: vihreiden kannatusprosentti oli 28,1 ja kokoomuksen 25,9.

Kysely on tehty helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa. Tilastollinen virhemarginaali on kolme ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa.

Railoa tuoreet tulokset eivät yllätä. Hän arvioi, että vihreät hyötyy valtakunnan politiikasta, siitä että se on oppositiopuolue. Kokoomusta taas painaa hallitusvastuu.

– Moni saattaa vielä muistaa kokoomuksen [silloisen puheenjohtajan] Alexander Stubbin tekemän koulutuslupauksen vuodelta 2015 ja sen, miten nykyinen hallitus valtaan päästyään ryhtyi koulutuksesta leikkaamaan.

– Epäilen, että tällainen asetelma saattaa suosia vihreitä, jotka ovat yrittäneet profiloitua koulutusta tukevana puolueena.

Kuntavaaleihin on nyt tasan kuukausi aikaa. Vihreiden kannalta tilanne näyttää hyvältä, Railo toteaa.

– Karkea nyrkkisääntö on, että kannatus voi nousta tai laskea suurin piirtein yhden prosenttiyksikön.

– On se merkittävää, että [vihreiden] kannatus on näin merkittävästi yli pahimman kilpailijan kokoomuksen.

Puoluekannatusarviotgrafiikka, Helsinki
Yle Uutisgrafiikka

Tuleva kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin

Ylen teettämän puoluekannatusmittauksen yhteydessä kysyttiin myös sitä, kuka puolueiden asettamista pormestariehdokkaista olisi paras valinta Helsingin pormestariksi.

Tässä kyselyssä kokoomuksen Jan Vapaavuori oli selvä suosikki: häntä piti parhaana ehdokkaana peräti 37,9 prosenttia vastanneista. Vihreiden Anni Sinnemäen kannatusprosentti oli viisitoista prosenttiyksikköä pienempi, 22,9.

Lopullinen pormestarivalinta on kokonaan tulevan valtuuston käsissä. Paikan lankeaminen vaalien suurimmalle puolueelle onkin todennäköistä, mutta ei varmaa.

Sekä kokoomuksen Vapaavuori että vihreiden Sinnemäki kuitenkin sanovat kaiken lähtevän siitä, että pormestari tulee siitä puolueesta, joka nousee Helsingin suurimmaksi.

Sinnemäki kuvaa vallitsevaa vaaliasetelmaa mielenkiintoiseksi.

– Kokoomus on ollut suurin puolue Helsingissä valtavan pitkän ajan. Nyt näyttää siltä, että ensimmäistä kertaa todella pitkään aikaan vihreillä on mahdollisuus nousta suurimmaksi puolueeksi ja haastaa kokoomuksen pitkäaikainen ykköspaikka.

Miten kokoomus aikoo kiriä eron vihreisiin umpeen? Vapaavuori muistuttaa, että vaalikampanjointi on vasta alkamassa.

– Meillä on näyttöä, että isojakin muutoksia voi tapahtua vielä viimeisten viikkojen aikana ennen vaaleja.

– Uskon siihen, että meidän hyvä kampanja tulee vakuuttamaan helsinkiläiset siitä, että kokoomuksen johdolla kaupunki on turvallisissa, vastuullisissa ja moderneissa käsissä myös jatkossa, hän sanoo.

Kamppailu tulee olemaan tiukka

Millainen vaikutus pormestariasetelmilla on Helsingin kuntavaaleihin?

Erkka Railo toteaa, että näkyvillä henkilöillä on vaikutusta vaalitulokseen, mutta sen suuruutta liioitellaan herkästi.

– Tyypillisesti suosittu henkilö vie äänestäjiä muilta saman puolueen ehdokkailta, pikemminkin kuin vetää liikkuvia äänestäjiä puoleensa.

Hän huomauttaa kuitenkin, että perinteisesti kokoomuksen äänestäjillä on ollut hieman parempi äänestysaktiivisuus kuin vihreillä.

– Kamppailu tulee olemaan tiukka loppuun asti.

Lue seuraavaksi