1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Poliisi varautuu viikonloppuna turvapaikanhakijoita vastustaviin kokoontumisiin

Poliisi ottaa tosissaan nettikeskustelut, joissa uhataan kokoontua Helsingin Rautatientorille turvapaikanhakijoiden käynnissä olevaa mielenosoitusta vastaan lauantaina.

mielenosoitukset
Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus rautatientorilla
Antti Kolppo / Yle

Facebookissa Puhdistus-nimisen tapahtuman järjestäjäksi mainitaan Suomen Kansallismieliset. Myös Suomen vastarintaliike mainostaa tapahtumaa nettisivuillaan. Kokoontumisesta ei ole tehty poliisille mielenosoitusilmoitusta.

Ryhmittymä haluaa, että viranomaiset poistavat Rautatientorilla viikkojen ajan jatkuneen turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen.

Jos näin ei tapahdu, ryhmä aikoo "saapua Rautatientorille ja kerromme mielipiteemme laittomasti maassa oleskeleville."

Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnan johtaja, ylikomisario Jari Taponen sanoo, että poliisi ottaa netissä esitetyt uhkaukset turvapaikanhakijoita vastaan vakavasti.

– Kun tällaisia uhkauksia on ladeltu, niin kyllä me riittävässä määrin otamme ne tosissamme. Me tulemme näkymään lauantaina normaalia enemmän siellä paikan päällä.

Poliisi tekee uhka-arvion loppuviikon aikana, mutta ei kerro millaiseen uhkaan se aikoo varautua. Taponen ei kerro, varautuuko se esimerkiksi suureen väkimäärään, mahdollisesti ulkomailta tuleviin henkilöihin tai väkivallan uhkaan.

– Sitä on turhaa tässä vaiheessa lähteä arvioimaan sen tarkemmin. Me seuraamme tilannetta, mutta sitä minä en kerro, mihin me perustamme uhka-arviomme.

Poliisilla ei ole aikomusta lopettaa Rautatientorilla olevaa turvapaikanhakijoiden mielenosoitusta.

– Me puhumme mielenosoituksista, me emme puhu leiristä. Se on mielenosoitus ja me kohtelemme sitä kokoontumislain mukaisesti yleisenä kokouksena. Kokoontumislaissa ei puhuta mitään siitä kuinka pitkään mielenosoitus saa kestää. Poliisi ei puutu tilanteeseen, jos yleinen järjestys ja turvallisuus eivät kohtuuttomasti häiriinny. Nyt molemmat mielenosoituksen ovat sujuneet kohtuuden rajoissa, sanoo Taponen.

Netissä mainostetun tapahtuman lisäksi poliisi varautuu kahteen ilmoitettuun vastamielenosoitukseen. Poliisin mukaan niihin on tulossa joitakin kymmeniä osallistujia.

Lue seuraavaksi