Hyppää sisältöön

Apple, Samsung ja Microsoft aikovat tukkia Wikileaksin paljastamat tietoturva-aukot – "Toimimme nopeasti"

Älykännyköitä, tietokoneita ja älytelevisioita valmistavat yhtiöt selvittävät nyt, miten asiakkaiden tietoturvaa voidaan puolustaa vakoilulta.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Wikileaks julkaisi eilen tuhansia dokumentteja, jotka sisältävät Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n sekä sen kanssa yhteistyötä tekevän Kansallisen turvallisuusviraston (NSA) ja muiden tiedusteluelinten tiedonvaihtoa, kommentteja ja koodeja. Ne paljastavat, miten CIA:n johdolla on kehitelty järjestelmiä puhelinten ja muun tietotekniikan vakoilemiseksi.

Teknologiayhtiöt ovat ilmoittaneet ottavansa tiedot tosissaan ja tutkivansa, miten ajantasaisia vuosina 2013-2016 kirjoitettujen dokumenttien paljastamat tietojärjestelmien aukot ovat.

Applen tiedotteessa kerrottiin yhtiön jo huomioineen osan järjestelmiensä haavoittuvuuksista:

– Vaikka alustavan analyysimme mukaan monet nyt paljastetut seikat on jo paikattu viimeisimmässä iOS-käyttöjärjestelmäpäivityksessä, työskentelemme nopeasti paikataksemme kaikki esille tulevat heikkoudet. Kehotamme aina asiakkaitamme pitämään päivityksistä huolta, jotta heillä on uusin tietoturva käytössä.

Myös Samsung ja Microsoft ilmoittivat olevansa tietoisia Wikileaksin paljastuksista.

– Asiakkaiden yksityisyyden ja laitteittemme turvallisuuden suojeleminen ovat Samsungille pääprioriteetteja. Olemme tietoisia kyseisistä tiedoista ja tutkimme kiireellisesti asiaa, ilmoitti Samsung.

Vuodon aitoutta ei ole vahvistettu

CIA tai Valkoinen talo eivät ole vahvistaneet, ovatko Wikileaksin vuotamat tiedot oikeita. Yleinen arvio on, että ne ovat.

BBC:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun)entinen CIA:n ja NSA:n johtaja Michael Hayden on yksilöiden yksityisyyttä enemmän huolissaan siitä, että Wikileaks vuoti vakoiluohjelmat:

– Jos se, mitä olen lukenut, on totta, tämä vaikuttaa äärimmäisen haitalliselta vuodolta, kun puhumme taktiikoista, tekniikoista, menetelmistä ja välineistä, joita CIA on käyttänyt hoitaakseen laillista ulkomaantiedustelua.

– Toisin sanoen se on tehnyt maastani ja maani liittolaisista vähemmän turvallisia, sanoo Michael Hayden.

Tietoturvaan erikoistunut tutkija Nicholas Weaver Berkeleyn Kansainvälisestä tietojenkäsittelytieteen instituutista (ICSI) kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että Wikileaksillä on tapana liioitella vuotojensa laatua ja määrää. Sitä paitsi, CIA:n työtä on vakoilla:

– Veronmaksajien pitäisi olla käärmeissään, jos niin ei olisi asiain laita. CIA:n tehtävähän on, loppujen lopuksi, kerätä tiedustelutietoa, kirjoittaa Weaver.

– Pääotsikko tässä on, että jonkun onnistui vaarantaa CIAN:n huippusalainen kehitysympäristö, napata iso kokonaisuus materiaalia ja julkaista se.

Lähteet: AP, Reuters