Hyppää sisältöön

Elokuvatuotannot ovat tuoneet Turun seudulle miljoonia euroja – myös imagollinen hyöty on korvaamatonta

Runsaan seitsemän vuoden aikana Turun seudulla on kuvattu 28 pitkää elokuvaa.

Viikossa aikuiseksi -elokuvaa kuvattiin Naantalissa kesällä 2014. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Turun seudulla 2010-luvulla kuvatut elokuva- ja tv-tuotannot ovat tuoneet alueelle miljoonien eurojen taloudellisen hyödyn.

Länsi-Suomen elokuvakomission tuotantokoordinaattori Annamari Merta kertoo, että tuotantojen tuoma suora taloudellinen hyöty on reilun seitsemän vuoden aikana ollut noin kuusi miljoonaa euroa. Kun lasketaan mukaan välilliset tulot ja muu hyöty, kohoaa summa noin yhdeksään miljoonaan euroon.

– Elokuvatuotanto kuluttaa alueella paljon rahaa. Pelkästään elokuva-ala ei hyödy, vaan koko Turun seutu. Suuria hyötyjiä ovat muun muassa majoitus, catering, logistiikka ja erilaiset rakennus- ja lavastuspalvelut. Joku yrittäjä on kertonut moninkertaistaneensa liikevaihtonsa elokuvatuotantojen myötä, Merta sanoo.

Tuotantoihin satsattu noin miljoona euroa

Turun seudulla on kuvattu 2010-luvulla 28 pitkää elokuvaa. Tuotantojen määrä on kasvanut merkittävästi, sillä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä alueella kuvattiin vain seitsemän elokuvaa. Tuotantojen lisääntyminen on vaatinut merkittäviä panostuksia.

– Kun 2010-luku alkoi, teimme tietoisen valinnan, että lähdemme luomaan Turusta elokuvakaupunkia. Asian eteen on tehty valtavasti työtä ja tehdään edelleen, Annamari Merta Länsi-Suomen elokuvakomissiosta kertoo.

Se ei suinkaan ole puhdasta rahaa tuotannoille, vaan iso osa summasta on rahanarvoisia palveluita.

Annamari Merta

Aivan ilmaiseksi tuotantoja ei ole Turun seudulle saatu. Alue on satsannut elokuva- ja tv-tuotantoihin rahallisesti noin miljoonan euron verran.

– Se ei suinkaan ole puhdasta rahaa tuotannoille, vaan iso osa summasta on rahanarvoisia palveluita: palkkaamme työttömiä ompelijoita puvustamoon, ostamme työkeskukselta lavastuspalveluita, tarjoamme kuvauslupia tai maksamme kuvauspaikkavuokria kaupunkien kiinteistöille, Merta listaa.

Tuotannoille on tarjolla myös tuotantotukea. Summa riippuu siitä, kuinka suuren määrän rahaa tuotanto käyttää alueella ollessaan.

Suuri imagohyöty

Taloudellisen hyödyn lisäksi elokuvatuotannot tuovat alueelle myös merkittävän imagohyödyn. Sitä on vaikeampi mitata kuin rahallista hyötyä, mutta Länsi-Suomen elokuvakomissiosta uskotaan, että elokuvatuotannoilla on ollut vaikutusta siihen, että Turun seudun vetovoima on viime aikoina kasvanut.

Vuoden alussa Suomessa otettiin käyttöön Tekesin hallinnoima tuotantokannustin, jonka uskotaan houkuttelevan tänne entistä enemmän kansainvälisiä tuotantoja. Annamari Merta arvelee, että se avaa täysin uusia mahdollisuuksia myös elokuvamatkailun kehittämiselle.

– Ihmiset valitsevat seuraavan matkakohteensa näkemänsä elokuvan perusteella. Kun Turku näkyy valkokankaalla, vastaavaa markkina-arvoa on todella vaikea saada millään muulla, Merta sanoo.

2010-luvulla Turun seudulla on kuvattu seitsemän Vares-elokuvaa. Kuva: Solar Films / Jan Granström

Turun seudussa vetoaa monipuolisuus

Maaliskuussa Turussa kuvattiin suomalais-meksikolaista yhteistuotantoa, meksikolaisesta ammattinyrkkeilijästä kertovaa Bayoneta-elokuvaa. Elokuvan ohjaaja Kyzza Terrazas kertoo, että he halusivat kuvaamaan mahdollisimman kauas kotoa.

– Tiesin Suomesta vain Aki Kaurismäen elokuvat, joita rakastan. Turku on monipuolinen kaupunki: täällä on satama, historiallisia paikkoja ja saaristoa. Tämä oli juuri oikea kuvauspaikka elokuvallemme, Terrazas perustelee Turun valintaa kuvauspaikaksi.

Turku on edelleen monille tekijöille ja katsojille uusi kaupunki.

Annamari Merta

Länsi-Suomen elokuvakomission tuotantokoordinaattori Annamari Merta kertoo, että tuotannot kiinnostuvat Turusta usein juuri monipuolisten kuvauspaikkojen vuoksi. Lisäksi Turku on kompaktin kokoinen, ja täällä on monissa asioissa helpompaa toimia kuin Helsingissä.

– Turku on edelleen monille tekijöille ja katsojille uusi kaupunki. Lokaatiot eivät ole kuluneet valkokankaalla, Merta sanoo.

Hän ei usko, että Turun seudun suosio aivan lähiaikoina laantuu.

– Tällä hetkellä neuvottelemme kahden kansainvälisen tuotannon kanssa ja muitakin neuvotteluja on käynnissä. Vuosi näyttää hyvältä, Merta sanoo.

.
.