Koe uusi yle.fi

Harvinainen vaaliliitto yrittää nujertaa pikkukunnassa keskustan herruuden

Keskustan ylivoima yritetään padota pienessä pohjoispohjalaisessa Alavieskan kunnassa. Neljä puoluetta eri äärilaidoilta on perustanut sitä varten yhteisen vaaliliiton.

kuntavaalit
Simo Kähtävä on ammatiltaan suntio.
Simo Kähtävä on ammatiltaan suntio.Wasim Khuzami / Yle

Suomen Keskusta on pysynyt vallankahvassa Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Alavieskassa kuntavaaleista toiseen. Viimeksi keskusta sai täpärästi määräenemmistön 21-paikkaiseen kunnanvaltuustoon.

Tunnemme kaikki toisemme ja kaikki ajamme Alavieskan etua.

Simo Kähtävä

Harvinaislaatuiseen vaaliliittoon kuuluvat kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kokoomus. Vastaavaa on Alavieskassa nähty eri yhdistelminä useissa vaaleissa. Viime kerralla se sai yhteensä seitsemän paikkaa ja yrittää uudelleen samaa huhtikuussa.

Kristillisdemokraatteja pitkään valtuustossa edustanut Simo Kähtävä ei tänä keväänä asettunut enää ehdolle. Hän arvioi, että vaaliliitot ovat todellakin hyödyllisiä, sillä Alavieskan oppositiopuolueet tuskin olisivat pärjänneet omilla, erillisillä listoilla.

Kuntavaalikonkari Simo Kähtävä (kd.) ei enää asetu ehdolle.
Kuntavaalikonkari Simo Kähtävä (kd.) ei enää asetu ehdolle.Wasim Khuzami / Yle

– Yksi tai kaksi olisi päässyt läpi. Olisi jopa voinut käydä, että ei yhtään, Simo Kähtävä laskeskelee.

Kähtävä vahvistaa nauraen, että erikoinen vaaliliitto on todellakin epäpyhä allianssi, sillä yhteisestä vaaliliitosta saattaa valtuustoon päästä yhtä lailla vasemmistolainen kuin oikeistolainenkin, ehkä vain yhden äänen erolla.

– Se ei ole ongelma, tunnemme kaikki toisemme ja kaikki ajamme Alavieskan etua. Haluamme saada äänemme kuuluviin keskustan valtaapitäville.

Kepun ylivaltaa vastaan  

Monet kunnat Pohjois-Pohjanmaalla ovat keskustapuolueen hallitsemia.

Erikoisen vaaliliiton muodostuminen herättää myös yliopistomiehen mielenkiinnon. Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen ei ole lähemmin paneutunut Alavieskan tilanteeseen, mutta arvelee taustalta löytyvän halua etsiä vaihtoehtoa.

Meillä on halu antaa tällainen vaihtoehto keskustalle

Simo Kähtävä

– Jos pitkään samat henkilöt pitävät valtaa, voi tuntua, että asiat eivät etene, Erkki Karvonen veikkaa.

– Ilmeisesti keskusta on määrännyt asioista pitkään, Karvonen päättelee.

Simo Kähtävä viittaa samaan suuntaan, vaikka korostaakin hyvää keskusteluyhteyttä valtaapitäviin.

– Meillä on halu antaa tällainen vaihtoehto keskustalle. Ja minusta on hyvä, että päättäjissä on pieniäkin ryhmiä, Kähtävä muotoilee.

Isoja muutoksia luvassa

Alavieskan valtuustossa puhaltavat tänä vuonna isot muutosten tuulet, sillä monet pitkään vallankahvasta kiinni pitäneet eivät enää pyri kunnanvaltuustoon. Simo Kähtävä perustelee luopumista perhesyillä, kuten monet muutkin.

Kartta.
Google / Yle Uutisgrafiikka

Ehdokkaita on tänä vuonna ollut tavallistakin vaikeampaa löytää. Oppositio-allianssin vaalinäkymiä heikentää Simo Kähtävän mukaan ehdokkaiden pieni kokonaismäärä.

– Keskustalla on enemmän ehdokkaita kuin vaaliliitolla. Ehdokkaiden lukumäärä vaikuttaa äänimäärään, Kähtävä muistuttaa.

Keskustallakin haasteita

Keskustan Alavieskan paikallisyhdistyksen vetäjä Marja Isokääntä on hämmästelee hänkin, kuinka iso työ on ollut löytää ehdokkaita kuntavaaleihin. Valtuustoryhmässä tapahtuu paljon luopumisia. Tilalle on kuitenkin saatu hyvin etenkin naisehdokkaita, Isokääntä kertoo.

Marja Isokääntä (kesk.) vastasi työläästä ehdokashankinnasta Alavieskassa.
Marja Isokääntä (kesk.) vastasi työläästä ehdokashankinnasta Alavieskassa.Wasim Khuzami / Yle

– Kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtajatkin lopettavat. Kummallakaan ei ole syynä Alavieskan talous tai ongelmat valtuustossa. Emme yleensä edes äänestele valtuustossa. Pakolaisten vastaanotosta äänesteltiin, että heitä ei oteta, Marja Isokääntä muistelee.

Kunnanhallituksessakin istuva Isokääntä arvioi, että kunnan talous on korjaantumaan päin isojen koulu- ja palvelutaloinvestointien jälkeen. Peruspalvelukuntayhtymä Kalliolla on mennyt taloudellisesti paremmin ja Vieskan liikelaitoksen purkaminen on vahvistanut kunnan kassaa.

Emme yleensä edes äänestele valtuustossa.

Marja Isokääntä

Oppositio-allianssin kanssa valtuustotyöskentely on toiminut hyvin, Isokääntä arvioi. Vaalitulosta hän ei kuitenkaan lähde ennakoimaan.

– Toivotaan, että ollaan edelleen ykkösiä. Vihreät on uutena puolueena aina arvoitus, Marja Isokääntä sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"

Arkeologia

Taistelukirveitä, nuolenkappaleita ja lyijynappuloita

800-luvun englantilaiskronikka kertoi viikinkileiristä – nyt se löytyi kaivauksissa

Yleisurheilu

Yleisurheilutähden raiskaustapaus järkyttää ruotsalaisia – "Kauheaa ja uskomatonta"