Alfaurosten ja yltiökapitalismin aika meni, kuuluvat miljardöörin teesit Jätkäsaaren kattobaarista

Suomen hotellikentällä on uusi norjalaiskasvo Petter Stordalen. Kuka hän oikein on? Juttu on julkaistu vuonna 2017.

hotellit
Petter Stordalen
"Neuvotteluissa ei ole tärkeintä, että vain minä itse voitan. Tärkeintä on saada toinen osapuoli tuntemaan itsensä voittajaksi, sillä samat ihmiset tulevat elämässä aina uudestaan ja uudestaan vastaan. Parasta tietysti on, jos molemmat voittavat."Petteri Sopanen / Yle

Saisiko olla muutama ohje menestykseen miljardöörin antamana? Tämän jutun kuvateksteissä Petter Stordalen antaa kolme vinkkiään.

Ai Petter kuka?

Hän on 54-vuotias norjalainen hotellimiljardööri joka kuuluu maailman superrikkaisiin, on tarkemmin sanoen talouslehti Forbesin miljardöörilistalla (siirryt toiseen palveluun) 1 359:nneksi rikkain, ja sanoo vierailullaan Helsingissä naistenpäivänä näin:

– Olen varma että maailma olisi parempi paikka, jos naiset olisivat olleet johdossa. Alfaurosten kulttuuri on aiheuttanut paljon sotia ja konflikteja.

Alfaurosten aika on ohi, Stordalen jatkaa. Hän on itsekin joutunut pohtimaan alfaurouttaan vaimonsa vakavan sairastumisen vuoksi, ja kertoo muuttuneensa. Siitä myöhemmin lisää, mutta vielä alfauroksista:

– Alfauros-syndroomasta kärsivät miehet uskovat aina strategiaan ja taktiikkaan, nukkuvat neljä tuntia, työskentelevät kovaa ja haluavat onnistua kaikessa. Mutta he eivät näe, että tärkeintä on yrityksen kulttuuri, se mitä ihmiset tekevät. Hyvä kulttuuri ahmii kaiken maailman strategioita aamupalaksi.

Stordalen sanoo ottavansa mielellään alaisikseen itseään taitavampia ihmisiä.

– Alfauros ei tee niin, koska hän pelkää että ne vievät sitten hänen paikkansa. Koska aina on joku 250-kiloinen gorilla tai joku joka on älykkäämpi, nopeampi ja parempi.

Petter Stordalen
"Ole aina valmis muutokseen. Et voi taistella sitä vastaan että maailma muuttuu, voit vain sopeutua muutokseen."Petteri Sopanen / Yle

Kuka Stordalen?

Stordalen istuu Jätkäsaaren Clarion-tornihotellin kattobaarissa rennosti kuin omassa olohuoneessaan. Ja miksei, koska hän omistaa hotellin. Avajaisissa marraskuussa Stordalen laskeutui katolta vaijerin kanssa, ja yhtä vauhdilla hän on tehnyt tuloaan suomalaiseen hotellibisnekseen.

Hänen Nordic Choice Hotels -ketjunsa on noussut Pohjoismaiden hotellijätiksi Scandicin rinnalle. Hotelleja on jo liki 200, ja ne tunnetaan lähinnä Clarion- ja Comfort-ketjuista.

Suomeen on hiljattain avattu jo kolme hotellia: Jätkäsaareen ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle Clarionit ja Helsingin ydinkeskustaan F6. Ja lisää on tulossa.

Kattobaarin ikkunoista avautuu koko Helsinki. Mutta jos Stordalen kävelisi kadulla, juuri kukaan ei tunnistaisi häntä.

Pohjoismaissa on vain kourallinen miljardöörejä, eivätkä he ole rokkitähtiä joiden kasvot täyttäisivät netin tai mainostaulut. Stordalen tosin näyttää ja kuulostaa enemmän rokkitähdeltä kuin liikemieheltä. Mittatilauspuvun sijaan hän on pukeutunut ruskeaan mokkanahkatakkiin ja rockhenkisiin housuihin. Iphone on latauksessa lattialla nojatuolin vieressä, ja pöydällä on purkillinen General-nuuskaa.

– Voiko Suomesta ostaa nuuskaa? Ai ei! Yritän kyllä sanoa omillekin lapsilleni, että tämä on huono tapa, mutta minkäs teet.

"Kapitalismin pitää muuttua"

Stordalen on tällä kertaa tullut Helsinkiin esittelemään suomeksi juuri käännettyä kirjaansa Salaisuuteni, joka on Norjassa yltänyt bestselleriksi.

Kirja kertoo siitä, miten tukka putkella rahaa ja kasvua tavoitellut mies pysähtyy ensimmäistä kertaa katsomaan taaksepäin sitä mitä on tehnyt. "Aina vain seuraavan diilin ja seuraavan hotellin" sijaan hän sanoo nyt kirjoittaneensa kirjan kolmelle lapselleen. Hänen vaimonsa sairastaa ihonkovettumatautia eli sklerodermaa, ja kirja kertoo bisneksen lisäksi heistä.

Stordalen on ristiriitainen hahmo. Hän on upporikas mies, jonka elämäntyyli on kulutuskeskeinen ja hiilijalanjälki massiivinen. Samalla hän ottaa kantaa kestävämmän maailman ja reilun veronmaksun puolesta ja rahoittaa perheen säätiön kautta ilmastonmuutoksen vastaista työtä.

– Kyllä, olen kapitalisti, mutta kapitalismin pitää muuttua. Siitä pitää tulla paljon kestävämpää tämän lyhytjänteisyyden sijaan, koska ilmastonmuutos on valtava uhka. Ei voi olla niin, että kapitalismi palkitsee toiminnasta, joka on haitallista ympäristölle.

– Ongelmia on bisneksessä ja politiikassa. Vaikka poliitikot tietävät, kuinka vakavista uhista on kyse, heidän pitää tulla muutaman vuoden välein valituiksi.

Mutta eikö hotellibisnes pohjaudu nimenomaan kulutuksen kasvuun? Stordalenillehan on eduksi, mitä enemmän ihmiset matkustavat ja yöpyvät hänen hotelleissaan.

– Emme voi rajoittaa ihmisten liikkumista, koska liikkuminen on lisääntynyt Jeesuksen ajoista tähän päivään asti. Mutta lentokoneiden käyttämät polttoaineet ja sähköautojen toimintasäde muuttuvat kovaa vauhtia, ja siihen voimme vaikuttaa isosti, hän sanoo.

Petter Stordalen
"Kaikki epäonnistuvat. Se on väistämätöntä. Mutta on tärkeää pysyä rohkeana, vaikka epäonnistuu kerta toisensa jälkeen. Asiat vievät aikaa."Petteri Sopanen / Yle

Rolexia ei osteta järkisyistä

Stordalen kertoo omakohtaisesti myös bisnesmaailman härskiydestä.

Kun Stordalenista 24-vuotiaana tuli Norjan suurimman kauppakeskuksen johtaja vailla juuri mitään alan kokemusta, hän pyysi ystäviään ja jopa äitiään soittelemaan itselleen yrityksen puhelinvaihteen kautta norjaksi ja englanniksi. Näin syntyi mielikuva siitä, että uudella johtajalla oli monta rautaa tulessa.

Kauppakeskuksen rakennusmestarilta hän taas onki ennen työmaakokouksia tietoja, joiden avulla hän saattoi esittää olevansa asioista tarkemmin perillä kuin todellisuudessa oli. Ja avoimesti hän kertoo myös neuvotteluissa käytetyistä huijaustaktiikoista.

Stordalenia on ajanut tahto. Hänen mukaansa tuote voi olla hinta-laatusuhteeltaan huonompi kuin muut, jos mielikuvat saavat ihmiset haluamaan tuotetta. Esimerkki:

– Yksikään mies ei osta rannekellokseen Rolexia siksi, että ostos olisi järkipäätös. Mies ostaa sen siksi, että hän haluaa viestittää kaikille huoneessa oleville naisille, että hän pystyy pitämään huolta heidän tulevista lapsistaan huomattavasti paremmin kuin viereinen tyyppi, jonka ranteessa on Swatch.

Mutta eikö tämä ole taas alfaurosten mahtailua, loputonta voiton jahtaamista jossa rapatessa roiskuu ja heikommat kärsivät?

– Ei kaikki ole miesten syytä. Mutta on hyvä, että naiset ovat kaikkialla yhteiskunnassa entistä tasapuolisemmin miesten rinnalla.

Alfaurosten kohtaaminen kattobaarissa

Myöhemmin iltapäivällä hotellin kattobaarissa nähdään alfaurosten tai ainakin muuttuneiden alfaurosten kohtaaminen, kun yritysvalmentaja Jari Sarasvuo haastattelee Stordalenia tämän kirjasta.

– Tässä meillä on tarina ihmisestä, joka on herännyt kuoleman edessä, Sarasvuo aloittaa dramaattisesti.

Suunnilleen satapäinen yleisö kuuntelee hiljaa, kun Stordalen puhuu. Miten hän aloitti tavallisen kauppiasperheen poikana. Miten isä rakasti, muttei kehunut. Miten Nokian kaatoi sen kulttuurin muuttuminen rohkeasta pelokkaaksi. Miten vaimo sanoi olevansa sairas, mutta että planeetta vasta onkin sairas.

Stordalen kehottaa naisvaltaista yleisöä luomaan suuntaa uudenlaiselle äijäkulttuurin jälkeiselle maailmalle. Ja ottaa kännykkänsä, vetää Sarasvuon vierelleen, ottaa muutaman kuvan joissa osassa on taustalla yleisö ja osassa Helsinki, ja antaa sitten kännykkänsä avustajalleen.

Muutaman minuutin päästä yksi kuva on julkaistu Instagramissa.

Petter Stordalenin Instagram-tili.
Stordalen veti Jari Sarasvuon mukaan selfieen kirjanjulkistustilaisuudessa.Petter Stordalenin Instagram-tili.

Lue myös: Suomen valtasi hotellibuumi: Miljardöörit markkinoivat Helsinkiä ulkomaalaisille