Suomalaiset näkivät Amerikan legendan ensimmäisinä – "Kiinnostus Mustangia kohtaan kasvaa"

Ford Mustangin valmistaminen alkoi päivälleen 53 vuotta sitten. Mallin viimeisin sukupolvi lanseerattiin vuonna 2015.

Ford Mustang
Ford Mustang edestä
Kari Roivaisen viisikymppinen menopeli on kuin nuori ori.Niko Mannonen / Yle

KajaaniFord Mustang on monen autoista kiinnostuneen haave. Yksi pony car -luokan automalleista näki päivänvalon tasan 53 vuotta sitten, kun Mustangeja alettiin valmistaa Fordin tehtaalla Michiganissa.

Suurelle yleisölle uusi automalli esiteltiin 13. huhtikuuta 1964 New Yorkissa, ja tuolloin olisi pitänyt olla sen maailman ensiesitys (siirryt toiseen palveluun) (The Ford Motor Company). Näin ei kuitenkaan ollut, sillä päivää aikaisemmin urheiluauto oli jo esitelty keskellä Suomea Jyväskylässä ARE:n autonäyttelyssä (siirryt toiseen palveluun) (Mobilisti).

Ford Mustang juttu esittelystä
Ford Mustang Owners' Club of Finland ry:n jäsenlehdessä ollut juttu siitä, kuinka Mustangin ensiesittely oli vahingossa Suomessa.Niko Mannonen / Yle

Pony car –mallisista urheiluautoista Mustangit ovat ainoita, joiden valmistus on jatkunut keskeytyksettä yli 50 vuoden ajan. Mallin viimeisin kuudes sukupolvi lanseerattiin vuonna 2015.

Auton valmistushistorian alussa Ford oli kaavaillut noin 100 000 auton vuosimyyntiä, mutta ennakkotilauksia tuli heti auton ensi-esittelyn jälkeen yli 20 000, joten valmistusta jouduttiin aikaistamaan viidellä kuukaudella. Ensimmäisen mallivuoden autoja myytiin 18 kuukauden aikana lähes 620 000.

Ford Mustang
Mustangin suosio yllätti valmistajat.Niko Mannonen / Yle

Mustangin suosiosta kertoo jotakin se, että Facebookissa mallin virallisesta sivusta (siirryt toiseen palveluun) tykkää yli 8,4 miljoonaa ihmistä. Puolestaan esimerkiksi Suomessa Ford Mustangeista ja sen sisarmalleista kiinnostuneiden klubi Ford Mustang Owners’ Club of Finland (siirryt toiseen palveluun) ry (FMOC) on jäsenmäärältään maamme suurin automallikerho. Viime vuonna rekisteröityjä jäseniä oli 1 141.

Yksi heistä on kajaanilainen Kari Roivainen, jonka tallista löytyy vuoden 1966 mallin Mustang.

– Tämä on aito Suomi-auto, perheemme on sen yhdeksäs omistaja. Auto ensirekisteröitiin Helsingissä 1967 ja meillä auto on ollut 20 vuotta, kertoo autoharrastaja ja FMOC:n alueyhteyshenkilö Roivainen.

Roivaisen perheessä Ford Mustang on koko perheen harrastus. Välillä autoa ajaa vaimo ja välillä nuorin tytär, jonka käytössä auto oli viime kesänä aika usein.

Talvella uusitaan

Innostus Mustangiin tuli yläasteella, kun kaverin kanssa Roivainen piirteli Amerikan-autoja. Tarkkaa hetkeä hän ei osaa sanoa, mutta oma merkitys oli sillä, että ensimmäinen Roivaisen auto oli Ford Escort.

– Ehkä siksi merkki on Ford. Toisaalta Kajaanissa liikkui aikaisemmin Mustang ja ehkä siitä tuli mieltymys tähän malliin. Mitään alkuräjähdystä ei ollut, sanoo Roivainen.

Kari Roivainen ja Mustang
Kari Roivainen ja ylpeyden aihe Ford Mustang vuosimallia 1966.Niko Mannonen / Yle

Kahdenkymmenen vuoden aikana auto ei ole ollut aina ajokunnossa. Vuonna 2004 autoharrastaja Roivainen otti moottorin irti siistiäkseen konehuonetta. Aikaa kului kymmenen vuotta ennen kuin auto oli taas ajokunnossa.

– Pikkuhiljaa se valmistui, mutta lopussa piti vähän pusertaa, että sain sen liikenteeseen.

Nyt konehuoneeseen katsottaessa likaa ja rasvaa ei löydy. Kromi kiiltää ja maali vaikuttaa aivan uutukaiselta. Tällaisena moottori on aina, ainoastaan kurakelin jälkeen tarvitaan pientä puunausta.

Ensi kesänä voi olla mukana jopa 250 Mustangia.

Kari Roivainen

Talvi on autoharrastajalle tekemisen ja haaveilun aikaa. Jos on tarve uusia jotakin, niin silloin uusitaan, katsellaan kuvia ja tilataan osia. Roivaisella on mietinnässä uuden kaasuttimen hankinta.

– Pumppu kyllä pelaa, mutta kaasari on vähän kulahtaneen näköinen. Hintaa on muutaman satasen verran, menopelin konehuonetta esittelevä Roivainen sanoo.

Varaosia löytyy jopa hyllystä

Auton maailmanlaajuinen suosio pitää huolen siitä, että varaosia on helposti saatavilla ja tietotaitoa auton kunnostamiseen sekä korjaamiseen löytyy myös läheltä.

Suomessa on monia varaosien toimittajia ja varaosia löytyy myös hyllystä. Asiantuntijoita ei tarvitse etsiä kissojen ja koirien kanssa, sillä he löytyvät omasta kerhosta.

– Siellä on sellaisia seppiä, jotka tietävät näistä autoista kaiken aivan viimeisen päälle, tuumaa ylpeänä Kari Roivainen.

Ford Mustang takaa
Lumi korostaa Roivaisen auton väriä.Niko Mannonen / Yle

Kevätaurinko sulattaa tiet jo houkuttelevaan kuntoon ja haave päästä ajamaan kasvaa auringonpaisteen lisääntyessä sekä hankien sulaessa.

– Viimeistään vappuna lähdetään ajelemaan. Aktiivinen aika on toukokuusta syyskuun loppuun, mutta kyllä nyt jo syyhyää siihen malliin, että pitäisi päästä baanalle, sanoo kajaanilainen autoharrastaja Roivainen.

Yksi yhteinen puheenaihe

Viime kesä oli melkoinen voimien koitos, sillä vuosittain FMOC järjestää koko viikonlopun kestävän Fun Run -tapahtuman, joka kerää paikalle toistasataa jyhkeä-äänistä Mustangia. Heinäkuussa mukana oli noin 120 autoa, kun kokoontumispaikkana olivat Kajaani ja Sotkamo (siirryt toiseen palveluun).

– Kiinnostus Mustangia kohtaan kasvaa koko ajan. Fun Run -tapahtuma järjestetään heinäkuussa Uudellamaalla ja ensi kesänä voi olla mukana jopa 250 Mustangia. Monesti olen käynyt tapahtumissa, mutta vielä en tiedä lähdenkö ensi kesänä, kertoo Kari Roivainen.

Ford Mustang edestä
Roivainen on Suomessa rekisteröidyn auton yhdeksäs omistaja.Niko Mannonen / Yle

Fun Run -tapahtumassa on mukana paljon lapsiperheitä, joten puheet rönsyilevät laidasta laitaan. Mutta kun alan miehet ja naiset kokoontuvat, niin yksi yhteinen puheenaihe löytyy tietysti.

– Kyllä siellä viritellään moottoreita ja rakennetaan niitä. Sitä tekniikkapuolta käydään läpi aikalailla.