1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Yhdysvallat syyttää Venäjää Nato-maita uhkaavien ohjusten käyttöönotosta

Länsi epäilee uusien ohjusten rikkovan aserajoitussopimuksia. Venäjä ei ole vastannut syytöksiin virallisesti.

Venäjä
Yhdysvaltojen sotilasesikunnan varapäällikkö Paul Selva
Kuvassa Yhdysvaltojen sotilasesikunnan varapäällikkö Paul Selva. Venäjä ei ole toistaiseksi vastannut syytöksiin virallisesti. Sen ulkoministeriö on kuitenkin leimannut New York Timesin uutisen sivustollaan valeuutiseksi.Jim Lo Scalzo / EPA

Venäjä on ottanut käyttöön uusia keskipitkän matkan risteilyohjuksia, jotka uhkaavat Euroopan Nato-maita, sanoo Yhdysvaltojen sotilasesikunnan varapäällikkö Paul Selva.

Hänen mukaansa maasta laukaistavien SSC-8-ohjusten käyttöönotto rikkoo maiden välisten aserajoitussopimuksen henkeä ja tarkoitusta.

– Järjestelmä itsessään uhkaa suurta osaa tukikohdistamme Euroopassa. Uskomme, että venäläiset ovat ottaneet käyttöön ohjuksia uhatakseen Natoa ja Naton alueella olevia tukikohtia, Selva sanoi kongressin kuulemistilaisuudessa.

Selva ei kuitenkaan kertonut, aikooko presidentti Donald Trumpin hallinto vastata Venäjän toimiin. Yhdysvallat ei ole aiemmin vahvistanut ohjusten käyttöönottoa tai ottanut siihen kantaa.

Yhdysvaltojen virkamiehet ovat kuitenkin puhuneet asiasta epävirallisesti New York Times -sanomalehdelle helmikuussa. Lehden saaminen tietojen mukaan kaksi venäläistä pataljoonaa olisi ottanut käyttöön uusia SSC-8-ohjuksia.

Venäjän ulkoministeriö: valeuutinen

Jos uusien ohjusten kantomatka on yli 500 kilometriä, ne rikkovat Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton vuonna 1987 solmimaa INF-aserajoitussopimusta. Se kieltää maasta laukaistavat ohjukset, joiden kantomatka on 500–5 500 kilometriä.

Läntisten lähteiden mukaan SSC-8-ohjukset on kehitetty laivojen ja sukellusveneiden käyttämien ohjusten perusteella. Niiden kantomatka on ainakin 1 500 kilometriä.

Venäjä ei ole toistaiseksi vastannut syytöksiin virallisesti. Sen ulkoministeriö on kuitenkin leimannut New York Timesin uutisen sivustollaan valeuutiseksi.

Lähde: Reuters

Lue seuraavaksi