Kaupan liitto: Tuilla elävät kaupan työntekijät vain osatotuus

Kaupan liiton mukaan Palvelualojen ammattiliiton selvitys palkansaajien huonoista palkoista ja pakosta hakea sosiaalietuuksia ei pidä täysin paikkaansa.

A-studio
Pamin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo ja Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.
Pamin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo ja Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala. Yle

Palvelualojen ammattiliitto julkaisi tiistaina selvityksen, jonka mukaan vähittäiskaupan palkansaajille maksetaan riittämättömän palkan takia sosiaalitukia (siirryt toiseen palveluun) 34 miljoonaa euroa vuosittain. Luvut ovat vuodelta 2015, jolloin vähittäiskaupan yritysten yhteenlaskettu nettotulos oli Tilastokeskuksen mukaan 334 miljoonaa euroa.

PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo sanoi keskiviikkona A-studiossa, että lähtökohtaisesti yhdestä työstä saatavalla palkalla tulee toimeen.

Kaupan liiton toimitusjohtajan Juhani Pekkalan mukaan PAMin selvitys ei kerro koko totuutta.

– Ei ole kyse pelkästään kaupan työntekijöistä, vaan on kyse kaikista sellaisista työntekijöistä, joilla on sellainen palkka, johon tarvitaan täydentävää sosiaaliturvaa. Kauppa maksaa melkeinpä parhaimpia palkkoja. Meillä on monia toimialoja, joissa maksetaan vielä vähemmän. Siksi ihmettelen, miksi kauppa on se keskeinen, johon nyt katsotaan.

– On hyvinvointivaltion merkki, että voidaan maksaa tukia silloin kun ei tule toimeen omalla palkallaan. Kaupalla on myös paljon osa-aikaisia työntekijöitä, joista moni on opiskelija. Uskon, että myös tämä näkyy selvityksen luvuissa.

Konkurssit alalla yleisiä

Pekkala muistutti, että alalla on noin 7 000 yritystä, ja ne ovat hyvin eri tilanteissa. Esimerkiksi konkurssit ovat yleisempiä kuin teollisuudessa.

– On aika populistinen näkemys, että katsotaan yhteensä kaupan alan voittoa, ja sitten sanotaan, että pitää maksaa tasan osa-aikaisille, Pekkala totesi.

Jaana Ylitalon mukaan moni kaupan työntekijä on osa-aikainen vasten tahtoaan.

– He haluaisivat tehdä töitä enemmän. Tällä hetkellä työsopimuksia tehdään erittäin pienillä tuntimäärillä. Tosiasiassa työntekijät voisivat tehdä paljon enemmän tunteja kuin tällä hetkellä tehdään. Tämä lisäisi sitten kokonaisansioita.

"Lisätyön tarjoaminen hankalaa"

Juhani Pekkalan mukaan sekä työnantaja- että työntekijäpuolella on yhteinen tavoite.

– Tällä hetkellä lisätyön tarjoaminen on lain mukaan vaikeata. Sitä pitäisi merkittävästi helpottaa, niin silloin tilanne yksinkertaistuisi. Tästä meillä on useampi riita menossa PAMin kanssa. Onko sitä tarjottu riiittävästi ja niin edelleen.

– Tämä aiheuttaa jatkuvasti hankausta työpaikoilla. Yrittäjät kysyvät, että miten pitää toimia. Yhdessä pitäisi päästä eteenpäin. Tämä on meille aikamoinen peikko, koska ei edes uskalleta tarjota lisätyötä, Pekkala sanoi.