Yhdysvallat: Jos Wikileaksille on vuodettu tietoja, rangaistus on ankara

Kaksi nimettömänä puhunutta virkamiestä vahvisti uutistoimisto Reutersille tietovuodon tapahtuneen.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer vaatii tietovuotajille ankaria rangaistuksia. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on erittäin huolissaan, jos keskustiedustelupalvelu CIA:n tietoja on vuotanut Wikileaks-sivustolle, sanoo presidenttihallinnon tiedottaja Sean Spicer.

– Me jahtaamme salaisia tietoja vuotavia. Me vaadimme heille niin ankaraa rangaistusta kuin laki sallii, Spicer sanoi.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan tiedustelu- ja poliisiviranomaiset ovat tienneet tietovuodosta viime vuoden lopusta lähtien. Kaksi nimettömänä puhunutta virkamiestä on kertonut asiasta uutistoimistolle.

Virkamiesten mukaan vuoto on luultavasti peräisin tiedustelupalveluiden alihankkijoilta. Virkamiehet vahvistavat näin välillisesti, että Wikileaksin kuvaama tietomurto on todella tapahtunut. He eivät kommentoineet asiakirjojen sisältöä.

Saksa tutkii väitteitä hakkeritukikohdasta

Wikileaks-vuotosivusto julkaisi tiistaina tuhansia asiakirjoja, jotka paljastavat sen mukaan keskustiedustelupalvelu CIA:n verkkovakoilumenetelmiä. Sivuston tietojen mukaan CIA pystyy murtautumaan useimpiin älypuhelimiin ja jopa älytelevisioihin.

Saksassa syyttäjäviranomaiset ovat kertoneet tutkivansa Wikileaksin julkaisemia tietoja. Sivuston mukaan Yhdysvaltojen konsulaatissa Frankfurtissa työskentelee salaa CIA:n hakkereita.

Wikileaksin tietojen aitoutta ei ole vahvistettu, mutta asiantuntijat pitävät niitä uskottavina. Teknologiajätit Apple, Google ja Samsung aikovat käydä läpi tuotteidensa tietoturvan paljastusten myötä.

Lähde: Reuters