Avaruusmuna vai lyhty? EU-johtajat koolla ensi kertaa uudessa rakennuksessa

Yli 300 miljoonaa euroa ja 12 vuotta myöhemmin uusi rakennus ottaa ensi kertaa vastaan 28 jäsenmaan johtajat.

Euroopan unioni
Europa Building, sisäkuva.
Europa Building, sisäkuva. Stephanie Lecocq / EPA

BRYSSEL EU-maiden johtajat kokoontuvat iltapäivällä ensimmäistä kertaa uudessa rakennuksessa, jonka rakennustyöt alkoivat jo liki kymmenen vuotta sitten ja valmistuivat vuoden vaihteessa.

Virallisesti Europa-nimellä tunnettu rakennus erottuu etenkin pimeällä. Kadulta katsoen rakennus on vanhoista ikkunoista koottu lasihäkki, jonka sisällä on valtava, valaistu ovaalinmuotoinen rakennelma.

Arkkitehti Philippe Samyn kutsuu rakennelmaa lyhdyksi, mutta ensivaikutelma on pikemminkin munamainen. Kokoustilat on rakennettu munan sisälle. Sen yläkerroksissa on sali, jossa EU-johtajat nauttivat kokouksissaan illallista.

Europan rakennuspäätös tehtiin vuonna 2004, kun EU sai uusia jäsenmaita ja kaikki säännönmukaiset huippukokoukset päätettiin pitää vastedes Brysselissä. Projekti on tullut maksamaan 321 miljoonaa euroa.

Kokoustilan omalaatuinen muoto selittyy osin sillä, että rakennuksen alta kulkee junarata. Sen takia munan perustukset piti saada mahtumaan huomattavasti koko rakennusta pienemmälle alueelle. Ylöspäin levenevän muodon avulla rakennukseen saatiin silti riittävästi tilaa.

EU-mittapuulla Europan rakentaminen on kuitenkin ollut verraten edullista. Sitä vastapäätä sijaitseva komission päämaja Berlaymont saneerattiin asbestin takia täysin vuosina 1991–2004. Remontti tuli joidenkin arvioiden mukaan maksamaan 824 miljoonaa euroa.

Europa on nyt ensi kertaa huippukokouskäytössä. Ministeritason kokouksia siinä on kuitenkin järjestetty vuoden alusta lähtien.

Kokoustilojen katossa ja lattioissa toistuvat kirkkaat värit.
Kokoustilojen katossa ja lattioissa toistuvat kirkkaat värit.Stephanie Lecocq / EPA