Israelissa kiistellään rukouskutsujen rajoittamisesta

Israelin parlamentissa käsittelyssä oleva lakialoite kieltäisi rukouskutsut öisin.

Israel
Moskeijan minareetti Israelissa
Abir Sultan / EPA

Israelin parlamentissa Knessetissä kiistellään lakipaketista, joka rajoittaisi muslimien rukouskutsujen soittamista.

Lakiluonnoksen mukaan uskonnolliset tahot eivät saisi käyttää enää kovaäänisiä öisin kello 23–7 välillä. Lisäksi kovaäänisten käyttö voitaisiin kieltää asuinalueilla kokonaan, jos ääni on liian kova, kertoo sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Rajoitukset kohdistuvat käytännössä vain Israelin muslimeihin, sillä moskeijat soittavat rukouskutsua viidesti päivässä. Varhaisin rukouskutsu soitetaan juuri ennen auringonnousua eli laki estäisi sen.

Aloitetta on perusteltu meluhaitoilla. Arvostelijoiden mukaan se loukkaa uskonnonvapautta. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun hallitus hyväksyi lakiluonnoksen jo marraskuussa.

Netanjahu sanoi silloin saaneensa lukuisia (siirryt toiseen palveluun)valituksia kansalaisilta melusta.

Edustajat repivät lakiluonnoksia

Keskustelu aloitteista kuumensi tunteita keskiviikkona Knessetissä. Useat Knessetin arabiedustajat repivät aloitteen salissa.

– Tämä on rasistinen teko, sanoi edustaja Ahmed Tibi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Israelin väestöstä vajaat 20 prosenttia on arabeja. Heistä noin 80 prosenttia on muslimeja, loput kristittyjä tai druuseja.

Vaikka laki sai keskiviikkona alustavan hyväksynnän Knessetissä, sillä on yhä edessään pitkä parlamentin käsittely. Seuraavaksi se etenee valiokuntiin.

Lakialoite koskisi Israelin lisäksi myös miehitettyä Itä-Jerusalemia.

Lähteet: Reuters