Suomalaismies rakensi oudon kulkupelin ja "unohti" videon siitä YouTubeen – jäljittelijöitä alkoi ilmestyä USA:sta asti

Helsinkiläinen Paavo Peltomaa rakensi jääsoutulaitteen, latasi siitä videon nettiin ja unohti sinne – kunnes hänen silmiinsä osui uutisissa tutunnäköinen laite.

keksinnöt
Jääsoutulaite.
Paavo Peltomaa

Kun teknisen työn opettaja Paavo Peltomaa vuonna 2008 otti ensimmäiset soutuvedot Ylöjärven jäällä, hän ei varmaankaan ajatellut, että asiasta kyseltäisiin vielä yhdeksän vuotta myöhemmin.

Peltomaa oli rakentanut kahden suksen päällä liukuvan laitteen jäällä soutamiseen. Hänen isänsä kuvasi jäällä soutamisesta pari muutaman kymmenen sekunnin pätkää ja poika latasi ne YouTubeen "jaasoutaja"-nimiselle tilille (siirryt toiseen palveluun). Ja sinne se unohtui – Peltomaa ei ole sittemmin ladannut uutta sisältöä tilille.

Nyt keksintö on pulpahtanut yllättäen uudestaan esiin. Yle kertoi viime perjantaina vieremäläisestä metsäkoneyrittäjästä Onni Nissisestä, joka oli kehittänyt hangen päällä kulkevan soutulaitteen. Kunnassa keksinnöstä innostuttiin niin paljon, että lajiin ideoitiin jopa maailmanmestaruuskisoja.

Pian jutun julkaisun jälkeen Yleen otti yhteyttä lukija, joka kertoi, että suksisoutulaite ei suinkaan ollut ensimmäinen lajiaan. Hän kertoi avustaneensa Peltomaata jääsoutulaitteen rakentamisessa yhdeksän vuotta sitten.

Myös Peltomaa törmäsi tutunnäköiseen laitteeseen nettiuutisia selatessaan. Hän ei kuitenkaan suostu ottamaan kunniaa suksisoudun keksimisestä.

– Kun nettiä selaa, huomaa että kaikkea on tehty jo, helsinkiläismies naurahtaa.

Omaan laitteeseensa hän sai innoituksen tästä Roger Gilmoren soutamalla liikutettavasta jääkelkasta (siirryt toiseen palveluun). Sitten hän rakensi pyörillä kulkevan kelkan, mutta totesi sen liian monimutkaiseksi. Syntyi kahden laskettelusuksen päälle nostettu soutulaitteen liukupenkki. Vekotinta veivät eteenpäin airot, joiden päissä oli vaakatasoon asennetut puukonterät. Ne takasivat hyvän vauhdin jäällä.

"Selkä edellä meneminen on vähän hassua"

Jääsoutulaitteen penkki.
Paavo Peltomaa

Vaikka Peltomaa ei ole vuosikausiin vienyt projektiaan eteenpäin, netti on pitänyt huolen siitä, että idea ei ole unohtunut. Yhdeksän vuoden aikana kahta kännykkävideon pätkää on katsottu yli 200 000 kertaa ympäri maailman.

Videot ovat inspiroineet ihmisiä rakentamaan samankaltaisia laitteita ainakin Ruotsissa ja Yhdysvalloissa vielä viime vuosinakin. Myös Englannista on tullut miehen mukaan paljon kyselyitä. Muun muassa juuri yhdysvaltalaiselle seuraajalleen Peltomaa on lähettänyt ohjeitakin.

– Olen iloinen siitä, että minun lapseni, jos niin voi sanoa, innostaa ihmisiä rakentamaan ja kehittämään ideaa eteenpäin. Ei tämä ole minunkaan keksintö.

Peltomaa jatkaa, ettei oikeastaan halunnutkaan rakentaa jotakin sellaista, mitä kukaan ei ole aikaisemmin rakentanut. Pikemminkin hän tavoitteli jotakin "surrealistista", Nevadan autiomaassa järjestettävän Burning Man -festivaalin hengessä olevaa.

Aikooko Peltomaa osallistua, jos Vieremällä todella järjestetään suksisoudun maailmanmestaruuskilpailut ensi talvena? Ajatus naurattaa häntä.

– Saatan tulla katsomaan. Osallistumisesta en tiedä – ehkä minua kiinnostaa enemmän jäällä kuin ladulla soutaminen. Eikä jäälläkään ihan täysin. Selkä edellä meneminen on vähän hassua.

Jääsoutulaitteen hankain.
Paavo Peltomaa