Mikä tekee ihmisestä demarin? Ehdokkaat kertovat: "Saa uskoa vaikka jättimäiseen teepannuun tai posliinipottaan"

SDP:n ehdokkaista löytyy muun muassa Ghanasta Suomeen tullut nuori maahanmuuttaja ja kansanedustaja Eero Heinäluoman tytär.

"Aloin seurata politiikkaa lukiossa, kun tuli tärkeäksi tietää yhteiskunnallisista asioista. Aloin lukea poliittista kirjallisuutta omaksi huvikseni ja kiinnostus lisääntyi. Tuntui, että päätökset sortivat usein jotain pienempää ryhmää. Huomasin myös, että hallituksessa on hyvinkin vanhaa porukkaa, eivätkä asiat oikein edisty haluttuun suuntaan, kun ajattelee vaikka eläkeläisiä ja työttömiä. Halusin tehdä jotain ja vaikuttaa enkä vain istua taka-alalla.

Liityin SDP:hen viime kesänä. Henkilökohtaisella realistisella tasolla sen politiikka oli lähimpänä sellaista, jonka koin toimivaksi politiikaksi hyvinvointivaltion kannalta. Minut on kasvatettu siihen, että kaikki ovat tasa-arvoisia, ketään ei saa syrjiä ja kaikilla on uskonnonvapaus. Ihmiset saavat uskoa vaikka jättimäiseen teepannuun tai posliinipottaan.

Kuntavaaleihin lähdin, koska ajattelin, että nyt on hyvä hetki aloittaa vaikuttaminen. Suhtaudun politiikkaan vakavasti: on syytä hymyillä vasta sitten, kun on saavutettu jotain merkittävää."

Mistä on kyse?

  • Esittelemme Ylen puoluepäivinä jokaisesta puolueesta viisi erilaista kuntavaaliehdokasta avataksemme, mitä syitä ehdokkailla on lähteä kuntapolitiikkaan.
  • Ehdokkaat kertovat myös, miksi he ovat valinneet juuri kyseisen puolueen.
  • Mukana on nuori ensikertalainen, jo useamman kauden valtuustossa ollut konkari ja maahanmuuttajataustainen ehdokas.
  • Lisäksi jutussa esitellään yksi ehdokas kunnasta, jossa puolue menestyi erityisen hyvin viime kuntavaaleissa, ja yksi yleisölle ennalta tuttu kasvo.
  • Jutussa esitellyt henkilöt on valittu pääasiassa Ylen vaaligalleriavideoista (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneeseen (siirryt toiseen palveluun) vastanneista ehdokkaista

"Olen ollut parikymmentä vuotta kuntapolitiikassa, josta 13 vuotta Lahden kaupunginvaltuutettuna. Innostus lähti järjestötoiminnasta, mutta myös siitä, että kyllästyin omaan valittamiseeni hölmöistä päätöksistä ja päätin lähteä yrittämään itse.

Tutkin myös vasemmistoliittoa ja vihreitä. Päijät-Hämeen elokuvakeskuksessa toimi kuitenkin hyvin aktiivinen demari, joka kertoi minulle tarkkaan SDP:stä. Päätös oli lopulta selkeä, sillä demareiden arvot ovat selkeästi lähinnä. SDP ajaa ihmisten asiaa, arvostaa työtä ja sen arvoihin kuuluu solidaarisuus.

Minut saa jatkamaan se, että aina jää jotakin kesken ja että ihmiset luottavat siihen, että heidän asioitaan viedään eteenpäin. Nyt eletään suurta muutosvaihetta, joten päätin, että kannattaa ainakin yrittää vielä mukaan ja katsoa miten voi vaikuttaa. Ja muuten alkaisin kuitenkin taas urputtaa ulkoapäin.

Olen perheessäni ainoa aktiivi politiikassa, mutta mieheni kulkee rinnallani ja kaikki äänestävät."

"Lähdin ehdolle, koska haluan tuoda esille maahanmuuttajan näkökulman. Muutin itse siskoni kanssa Ghanasta Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Haluaisin, että Kuopiossa olisi monikulttuurisia tapahtumia. Näin esimerkiksi ikääntyvät ihmiset voisivat tutustua maahanmuuttajiin ja oppia heidän kulttuuristaan.

Politiikan tärkeys on näkynyt myös omassa elämässäni. Opiskeluaikana oli hankalaa elättää perhettä, kun olimme mieheni kanssa pelkästään opintotuen varassa.

SDP:n arvot ovat samat kuin itselläni. Kaikista tärkeintä minulle on tasa-arvo. Haluan myös, että rahan sijaan ihminen laitetaan etusijalle.

Olen ehdolla ensimmäistä kertaa."

Mikä on puoluepäivä?

  • Yle esittelee 14.3. alkaen joka tiistai, keskiviikko ja torstai yhden kuntavaaleihin valmistautuvan eduskuntapuolueen.
  • Puoluepäivän aikana Ylen eri välineissä pureudutaan puolueen vaaliteemoihin, ehdokkaisiin ja näkemyksiin kuntavaalikysymyksistä.
  • Puoluepäivä näkyy aamusta iltaan verkossa, tv:ssä ja radiossa.

"Lähdin ehdokkaaksi nyt ensimmäistä kertaa, koska nyt tuli oikea hetki. Nuoremmat lapset ovat jo sen ikäisiä, että vapaata aikaa on enemmän eikä kunnallispolitiikkaan osallistuminen ole perheeltä niin paljon pois.

Yhteiskunnalliset asiat ovat kiinnostaneet aina. Myös se antoi kipinän lähteä mukaan, että tunnen paljon kunnallispoliitikkoja Raumalla ja olen käynyt heidän kanssaan mielenkiintoisia keskusteluja. Olen myös itse huomannut, että kuntalaisen ääni menee kyllä eteenpäin, jos on aktiivinen ja jos valtuutetut ovat hereillä.

SDP:n politiikka on lähimpänä omia arvojani. Arvostan esimerkiksi perhettä, terveyttä ja turvallista kotia."

"Olen ollut pitkään mukana politiikassa opiskelijapolitiikasta lähtien. Muutin opiskelujen jälkeen Rovaniemeltä takaisin Helsinkiin. Se tuntuu omalta kotipaikkakunnalta ja haluan edistää täällä tärkeitä asioita. En ole ollut aiemmin ehdolla.

Lapsuudenkodissani ruokapöydässä on aina puhuttu politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista. Isäni Eero Heinäluoman kautta olen nähnyt vaikuttajan arkea. Äidilleni tasa-arvokysymykset olivat tosi tärkeitä, mikä on periytynyt myös minulle. He ovat molemmat toimineet minulle esimerkkeinä ja innoittajina.

Isäni poliittinen ura tuo ehkä joitakin paineita. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on kuitenkin itselleni intohimo. Silloin, kun päättäjää arvostellaan, se on rankkaa myös perheelle, mutta se kuuluu asiaan ja on hyvää siedätystä itsellekin.

SDP on poliittinen kotini. Suomessa on hyvin erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista, ja ajattelen, että SDP pystyy isona puolueena ottamaan tämän parhaiten huomioon."

Jutussa on käytetty ehdokkaiden vaalikuvia, jotka on saatu ehdokkailta ja SDP:n paikallisorganisaatioilta kampanjamateriaaleista.