1. yle.fi
  2. Uutiset

Vogue: Kalsarikännit on kiehtovin pohjoismainen trendi juuri nyt – hygge on jo vanha juttu

Voguen kalsarikännikuvat eivät muistuta lainkaan Suomea, nauraa ulkoministeriön Suomi-kuvasta vastaava päällikkö.

suomalaisuus
Emojit
Ulkoministeriö

Hygge, sisu ja kalsarikännit – siinä pohjoismaisia ilmiöitä, joista on puhuttu viime aikoina myös muualla maailmassa (siirryt toiseen palveluun).

Nyt arvostettu kansainvälinen muotilehti Voguekin on tarttunut puheenaiheeseen (siirryt toiseen palveluun). Lehti kertoo kalsarikännien, eli alkoholin nauttimisen yksin kotona alusvaatteisillaan, olevan loistava kiertoilmaisu niille viikonloppuilloille, jolloin ei ollutkaan mitään tekemistä tai ulosmenosuunnitelmia.

Lehden mukaan kalsarikännit on tällä hetkellä kiehtovin pohjoismainen trendi.

Vogue kuitenkin väittää kuvanneensa kalsarikännejä sivuillaan jo 1970-luvulla. Lehden arkistoistaan kaivamissa kuvissa mallit siemailevat tyylikkäinä shampanjaa alusvaatteissa muun muassa kylpyhuoneessa, keittiössä ja olohuoneessa.

Suomalaisen lukijan silmään huippukuvaajien kuten Helmut Newtonin ja Oliviero Toscanin ottamat kuvat eivät aivan tavoita perinteistä mielikuvaa kalsarikänneistä.

Kalsarikännit-ilmiö nousi kansainväliseksi puheenaiheeksi toissa vuonna, kun Ulkoministeriö julkaisi sarjan Suomi-emojeja eli mobiililaitteissa käytettäviä symbolikuvia. Emojit mainitaan myös Voguen jutussa.

Suomi-emojeissa (siirryt toiseen palveluun) on kalsarikännien lisäksi kuvattu muun muassa sauna, joulutorttu, Muumimamma, saimaannorppa, äitiyspakkaus, revontulet, jäänmurtaja, Saamen lippu sekä Tom of Finland.

"Suomalaisuuteen kuuluu brutaali rehellisyys"

Suomi-emojit kehitettiin Suomi-markkinointia varten, kertoo ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Petra Theman. Niiden avulla halutaan vaikuttaa erityisesti nuorten mielikuvaan Suomesta.

– Täällähän on markkinoinnissa jo ainakin sata vuotta yritetty kertoa, ettei Suomessa nyt niin kauheasti alkoholia käytetä, Theman sanoo.

Kalsarikännit ovat kuitenkin suomalainen ilmiö.

– Ajatus oli, ettei emojeissa voi jättää alkoholia käsittelemättä. Olisimme epäonnistuneet, jos olisimme keskittyneet vain positiivisiin, hyväksyttyihin tunteisiin. Suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu myös brutaali rehellisyys, asioiden siloittelu ei olisi fiksua.

Voguen julkaisemista kalsarikännikuvissa ei kuitenkaan rosoisuutta näy.

– Ne eivät kyllä tuo yhtään mieleen Suomea, Theman nauraa.

Hän on tyytyväinen Suomi-emojien synnyttämään keskusteluun ja niiden suosioon. Kalsarikänni-emojin lisäksi vahvoja naisia hehkuttava girl power -emoji (siirryt toiseen palveluun) on ollut suosittu.

– Ensimmäinen mielikuva, joka maasta syntyy, on hämmästyttävän pysyvä. Jos Suomesta jää erityisesti nuorille mieleen hauskuus ja digitaalinen edelläkävijyys, niin olemme onnistuneet, Theman sanoo.

Lue seuraavaksi