1. yle.fi
  2. Uutiset

Miksi ryhtyä kristillisdemokraatiksi? Viisi ehdokasta kertoo – "Kirje Kekkoselle oli ensimmäinen kannanottoni"

Kristillisdemokraattien listoilla on muun muassa perinteisten arvojen katoamista sureva konkari ja Anneli Auerin asianajaja.

kuntavaalit
Grafiikka
Essi Vallbacka

"En ole oikein koskaan löytänyt vaaleissa täydellistä ehdokasta ja sosiaalipolitiikan opiskelijana yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat. Mieheni kysyi, että miksi et itse lähtisi mukaan, jos olet epävarma siitä, ketä haluat äänestää, ja haluat kuitenkin vaikuttaa asioihin.

Jo lapsuudenkodissani Vihdissä puhuin isäni kanssa paljon politiikasta, ja hän on hyvin haastanut minua.

Minua mietityttää se, että kiinnostaako ihmisiä vaikuttaa politiikkaan ja erityisesti osallistuvatko nuoret siihen riittävästi. Monen kanssa olen puhunut siitä, että politiikka nähdään vaikeana ja siitä jäädään siksi helposti pois.

Mikään puolue ei ole täydellinen, joten mietin kovasti, mitä niistä uskallan lähteä edustamaan. Kristillisdemokraateissa arvot ovat mielestäni sellaiset, joiden pohjalta on hyvä lähteä rakentamaan. Itse olen aina ollut kiinnostunut oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvokysymyksistä."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Mistä on kyse?

  • Esittelemme Ylen puoluepäivinä jokaisesta puolueesta viisi erilaista kuntavaaliehdokasta avataksemme, mitä syitä ehdokkailla on lähteä kuntapolitiikkaan.
  • Ehdokkaat kertovat myös, miksi he ovat valinneet juuri kyseisen puolueen.
  • Mukana on nuori ensikertalainen, jo useamman kauden valtuustossa ollut konkari ja maahanmuuttajataustainen ehdokas.
  • Lisäksi jutussa esitellään yksi ehdokas kunnasta, jossa puolue menestyi erityisen hyvin viime kuntavaaleissa, ja yksi yleisölle ennalta tuttu kasvo.
  • Jutussa esitellyt henkilöt on valittu pääasiassa Ylen vaaligalleriavideoista (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneeseen (siirryt toiseen palveluun) vastanneista ehdokkaista.
Pekka Heinäharju

"Kiinnostuin kunnallispolitiikasta 70-luvulla, kun Kristillisen liiton Raino Westerholm pääsi eduskuntaan. Niihin aikoihin kristillisyys tuli enemmän politiikkaan. Myös se vaikutti, että isäni oli poliitikko. Hän sanoi, että jos on mielipiteitä, ne pitää tuoda julki.

Olen ollut Kuopiossa 70- ja 80-luvulla kolme kertaa kaupunginvaltuustossa ja kaksi vuotta kaupunginhallituksessa. Kun aloitin hallituksessa, oli hyvä taloudellinen tilanne ja rakennusbuumi. Pääsi vaikuttamaan ja asioita tapahtui.

Lähdin taas ehdokkaaksi ennen kaikkea siksi, että en pidä nykyisestä kehityssuunnasta: mielestäni perinteiset arvot ovat katoamassa ja tilalle tulevat liberaalit arvot. Näin vanhempana myös tuntuu, että on enemmän sanottavaa.

Olen kristillisdemokraateissa, sillä se on mielestäni ainoa puhtaasti kristillinen puolue."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Adwoa Brewu

"Olen ehdolla ensimmäistä kertaa. Lähdin ehdolle muun muassa siksi, että pidän tärkeänä, että Espoon monikulttuuristuessa myös valtuustossa on monipuolista edustusta. Haluan myös vaikuttaa maahanmuuttajien juurtumiseen entistä enemmän yhteiskuntaan.

Kun tulin koulutettuna maahanmuuttajana Ghanasta Suomeen yhdeksän vuotta sitten, koin tärkeäksi päästä mukaan yhteiskuntaan, mutta mahdollisuudet olivat aika rajalliset. Nykyään tilanne näyttää tosin paremmalta.

Jo kotona Ghanassa meillä harjoiteltiin demokratiaa. Minuun on iskostunut se ajatus, että kaikilla on mielipide ja sen saa esittää. Ja jos on mahdollisuus vaikuttaa, niin miksi sitä ei tekisi. Olin jo Ghanassa mukana yliopiston opiskelijapolitiikassa.

Kristillisdemokraateissa olen, koska sen arvot sopivat yhteen omieni kanssa. Uskon, että perinteiset arvot ovat tärkeitä yhteiskunnan rakentamisessa."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Mikä on puoluepäivä?

  • Yle esittelee 14.3. alkaen joka tiistai, keskiviikko ja torstai yhden kuntavaaleihin valmistautuvan eduskuntapuolueen.
  • Puoluepäivän aikana Ylen eri välineissä pureudutaan puolueen vaaliteemoihin, ehdokkaisiin ja näkemyksiin kuntavaalikysymyksistä.
  • Puoluepäivä näkyy aamusta iltaan verkossa, tv:ssä ja radiossa.
Marlene Backlund

"Olen asunut sekä Suomessa että Ruotsissa. Etsin kauan omia juuriani, kaksikymmentä vuotta. Siksi historia on ollut minulle aina tärkeä ja taas sitä kautta on tullut kiinnostus politiikkaan.

Kun olin nuori, mummullani oli baari. Oli mielenkiintoista kuunnella siellä ihmisten mielipiteitä. Erityisen hyvin muistan sen, kun noin 10-vuotiaana kirjoitin presidentti Urho Kekkoselle kirjeen ja hän vastasi! Se oli siihen aikaan iso juttu. Koko kylä tiesi, että Marlene on saanut presidentiltä kirjeen. Kirje on yhä tallessa. Ehkä se oli ensimmäinen poliittinen tekoni tai kannanottoni.

Olen ollut ehdolla aiemminkin. Haluan valtuutetuksi, koska Pedersöre on hyvä kunta eikä täällä ajeta omia etuja vaan tehdään yhteistyötä yli puoluerajojen.

KD:ssa olen mukana, koska jokainen saa äänestää oman mielipiteensä mukaan. Lähdin aikoinaan mukaan sitoutumattomana, mutta nyt olen jäsen. Uskon Jumalaan, mutta en ole sellainen kristitty, joka kirkossa joka viikonloppu tai yrittää jakaa uskoa muille.

Kristillisdemokraateille perhe on tärkeä, niin myös minulle. Työni kautta näen myös sen, kuinka paljon on ihmisiä, jotka kärsivät siitä, että heillä ei ole rahaa eikä työtä."

Ehdokas Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Juha Manner

"Kristillisdemokraateista pyydettiin ehdokkaaksi. Lupauduin, sillä sain lähteä mukaan sitoutumattomana. Kristillisdemokraatit on sikäli hyvä ehdokaspuolue itselleni, että perinteiset arvot koti, uskonto ja isänmaa ovat tulleet minulle kodin perintönä.

Lapsuudenkodissani äänestämistä pidettiin kansalaisvelvollisuutena. Ehkä sieltä on tullut myös ajattelumalli, että jos ei äänestä, menettää myös valitusoikeutta.

Olen asunut ikäni Naantalissa ja pidän kunnan asioita tärkeinä. Iän myötä olen myös alkanut ajatella, että toimivan demokratian edellytys on se, että tavalliset ihmiset suostuvat uhraamaan vapaa-aikaansa oman kuntansa asioille.

Toimiessani Anneli Auerin puolustusasianajajana jouduin usein perehtymään nopeassa aikataulussa paksuihin asiakirjoihin. Siinä sai eräänlaista esimakua kunnanvaltuutetun työstä.

Olen ehdolla ensimmäistä kertaa."

Ehdokas Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Lisää kuntavaaliehdokkaita löytyy Ylen vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun).

Jutussa on käytetty ehdokkaiden vaalikuvia, jotka on saatu ehdokkailta, KD:ltä ja sen paikallisorganisaatioilta kampanjamateriaaleista.

Lue seuraavaksi