1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rakentaminen & kiinteistöt

Pojat-elokuvan kuuluisaksi tekemä kaupunginosa mullistuu – Suomen suurimmat rakennusyhtiöt kiinnostuneita

Oulun Raksila on merkattu isosti suurimpien rakennusyhtiöiden suunnitelmiin. Oulu saattaa saada ensi vuosikymmenellä kimaltelevan kaupunginosan aivan keskustan tuntumaan.

Aseman seudun kehittäminen on olennainen osa Raksilan tulevaisuutta. Alueelle suunnitellaan liike-, hotelli- ja urheilutiloja. Kuva: Tervatynnyrit-työryhmä

Paavo Rintalan romaanin pohjalta filmattua Pojat-elokuvaa kuvattiin Oulussa alkuvuonna 1962. Mikko Niskasen mustavalkoinen elokuva teki Oulun puu-Raksilan tunnetuksi koko Suomelle. Tänä päivänä hieman nuhjuinen Raksila odottaa maaliskuisessa räntäsateessa värikkäämpää tulevaisuutta.

1970-luvulta saakka tuttu marketalue saa uuden kaavan, joka mahdollistaa modernin ostoskeskittymän. Raksilan jäähallikaan ei olemuksellaan loista, ja hometta henkivä linja-autoasemakin odottaa puskutraktorin pusua.

Kolme keskeistä kohdetta sijaitsevat toistensa tuntumassa, ja alueelle on laadittu suuret ja näyttävät suunnitelmat.

Oulun linja-autoaseman tiloissa on havaittu kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia. Kuva: Kati Jurkko / Yle

Rakennusyhtiöt odottavat Raksilasta pitkää urakkaa

Valtakunnallisestikin tarkasteltuna Raksilassa on vireillä suuret kehityshankkeet. Suomen suurimmissa rakennusyhtiöissä seurataan tarkasti Raksilan suunnitelmien etenemistä.

– Hanke on verrattavissa Tampereen ja Helsingin suurhankkeisiin, ja luonnollisesti olemme kiinnostuneita Raksilan mahdollisuuksista, kertoo Lemminkäisen aluejohtaja Marko Palonen.

Hänen mukaansa Raksila tarjoaa toteutuessaan rakentajille pitkän urakan, joka kestää 10–15 vuotta.

Kiinnostusta alueeseen tuntuu olevan ihan riittävästi

Matti Matinheikki

Myös NCC:ssä ollaan hereillä suurhankkeen tiimoilta, kertoo aluejohtaja Timo Eskola.

– Viimeistään alueen suunnitelmien valmistuttua olemme varautuneet tarjoamaan erilaisia ratkaisuja niiden toteuttamiseksi ja alueen rakentamisen käynnistämiseksi.

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki kertoo, että rakennus- ja hotelliyhtiöiden kanssa on oltu tekemisissä Raksilaan liittyen.

– Siellä on ollut aktiivisia yhteydenottoja puolin ja toisin. Kiinnostusta alueeseen tuntuu olevan ihan riittävästi.

Jäähalli ja hotellikeskus vaativat isoja ratkaisuja

Oulun Kärppien tulevaisuuteen on jo vuosien ajan liitetty uusi, uljas jäähalli. Areenan yhteyteen on suunniteltu myös hotelli- ja kokouskeskusta.

Arkkitehti Vesa-Pekka Kiiskinen suunnitteli diplomityössään Raksilaan monitoimiareenan. Lumi-areena muodostaisi urheilun, viihteen ja kaupan keskuksen, jossa olisi myös hotelli. Kuva: Vesa-Pekka Kiiskinen

Hotelliketjuissa on kiinnostusta Raksilaan, jos se lähtee rakentumaan suunnitellusti.

– Restel on luonnollisesti kiinnostunut potentiaalisista hankkeista, mutta toistaiseksi  Raksila kuuluu vain normaaliin markkinaseurantaan. Tapahtuma-hotellikeskuksen konsepti sinällään on meille tuttu Helsingin messukeskuksesta, kertoo Restelin operatiivinen johtaja Jari Laine.

Tulossa on varsin iso ja kallis korjausurakka

Matti Matinheikki

Yksin Kärpät ei areenakeskusta lähde rakentamaan, vaan siihen tarvitaan myös kaupunkia ja etenkin yksityistä rahaa.

Vanhakin halli syö vielä rahaa, sillä kaupunki selvittää omistamansa hallin peruskorjausta.

– Esiselvitysten perusteella tulossa on varsin iso ja kallis korjausurakka. Tarkemmat tiedot selviävät vielä kevään kuluessa, kertoo Oulun yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki.

Lisäksi hallialueelle laaditaan uutta kaavaa, jonka tavoitteena on nostaa hallin olosuhteet nykyaikaiselle tasolle, myös hotellitoimintojen mahdollisuutta mietitään.

Asunnot ja liikekeskukset muuttavat Raksilan ilmettä

Havainnekuva Oulun Raksilan marketeista
Alueelle on tulossa 25 000 kerrosneliömetriä kaupallista tilaa ja 20 000 kerrosneliömetriä asuntoja.

Raksilaan suunnitellaan asuntoja yli 2 000 ihmiselle. Osa taloista sijoittuisi rautatieaseman tuntumaan ja osa uudelle marketalueelle.

Raksilassa on jo nyt kerrostaloja, mutta se tunnetaan puutaloistaan. Yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikin mukaan suunnitelmissa pyritään ottamaan huomioon Raksilan tämän hetkinen ilme.

– Uudet suunnitelmat ovat herättäneet huolta Raksilan nykyisissä asukkaissa, minkä takia alueella pyritään pehmentämään erilaisten rakennuskantojen rajoja.

Nykyisen marketalueen vuokrasopimus päättyy parin vuoden kuluttua. Kaupungin toiveissa olisi uusi ja yhtä iso kaupan keskittymä kuin nykyäänkin.

– Kaava on aktiivinen ja sitä viedään eteenpäin, mutta vielä pitää rutistaa yhteinen näkemys kaupallisten toimijoiden kanssa, kertoo yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki.