1. yle.fi
  2. Uutiset

Demarit julkistivat kuntavaaliteemansa – puolue ajaa peruskoulujen korjausohjelmaa

SDP lähtee kolmella kärkiteemalla kunnallisvaaleihin.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP)
Puheenjohtaja Antti Rinne ja puoluesihteeri Antton Rönnholm (oik.) SDP:n kuntavaaleja koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 9. maaliskuuta 2017.
Puheenjohtaja Antti Rinne ja puoluesihteeri Antton Rönnholm (oik.) SDP:n kuntavaaleja koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 9. maaliskuuta 2017.Jussi Nukari / Lehtikuva

Suurin oppositiopuolue SDP lähtee tavoittelemaan vaalivoittoa kuntavaaleissa puhumalla sivistyksestä, hyvinvoinnista sekä uudistuvista ja elinvoimaisista kunnista.

Puolue julkisti vaalien kärkiteemansa torstaina Helsingissä.

Sivistyksen alle demarit ovat laittaneet vaatimuksen koulujen korjausohjelmasta. Ohjelmaa perustellaan sillä, että monissa kouluissa kärsitään sisäilmaongelmista.

Peruskoulujen lisäksi sivistystä tuetaan SDP:n mukaan siten, että perheille annetaan lisää valinnanvapautta perhevapaiden sijoittelussa. Erityisesti SDP sanoo haluavansa parantaa isien mahdollisuutta osallistua lastenhoitoon.

Peruskoulujen lisäksi demarit kiinnittävät katseensa varhaiskasvatukseen. Se tulee puolueen mielestä muuttaa kokonaan maksuttomaksi.

– Sivistyksen ensiaskeleita otetaan koulujen ja kotien lisäksi päiväkodeissa, ohjelmassa kirjoitetaan.

Sote-palveluiden tuottaminen julkiselle sektorille

Sote-uudistus on demarienkin mielestä välttämätön, mutta hallituksen ajama sosiaali- ja terveyspalveluiden avaaminen yksityisille toimijoille saa sapiskaa.

– Me haluamme, että palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta vastaa jatkossakin julkinen sektori, jota yksityinen ja kolmas sektori täydentävät.

Kunnille tulisi SDP:n mukaan siirtää myös pitkäaikaistyöttömien työllistämispalveluista. Tätä perustellaan sillä, että puolueen mielestä parhaat ratkaisut tehdään lähellä ihmisiä.

Koko maan SDP aikoo pitää asuttuna, vaikka kaupungistuminen tyhjentää Suomen maaseutua kiihtyvään tahtiin.

– Korkean arvonlisäyksen työpaikkoja täytyy synnyttää myös kasvukeskusten ulkopuolelle. Tätä kehitystä tuemme järkevällä tulevaisuusorientoituneella omistaja- ja elinkeinopolitiikalla, SDP:n ohjelmassa kirjoitetaan.

Kasvukeskuksiin puolestaan tarvitaan kohtuuhintaisia koteja. Niitä SDP aikoo ajaa uudella yhdyskuntapolitiikalla, joka "takaa kohtuuhintaisten kotien kaavoittamisen ja rakentamisen tavallisille ihmisille – tiheiden ja nopeiden joukkoliikenneyhteyksien varrelle, jotka mahdollistavat liikkumisen ilman yksityisautoa".

Lue seuraavaksi