Mies kuvasi autosta, kun susi jolkotteli omakotitalojen pihoilla Tammelassa: "Olin todella hämmentynyt"

Tuomas Rantalan aamu sai yllättävän käänteen Tammelassa. Petoyhdyshenkilö vahvistaa, että videolla liikkuva eläin on susi.

susi
Susi kadulla Tammelassa
Tuomas Rantala kuvasi sudeksi vahvistetun eläimen liikkeitä Tammelassa torstaiaamuna.

Tammelalainen Tuomas Rantala oli työasioissa aamulla liikkeellä Tammelan keskustassa aamuyhdeksän jälkeen, kun näki suden ylittävän Tammelantien etelästä pohjoisen suuntaan.

– Olin todella hämmentynyt. Autot seis ja katsottiin, mihin päin se lähti, ja lähdettiin sitä katua. Sieltähän se tuli talon pihasta ja siitä se video sitten alkoi.

Susi kulki mäkeä ylöspäin Lammintietä auton edellä.

– Selkäpiissä menee kylmät väreet, kun miettii, että mitäs jos siellä olisi ollut pelkkiä lapsia leikkimässä pihalla. Se on lapsiperheitten taloja melkein kaikki mitä videolla näkyy, Rantala kertoo.

Videon päätyttyä susi jatkoi juoksua tietä pitkin, kunnes poikkesi talojen pihoille ja lähti pieneen metsikköön. Rantala ilmoitti hätänumeroon ja poliisi otti häneen yhteyttä kertoen, että suurriistan virka-apu ottaa yhteyttä. Rantala näki myös poliisiauton ajavan alueen ohi.

– Ensimmäisenä oli mielessä, että se pitää saada asutuksen keskeltä pois, lähinnä lasten takia. Kyllä susia tänne metsiin mahtuu, mutta taajamista ne saisivat pysyä pois, Rantala sanoo.

Petoyhdyshenkilö vahvistaa havainnon sudeksi

Forssan-Tammelan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Tapani Numminen kävi paikalla aamupäivällä tarkistamassa eläimen jäljet. Hän vahvistaa havainnon sudeksi, mutta ei arvioi sen ikää tai sukupuolta.

– Jäljen perusteella se on susi. Kyllä se videollakin käyttäytyy ihan kuin susi.

– Eihän se asutukseen kuulu, kyllä se ihan selvä on. Kyllä se varmasti pelkoa aiheuttaa.

Nummisen mukaan Tammelassa on tehty useita näköhavaintoja susista viime päivinä Susikkaalla ja Pikonkorvessa Pohjois-Tammelassa ja viime viikolla myös Tammelan keskustassa.

– Melkein joka toinen päivä jossakin päin ilmoitetaan jäljistä. Kyllä käydään katselemassa koiranjälkiäkin, mutta on ihan todellisiakin runsaasti.

Susien lisääntymisaika saa eläimet liikkeelle, kertoo Numminen. Tammelassa havaittujen eläinten lähtöpaikkaa hän arvioi näin:

– Kyllä käsittääkseni nämä ovat Rengon laumaa. Kun Rengossa ensimmäisen kerran tehtiin häätöyritys, niin silloin ne tulivat käymään täällä, ja myös silloin, kun niitä metsästettiin.