1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki

Tilanne Rautatientorilla kärjistyy – Poliisi: Turvapaikanhakija yritti hirttäytyä puuhun

Mies on toimitettu sairaalahoitoon. Helsingin poliisi selvittää asiaa.

Helsinki
Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus rautatientorilla
Antti Kolppo / Yle

Tilanne Rautatientorilla Helsingissä alkaa kärjistyä.

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus on jatkunut Helsingin keskustassa jo viikkoja, paikalla on ollut myös vastamielenosoittajia.

Eilen keskiviikkona turvapaikanhakija oli kiivennyt Rautatientorilla puuhun ja yrittänyt hypätä sieltä alas, kertoo rikoskomisario Kirsi Kanth Helsingin poliisilaitokselta.

– Eilen illalla mies on yrittänyt hirttäytyä Rautatientorilla kiipeämällä puuhun ja hyppäämällä alas köysi kaulassaan.

– Hänet on toimitettu sairaalahoitoon, Kanth sanoo. Hänen mukaansa kyseessä on turvapaikanhakija, mutta muita yksityiskohtia hän ei kerro.

Tilanne tapahtui illalla noin varttia vaille seitsemän. Kanth ei kerro, paljonko ihmisiä tavallisesti ruuhkaisella Rautatientorilla oli tuolloin.

– Asiaa selvitellään Helsingin poliisissa ja katsotaan sitten, mihin jatkotoimenpiteisiin asia johtaa.

Millaisiin toimenpiteisiin asia voi johtaa, millaisesta selvittelystä on kyse?

– Selvitellään tämän henkilön tilaa ja asemaa Suomessa, Kanth vastaa kysymykseen.

Poliisi kertoi eilen varautuvansa viikonloppuna turvapaikanhakijoita vastustaviin kokoontumisiin. Poliisi sanoi myös ottavansa tosissaan nettikeskustelut, joissa uhataan kokoontua Rautatientorille turvapaikanhakijoiden mielenosoitusta vastaan ylihuomenna lauantaina.

Netissä mainostetun tapahtuman lisäksi poliisi on varautumassa kahteen ilmoitettuun vastamielenosoitukseen. Poliisin mukaan niihin olisi tulossa joitakin kymmeniä osallistujia.

Turvapaikanhakijat ovat kertoneet osoittavansa mieltä pakolaispolitiikkaa vastaan.

Poliisi: Kaupunki ei ole pyytänyt puuttumaan tilanteeseen

Sisäministeriö ja viranomaiset ovat saaneet palautetta Helsingin Rautatientorilla olevista mielenilmauksista ja pyyntöjä hajottaa tilaisuudet.

Poliisi muistuttaa, että yleisen kokouksen saa järjestää vapaasti yleiseen käyttöön tarkoitetulla paikalla. Kokouksen järjestäjä on vastuussa kokouksestaan ja sen järjestyksenpidosta. Jos turvallisuus vaarantuu, järjestäjän on keskeytettävä kokous.

Turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen yhteydessä Helsingin kaupungin on alueen maanomistajana arvioitava, vaarantuuko alueen käyttö alkuperäiseen tarkoitukseensa.

Helsingin kaupunki ei ole pyytänyt poliisia puuttumaan tilanteeseen, mutta neuvotteluja tilanteesta käydään poliisin ja kaupungin välillä.

Helsingin poliisilaitos arvioi jatkuvasti, kykeneekö järjestäjä ylläpitämään järjestyksen ja turvallisuuden. Poliisi voi lopettaa kokouksen, jos toimitaan lainvastaisesti. Poliisi ei voi kuitenkaan ennakkoon estää yleistä kokousta.

Tekstiä täydennetty 9.3.2017 kello 16:00: Lisätty poliisin tiedotteen perusteella, että kokouksen järjestäjä vastaa itse järjestyksenpidosta ja on kaupungin tehtävä pyytää poliisia puuttumaan tilanteeseen.

Lue seuraavaksi