1. yle.fi
  2. Uutiset

Ompelujamit elvyttävät kadotetut ompelutaidot

Ompelujamit pyrkivät nostamaan tekstiiliarvostusta ja samalla vähentämään jätettä.

ompelu
Kaksi naista ja ompelukone
Inka Mäkiö neuvoo Ompelujameihin osallistuvaa Katariina Riipistä. Lounais-Suomen Jätehuolto

Lounais-Suomen Jätehuolto innostaa elvyttämään vaatehuoltoon liittyvää osaamista. Koordinaattori Inka Mäkiö kertoo, että arkiset taidot eivät välttämättä ole kateissa, mutta kotona ei enää ole tarvittavia laitteita.

Museokeskuksen kansalaistilassa, kauppakeskus Forumissa (siirryt toiseen palveluun), Turun keskustassa on käytössä koneet, langat ja poistotekstiilimateriaalit.

– Ihmiset ovat tervetulleita korjaamaan ja tuunaamaan omia vaatteitaan. Me tarjoamme välineet, opastamme ja autamme, Mäkiö kertoo.

Ompelujameissa oppia annetaan tarvittaessa vaikka kädestä pitäen. Mäkiö toivoo, että mahdolliset peruskouluaikaiset käsityötuntien traumat voidaan unohtaa.

Koulussa aina piti purkaa kaikki, mitä oli tehnyt. Täällä periaate on se, että jos tulee ruma paikka, niin itse kärsii.

Inka Mäkiö

– Muistelen, että koulussa aina piti purkaa kaikki, mitä oli tehnyt. Täällä periaate on se, että jos tulee ruma paikka, niin itse kärsii.

Lounais-Suomen Jätehuolto on kiinnostunut ompelutaitojen elvyttämisestä, koska se voisi vähentää jätteen määrää. Jätemäärä pienenee, jos ihmiset osaavaat edes auttavasti korjata vaatteitaan. Omien taitojen myötä tekstiiliarvostus nousee.

Pienillä korjauksilla saa vaatteille lisää ikää

Inka Mäkiö harmittelee sitä, miten usein vaate tuomitaan käyttökelvottomaksi pelkän pudonneen napin takia. Napin ompeleminen on helppo operaatio, ja välineiksi tarvitsee vain neulan ja lankaa.

Petri Heiskaselta hajosivat hyvät housut, joita hän ei halunnut heittää menemään. Äidin apu ei tullut kysymykseenkään. Heiskanen painoi ompelukoneen kaasupoljinta ja kahden tunnin taistelun jälkeen housut oli korjattu.

– Kiva, kun saa korjattua, eikä tarvitse heittää hyvää tavaraa pois, Heiskanen iloitsee.

Taisteluhaavat jäivät kohtuullisiksi, sillä neula jäi käteen pystyyn vain kerran.

nainen ompelee nappia seinävaatteeseen
Seinävaatteeseen ommellut napit toimivat Ompelujamien vieraskirjana. Johanna Manu / Yle

Petri Heiskanen sai houkuteltua mukaansa myös Johanna Jokiniemen. Yhteisen ompelutunnin myötä kaverukset ajattelivat käsitöistä mahdollisesti löytyvän jatkossakin yhteistä tekemistä.

Jokiniemi on aiemmin ommellut Heiskasen ikkunaverhot, mutta miehellä oli jo suunnitelma seuraavien verhojen kohdalle:

– Jatkossa voisin ommella verhot itse Johannan koneella, Heiskanen suunnitteli.

Lue seuraavaksi