Kelan ruuhkat pakottavat ihmisiä "sossun" luukulle – "Kyllä siellä on niin kohtuuttomia tilanteita"

Kelan ruuhkiin juuttuneet ja perustoimeentulotukipäätöksiin pettyneet ihmiset hakevat apua kuntien sosiaalitoimistoista.

Kansaneläkelaitos
Nainen ja lastenvaunut heijastuvat Kansaneläkelaitoksen toimipisteen ikkunasta.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Etenkin pääkaupunkiseudulla ihmisten hätä on kaatunut osin kuntien sosiaalitoimen niskaan.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat joutuneet auttamaan ahdingossa olevia ihmisiä, kun Kelan perustoimeentulotukipäätökset ovat ruuhkautuneet. Kela on myös hylännyt paljon hakemuksia, neljäsosan uusista hakemuksista.

– Kyllä siellä on niin kohtuuttomia tilanteita. Ehkä se on yllättävää, että mietitään asiakkaan yhden kuukauden elämäntilanne eikä sitä, mitä ennen on tapahtunut ja mitä sen jälkeen, kertoo Helsingin vs. nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Leena Luhtasela.

Yksin Helsingissä toimeentulotuesta sai apua viime vuonna yli 70 000 ihmistä.

Kela ei mieti vaikuttavuutta, vaan tekee laskelmia ja sen perusteella ratkaisuja.

Leena Luhtasela

– Mehän aina sosiaalityössä mietitään ihmisen kokonaiselämäntilanne ja vaikuttavuus, mitä sillä päätöksellä saadaan aikaan. Nyt Kela ei mieti vaikuttavuutta, vaan tekee laskelmia ja sen perusteella ratkaisuja.

Pääkaupunkiseudun sosiaalipalveluista vastaavat virkamiehet ovat olleet huolissaan pitkään. Kunnat vetosivat Kelaan tammikuussa.

Kelan vastaus selvityspyyntöön on juuri saapunut kuntiin. Ohjeistuksia on osin muutettu.

Lue esimerkkejä Kelan päätöksistä, jotka kunten virkamiesten mielestä saattoivat hakijat kohtuuttomiin tilanteisiin.

"Sossut" hoputtavat Kelaa

Pääkaupunkiseudulla sosiaalityöntekijät ovat päivittäin yhteydessä Kelaan ja pyrkivät kiireellisissä tapauksissa vauhdittamaan Kelan ratkaisuja ja saamaan korjauksia päätöksiin.

Kunnilla on mahdollisuus antaa täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea, mutta ennen sitä apua tarvitsevan pitäisi saada Kelalta perustoimeentulotukipäätös.

Jääkaapissa ei ole ruokaa. Silloin voidaan antaa maksusitoumus kauppaan.

Leena Luhtasela

Kun ahdingossa oleva asiakas ei ole saanut päätöstä tai apua Kelasta, kunnat ovat joutuneet tekemään ennenaikaisesti harkinnanvaraisia tukipäätöksiä. Hätätilassa on annettu maksusitoumuksia.

– Jääkaapissa ei ole ruokaa. Silloin voidaan antaa maksusitoumus kauppaan tai ruokarahaa tilille. Lääkkeitä pidämme ehdottoman tärkeinä, että hoito ei katkea, vaan saadaan lääkitys turvattua, kertoo Leena Luhtasela.

Myös Kela on alkanut antaa kiireellistä apua ja maksusitoumuksia. Akuutissa hädässä oleville on ohitusjono.

Lainaväkeä ei heru Kelalle

Kela on pyytänyt kunnilta työntekijöitä lainaan hakemusruuhkan purkamiseen. Heitä ei kunnista juurikaan löydy. Apua heltiää lähinnä joiltakin pienemmiltä kunnilta.

Pääkaupunkiseudun isot kaupungit nipin napin itse selviävät nykyisellä väellä, kun Kelan tukiruuhka aiheuttaa runsaasti ylimääräistä työtä. Helsingissä palkattiin jo etukäteen määräaikaisia työntekijöitä maaliskuun loppuun asti.

– Nythän me tehdään jo todella paljon työtä, joka auttaa Kelaa, ja me avustamme Kelaa asioinnissa. Meillä on hyvin vähän toimeentulotuen henkilökuntaa. Emme voi lähettää työntekijöitä Kelaan, kertoo perhepalveluiden ja aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Virve Flinkkilä Vantaan kaupungin tilanteesta.

Emme voi lähettää työntekijöitä Kelaan.

Virve Flinkkilä

– Kunnan kannalta lisääntynyt työmäärä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joudumme miettimään, tuleeko meidän rekrytoida lisää henkilökuntaa pysyäksemme myös itse omissa toimeentulotukipäätösten käsittelyajoissa jatkossa.

Kuntia koskevat samat määräajat kuin Kelaakin. Päätös on annettava seitsemän arkipäivän kuluessa siitä, kun hakemus on saapunut.

Toimeentulotukihakemuksia Kelan seinällä
Antti Kolppo / Yle

Kokeneet työntekijät eivät aiemmin kelvanneet

Kuntaliitossa ollaan pettyneitä siihen, että Kela ei rekrytoinut kunnista riittävästi kokeneita etuuskäsittelijöitä ennen perustoimeentulon siirtymistä sen vastuulle.

– Se olisi ratkaissut tilannetta hyvin pitkälti, että olisi otettu kokeneet henkilöt joukkoon ja miehitetty vakanssit kokeneilla ihmisillä. Jonoa ei olisi ehkä tässä mittasuhteessa ollut lainkaan. Nyt kävi kaikkein pahin, mitä ei olisi toivonut käyvän, sanoo Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen.

Kela on joutunut ja joutuu palkkaamaan lisää työntekijöitä ruuhkan purkamiseksi. Monille kuntien etuuskäsittelijöille ehdittiin kuitenkin etsiä korvaavat työpaikat jo viime vuonna.

Nyt kävi kaikkein pahin, mitä ei olisi toivonut käyvän.

Tarja Myllärinen

Espoon aikuissosiaalityön päällikkö Tapio Nieminen sanoo, että syntynyt tilanne tuo valtakunnallisella tasolla ilmi sen, kuinka aikaa vievää, monimutkaista ja vuosien kokemusta vaativaa työtä kuntien työntekijät ovat tehneet.

Kelalta halutaan korvaus kuluista

Kuntaliitto vaatii Kelaa korvaamaan (siirryt toiseen palveluun) kunnille koituneet ylimääräiset kulut. Vuoden alun lisämenot tulisi nyt selvittää pikaisesti, jotta asiasta voitaisiin neuvotella sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Tehtävä on ainakin isoissa kunnissa lähes mahdoton, sillä kuntien pitäisi tutkia erikseen jokainen tukipäätös. Ylimääräiselle työlle on myös vaikea laittaa hintalappua.

Tottakai se aiheuttaa budjettivajetta kunnissa.

Tarja Myllärinen

Kunnat haluavat korvauksen kuluistaan, sillä ne eivät ole varautuneet perustoimeentulotukimenojen maksamiseen.

– Jos tilanne jatkuu pitkään ja asiakasmäärät pysyvät suurina, niin totta kai se aiheuttaa budjettivajetta kunnissa, sanoo Tarja Myllärinen.