1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtilat

Työpiste vuokralle vaikka tunniksi – yhteisöllinen työtila on joustava vaihtoehto omalle toimistolle

Moni yksin tai pienessä porukassa työtä tekevä on löytänyt läppärilleen kotipesän yhteisöllisestä työtilasta. Kaikki muu työpaikalle ominainen välineistö on tarjolla vuokranantajan puolesta.

työtilat
HUB13 on yhteisöllinen työtila, joka on toimitusjohtaja Ola Sundellin mielestä sopivan rosoinen
HUB13 on Kaisaniemessä sijaitseva yhteisöllinen työtila, joka on toimitusjohtaja Ola Sundellin mielestä juuri sopivan rosoinenVesa Marttinen/Yle

Helsingistä löytyy kymmenittäin erilaisia coworking space -tiloja, eli paikkoja, joista voi vuokrata itselleen työtilat päiväksi, kuukaudeksi tai pidemmäksi ajaksi. Kaisaniemen HUB13-nimisessä yhteisöllisessä työtilassa heräiltiin aamuvarhaisella uuteen päivään.

– Perustimme HUB13:sta intuitiolla kolme vuotta sitten. Meillä oli vahva tunne siitä, että modernia työtä tekevät ihmiset kaipaavat vaihtoehtoja, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Ola Sundell.

Kasvun seuraaminen antaa potkua

Pääkaupungin kahviloissa näkee paljon läppäreillä töitä tekeviä ihmisiä. Kaikille meluisa kahvilaympäristö ei sovi, eivätkä kahvilayrittäjätkään aina anna kiitosta asiakaspaikkoja vieville etätyöläisille. Yhteisöllisestä työtilasta työpisteen sen sijaan saa haluamakseen ajaksi.

– Meiltä voi vuokrata toimistotilaa vaikka tunniksi kerrallaan, Sundell kertoo.

Yksi yhteisöllisten työtilojen eduista on Sundellin mukaan yritysten kasvun seuraaminen ja siitä tuleva hyvä fiilis ja energia.

– Ensimmäinen asiakkaamme tuli tänne samaan aikaan kun aloitimme. Heillä oli silloin vain muutama työntekijä, mutta nyt heitä on jo 16. Täällä voi nähdä pienet kasvuyritykset painimassa ja puurtamassa, Ola Sundell kuvailee.

Yhteisöllisessä työtilassa riittää säpinää aamusta iltaan, ovesta lappaa sisään ihmisiä kymmenittäin joka päivä. Tilassa järjestetään myös koulutuksia ja tapahtumia pitkin päivää.

Jukka Peuranpään luotsaama Agroy Group kerää viljelijöiden verkostoa kaupanteon tehostamiseksi.
Jukka Peuranpään luotsaama Agroy Group kerää viljelijöiden verkostoa kaupanteon tehostamiseksi.Vesa Marttinen/Yle

 Myyntimiesverkostoja ei tarvita

Yhdellä työpisteellä kerätään viljelijäverkostoja. Jukka Peuranpää johtaa Agroy-nimistä yritystä ja on Kaisanimen toimistolta yhteydessä viljelijöihin kotimaassa ja ulkomailla.

– Meillä on Suomessa ja USA.ssa viljelijöitä. Keräämme heitä yhteen, ostamme yhdessä ja neuvottelemme teollisuuden kanssa hyviä hintoja. Kaikki hoituu yhdestä pisteestä, Peuranpää kertoo.

Olemme löytäneet täältä hyviä tyyppejä.

Jukka Peuranpää

Peuranpää antaa kiitosta työtilan keskeiselle sijainnille ja on tyytyväinen törmättyään monenlaisiin asiantuntijoihin, jotka ovat auttaneet häntä eteen päin. Toimialaosaaminen tulee viljelijöiden kautta, mutta bisneksen käynnistämisessä on tarvittu monenlaista apua.

– Olemme löytäneet täältä hyviä tyyppejä, Jukka Peuranpää iloitsee.

Orava tekee oravannahkakauppaa

– Me jäimme kodittomiksi, kun showroom lähti alta Sähkötalosta noin vuosi sitten, kertoo Smartblockin toimitusjohtaja Janne Orava.

Hänen yrityksensä valmistaa ja myy liikuteltavia, puoliavoimia, kuution mallisia työtiloja. Ne toimivat avokonttorissa vaikkapa pienenä työskentelysoppena tai neuvottelutilana.

Smartblockin toimitusjohtaja Janne Orava on tyytyväinen yhteisöllisiin työtiloihin.
Smartblockin toimitusjohtaja Janne Orava on tyytyväinen yhteisöllisiin työtiloihin.Vesa Marttinen/Yle

– Ystävä vinkkasi, että Kaisaniemessä voisi olla meille uusi kotipesä. Tarjosin tänne yrityksemme kuution käyttöön ja vastineeksi saamme käyttää työtilaa, eli oravannahkakaupasta on kyse, Janne Orava velmuilee.

Vuokralle tarjotaan pöytä ja tuoli...

Yhteisölliset työtilat ovat Helsingissä yleisiä. Kuukausivuokra vaihtelee 100-200 euron välillä. Monen yhteisöllisen työtilan taustalla on isompi yritys. Pikku-Roballa sijaitsevan MOW:in takana on Sponda. Korkeavuorenkadulla sijaitsevan Fluxin taustalla on Microsoft. Esplanadilla sijaitsevan UMA:n takaa löytyy Technopolis.

Helsingin yliopistolla on niin ikään oma yhteistyöskentelytila Think Company, joka toimii keskustassa, Viikissä ja Meilahdessa.

Monet kahvilat ovat halunneet panostaa hyviin verkkoyhteyksiin ja toivottavat läppäriasiakkaat tervetulleiksi.

Mushrooming.fi on ilmainen verkkosivu ja Facebook-ryhmä, jossa voi ilmoittaa vapaista työhuoneista ja työhuonepaikoista sekä hakea työhuonepaikkaa.

Lue seuraavaksi