1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puukauppa

Analyysi: Jättitehdas pyöräyttää puukaupan uuteen asentoon – metsärahaa leviää laajalle

Äänekosken biotuotetehdas muuttaa koko Suomen puukauppaa ja lisää vaurautta, taloustoimittaja Jari Järvinen kirjoittaa.

Metsä Groupin uusi biotuotetehdas on viittä vaille valmis. Kuva: Jari Järvinen / Yle

Suomen suurimman metsäteollisuuden investoinnin arvo on yli miljardi euroa. Sillä on kuitenkin kansantalouden lisäksi merkitystä tavallisille ihmisille, metsänomistajille.

Metsä Groupin Äänekosken jättimäinen biotuotetehdas vaikuttaa puunhankintaan kaikkialla Suomessa. Kun meillä on yli 600 000 metsänomistajaa, uuden tehtaan käynnistymistä odotetaan mielenkiinnolla monessa suomalaiskodissa.

Puukuormaa tuodaan Metsä Groupin Äänekosken tehtaalle. Kuva: Jari Järvinen / Yle

Metsä Group hankkii puunsa Suomen jokaisesta kolkasta. Puunkorjuu uutta tehdasta varten alkaa tänä keväänä, mutta ostot alkoivat jo viime vuonna, joten osa Suomen talouden noususta voi hyvinkin johtua vielä rakenteilla olevan tehtaan kerrannaisvaikutuksista.

Metsä Group pulitti viime vuonna metsäomistajille 460 miljoonaa euroa eli lähes puoli miljardia euroa puukauppatuloja. Yhtiö hankkii puut pääosin Suomesta, joskin myös Ruotsi, Venäjä ja  Baltian maat pääsevät saaliin jakoon.

Mitä jättitehdas sitten muuttaa? Metsä Group hankkii vuosittain puuta noin 30 miljoonaa kuutiometriä. Tehtaan käynnistyminen lisää puunkäyttöä noin neljä miljoonaa kuutiometriä.

Kuva: Jari Järvinen / Yle

Yhtiön oman arvion mukaan metsänomistajien kantorahatulot lisääntyvät noin 75 miljoonalla eurolla vuodessa. Metsänomistajien rahojen lisääntyminen näkyy varmasti myös kulutuksen ja talouden luottamuksen paranemisena.  

Unohtaa ei liioin sovi, että kasvava puukauppa hyödyttää myös muita kuin metsänomistajia. Koneyrittäjät, rekkafirmat ja erilaiset palveluntarjoajat saavat kukin osansa puukaupparahoista.

Käynnistyttyään uuden tehtaan puunhuolto muuttaa puuvirtoja koko maassa. Metsä Groupin omien tehtaiden puut hankitaan jatkossa aiempaa lähempänä tehdasta.

Metsä Groupin uuden biotuotetehtaan työmaa. Kuva: Jari Järvinen / Yle

Nykyisin esimerkiksi Äänekosken lähialueilta on viety puuta Metsä Groupin Joutsenon ja Kemin tehtaille. Pian puun toimitusalueet muuttuvat.

Ja kun puun kysyntä kasvaa, todennäköisesti myös kilpailu kiristyy. Muut suuret metsäyhtiöt ja sahat miettivät taatusti pää kuumana, miten kilpailu muuttuu ja miten siihen vastataan.

Metsänomistaja hieroo käsiään.