Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Puolueanalyysi:

SDP

Kuntavaaleissa SDP:n tavoitteena on nousta suurimmaksi puolueeksi. SDP pyrkii tekemään kuntavaaleista kansanäänestystä Sipilän hallituksen politiikkaa vastaan.

Julkaistu 15.3.2017

Viisi pointtia SDP:stä

Lähtökohdat

Oppositiossa SDP on noussut suosituimmaksi puolueeksi ja puoluejohtaja Antti Rinteen on nyt näytettävä, että hän pystyy viemään SDP:n myös vaalivoittoon. SDP joutui oppositioon kevään 2015 eduskuntavaalitappion jälkeen.

Lokakuun 2012 kuntavaaleissa Jutta Urpilaisen johtama SDP hävisi kokoomukselle ja sai koko maan äänistä 19,6 prosenttia.

Kuntavaalien jälkeen SDP:n johto vaihtui. Kevään 2014 puoluekokouksessa Urpilaisen kukistanut Antti Rinne sai jatkovaltakirjan helmikuussa 2017.

SDP on ollut kuntavaaleissa suurin puolue viimeksi vuonna 2004. Silloin puheenjohtajana oli Paavo Lipponen, joka on viimeisin demaritaustainen pääministeri.

Tavoitteet

SDP:n tavoitteena on nousta kuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi ja vaikeuttaa Sipilän perusporvarihallituksen elämää.

SDP yrittää myös vahvistaa perinteisiä valta-asemiaan teollisuuspaikkakunnilla. Etelän suurissa kaupungeissa demarit ovat menettäneet valtaa kokoomukselle ja Helsingissä myös vihreille.

Vantaalla SDP pyrkii taas selkeäksi ykköspuolueeksi, ja Tampereella demarit haastavat kokoomuksen kärkipaikkaa. Turussa kisa on kova, sillä siellä vastaan asettuvat kokoomuksen, vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajat.

Keskustan valta-alueilla SDP korventaa hallituksen aluepolitiikkaa.

Väriläiskä

Yksi kiinnostavimpia SDP:n kuntavaaliehdokkaita on Helsingin kaupunginvaltuustoon pyrkivä Abdirahim Husu Mohamed.

Somalisyntyinen 38-vuotias Husu aloitti politiikassa kymmenen vuotta sitten Helsingin keskustanuorten puheenjohtajana. Valta houkutteli. Keskusta oli silloin Matti Vanhasen johtama pääministeripuolue.

Yle Puheen keskustelua herättäneessä radio-ohjelmassa Ali ja Husu julkisuutta saanut Husu pyrki viime vaaleissa eduskuntaan, mutta kova kampanja ei tuonut palkintoa. Kesällä 2016 Husu veti omat johtopäätöksensä ja loikkasi näyttävästi SDP:n vankkureihin.

Monessa mukana oleva Husu hakee kuntavaaleista vauhtia jo seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Seuraa tätä

Pienten lasten varhaiskasvatuksen muuttaminen maksuttomaksi on SDP:n tärkeimpiä kuntavaalitavoitteita.

Ylen vaalikoneeseen vastanneista SDP:n kuntavaaliehdokkaista yli 80 prosenttia tukee tätä tavoitetta, jota on verrattu jopa peruskoulu-uudistukseen.

Iskulause

SDP lähtee kuntavaaleihin teemalla: Pidetään kaikki mukana.

Tämä tarkoittaa SDP:n mukaan sitä, että ihmisten tasa-arvoisesta kohtelusta pidetään kiinni.  Avainsanoja ovat oikeudenmukaisuus ja inhimillinen yhteiskunta.

Vaaliohjelman mukaan SDP haluaa rakentaa sellaista Suomea, jossa jokaista ihmistä arvostetaan ja kunnioitetaan.  SDP:n vaalisivuilla ehdokkaat kertovat omia tarinoitaan arjesta.