Kapitalistin ja työläisen rajamuuri kaatui – F-Secure otti oman työntekijänsä ajamaan osakkeenomistajien etua

Kova talous -ohjelmassa haastateltu F-Securen Janne Pirttilahti on ollut yhtiön hallituksen täysivaltainen jäsen vuoden ajan, vaikka onkin yhtiössä työntekijänä.

F-Secure
Kova talous: Työntekijänä firman hallituksessa
Kova talous: Työntekijänä firman hallituksessa

F-Securen pitkäaikainen työntekijä, tuotekehitysjohtaja Janne Pirttilahti tekee suomalaista taloushistoriaa.

Hän on tiettävästi ensimmäinen suomalaisen pörssiyhtiön hallituksen jäsen, joka tulee tehtävään yhtiön omien työntekijöiden joukosta.

Lain mukaan hänen on ajettava hallitustehtävässä nimenomaan F-Securen osakkeenomistajien etua. Tavallisemmin suomalaisyhtiöissä henkilöstön edustajalla hallituksessa on vain puhe- ja kuulemisoikeus, mutta ei päätösvaltaa. Hän valvoo erityisesti henkilöstön etua.

Pirttilahti aloitti hallituksessa vuosi sitten, jolloin F-Secure päätti aloittaa kaksivuotisen kokeilun. Siinä työntekijät valitsevat vaaleilla joukostaan kolme henkilöä, joita esitetään yhtiön hallitukseen. Hallituksen nimitysvaliokunta valitsee heistä yhden.

Kenen puolella?

Jos F-Secure joutuisi talousahdinkoon, ajaisiko Pirttilahti hallituksessa omistajien etua niin kuin laki määrää vai häntä äänestäneiden työntekijöiden näkökulmaa?

– En koe siinä ristiriitaa. Omistajien etu on myös työntekijöiden etu, Pirttilahti sanoo Ylen Kova talous -haastattelussa.

Hän arvelee, että voi tulla hetkiä, jolloin kaikki eivät näe etuja yhteneväisinä, mutta pidemmän päälle yhteiseen etuun uskotaan.

Onko siis koittanut uusi aika, jossa kapitalismin alkuhämärissä syntynyt omistajien ja työntekijöiden välinen kuilu on hävinnyt?

– Ehkä ja toivottavasti, sanoo Janne Pirttilahti.

Pirttilahden mielestä F-Securen kokeilua kannattaa jatkaa. Se avaa työntekijöiden näkymiä yhtiönsä päätöksentekoon ja lisää molemminpuolista luottamusta.

Juuri luottamusta on pidetty kynnyksenä, joka estää paljon puhuttua paikallista sopimista Suomen työmarkkinoilla.