Jengit murhanneet viisi tällä viikolla Tukholman alueella – Poliisi: Takavarikoitu Kalašnikoveja ja kranaatteja

Poliisi on pyytänyt lisäapua Ruotsin keskusrikospoliisilta Noalta.

Tukholma
Poliisiautoja rikospaikalla keskiviikkona sen jälkeen, kun Tukholman Kistan kaupunginosassa oli ammuttu kaksi miestä.
Poliisiautoja rikospaikalla keskiviikkona sen jälkeen, kun Tukholman Kistan kaupunginosassa oli ammuttu kaksi miestä.Jessica Gow / EPA

Tukholman poliisin mukaan viime päivinä Tukholman alueella on tehty viisi murhaa.

Poliisi piti pikavauhtia kokoon kutsutun tiedotustilaisuuden torstaina. Se yhdistää murhat jengien välienselvittelyihin ja pitää mahdollisena, että poliisi ei pysty estämään väkivaltarikosten jatkumista.

Poliisin mukaan Tukholman läänissä on meneillään yhteensä 12 sellaista jengien välistä konfliktia, jotka voivat johtaa kuolettavaan väkivaltaan. Poliisi on pyytänyt lisäapua Ruotsin keskusrikospoliisilta Noalta.

Poliisin mukaan surmat ovat rajoittuneet jengien sisäisiin riitoihin.

Poliisi pyytää lisäapuja rauhoittamaan tilannetta

Kiistoissa on usein kyse huumeista, veloista tai tilanteista, joissa osapuolet kokevat toisen loukanneen heidän kunniaansa.

Tukholman poliisi tutkii parhaillaan 47:ä murhaa ja 57:ä murhayritystä. Ampumisia on ollut vuoden alusta 17, ja niissä seitsemän ihmistä on kuollut ja 14 loukkaantunut.

Yksi murhatuista rikollisjärjestön johtoporrasta

Kaksi nuorta miestä löydettiin keskiviikkoiltana ammuttuina koulun lähettyviltä Kistan kaupunginosasta Luoteis-Tukholmasta. Torstaina iltapäivään mennessä poliisi ei ollut pidättänyt ketään epäiltynä murhasta.

Lisäksi Ruotsin poliisi tutkii toista tapausta, jossa nainen ja mies murhattiin puukottamalla. Nämä murhat tapahtuivat tiistaina Hallonbergenin kaupunginosassa. Samana iltana 30-vuotias mies löytyi kuolleena rappukäytävästä Albyssä.

Toinen keskiviikkoiltana surmatuista miehistä oli sanomalehti Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun)ja Expressenin (siirryt toiseen palveluun)mukaan yksi Lejonen-rikollisjärjestön johtohahmoista, joka on saanut useita rikostuomioita.

Tukholmassa suuria määriä laittomia aseita

Poliisin mukaan väkivaltarikosten ennaltaehkäisy on vaikeaa. Samoin on vaikeaa arvioida, onko poliisi onnistunut siinä.

– Olemme takavarikoineet suuren määrän Kalašnikoveja, käsikranaatteja ja pistooleja, sanoi Gunnal Appelgren Tukholman poliisista.

Aseiden arvioidaan olevan peräisin pääasiassa Balkanilta.

Sanomalehti Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman rikostutkija Mikael Ryingin mukaan suurin osa ampumissurmista on 2000-luvulla tehty laittomilla aseilla. Niiden määrä on kahden viime vuoden aikana kasvanut räjähdysmäisesti.

Lue myös: Ruotsissa jo toinen kaksoissurma tällä viikolla