Lentolakko iskee – Matkustaja, toimi näin jos lentosi siirtyy tai peruuntuu

Lakot vaikuttavat koneiden ruokatarjoiluun, omia eväitä suositellaan.

Lentolakko
Finnairin koneita Helsinki-vantaa lentoasema
Markku Ulander / Lehtikuva

Ilmailualan työtaistelu hankaloittaa lukuisia lentoja huomenna perjantaina. Odotettavissa on peruutuksia ja viivästyksiä.

Finnairin mediasuhteista vastaavan johtajan, Päivyt Tallqvistin mukaan matkailijoita pyritään parhaillaan tiedottamaan asiasta. Asiakkaita on tuhansia, joten tähän mennee jonkin verran aikaa.

– Olemme tiedottaneet perutuista lennoista nettisivuillamme, ja olemme nyt yhteydessä sähköpostitse ja tekstiviestein niihin asiakkaisiin, joita tämä koskee, Tallqvist kertoo.

Tallqvistin mukaan matkailijat, joihin lakko vaikuttaa, voivat halutessaan siirtää lentopäiväänsä 2. huhtikuuta asti.

– Ja jos lento on peruttu, eikä löydy sopivaa uudelleenreititystä tai ei halua sitä, niin sitten voi hakea lipun hinnan palautusta.

Ajoissa kentälle

Jos aikoo lentää tulevana perjantaina, on syytä varautua siihen, että kentällä on ruuhkaa. On siis hyvä olla ajoissa liikkeellä.

Finnair suosittelee lisäksi tekemään lähtöselvityksen verkossa etukäteen.

– Ja jos suinkin mahdollista, niin matkustetaan vain käsimatkatavaroiden kanssa, koska matkatavaroiden käsittelyssä on selkeitä vaikeuksia perjantaina, Tallqvist vetoaa.

Ilmailualan lakot vaikuttavat myös lentojen ruokatarjoiluun. Pidemmälle lennolle suositellaan ottamaan omaa evästä.

– Meillä on mehu- ja vesitarjoilu kaikilla lennoilla, mutta välttämättä kaikille lennoille ei pystytä toimittamaan myytävää ruokatarjoilua tai etukäteen tilattuja aterioita. Lakko vaikuttaa meidän catering-toimittajaan.

Yli sata lentoa perutaan

Lentoyhtiöille on määritelty EU:ssa huolenpitovelvollisuus. Siihen sisältyy muun muassa velvollisuus tarjota matkustajalle hotellimajoitus, jos yöpyminen on välttämätöntä.

– Ilman muuta se tähänkin pätee. Nyt yritetään löytää asiakkaille uusia reitityksiä, ja hoitaa asiat heidän kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, Tallqvist sanoo.

Lentoyhtiö Finnair peruu yli sata lentoa perjantaina Ilmailualan unionin IAU:n lakon vuoksi. Valtakunnansovittelijan toimisto tiedotti tänään torstaina, että Airpro Oy:ta koskevaan työriitaan ei ole edelleenkään edellytyksiä löytää ratkaisua.