Nuoria huolettaa uusi kylmä sota, yhteiskunnan polarisoituminen ja informaatiosota

Tamperelaislukiolaiset pohtivat videolla hybridisotaa, terrorismia sekä EU:n ja kotimaan turvallisuusuhkia.

Turvallisuusuhka
Yle Uutiset Pirkanmaa: Lukiolaisten turvallisuushuolet
Yle Uutiset Pirkanmaa: Lukiolaisten turvallisuushuolet

Parisataa tamperelaista lukiolaista sai torstaina tiiviin paketin turvallisuusasiaa huippuasiantuntijoilta torstaina.

Tampereen yhteiskoulun lukiolainen Juhani Rantasen mielestä Suomen pitäisi turvallisuutensa takia liittoutua eikä olla kaikkien kaveri.

– Minua huolestuttaa Trumpin ja Putinin yhteistyö. Nämä kaksi ihmistä voivat sopia maailmanmenosta käytännössä miten he haluavat. Vähintäänkin uuden kylmän sodan alkutahdit on jo lyöty.

Tammerkosken lukion Onni Hakkarainen näkee uhkia mielipidevaikuttamisessa ja informaatiosodassa.

– Sitä käydään ihan kaikissa elämän aspekteissa. Media tekee sitä, ulkopuoliset valtiot tekevät sitä ja jotkut pienemmät ääriryhmät.

"On tärkeää estää kansakunnan polarisoituminen"

Suomen ulko- ja turvallisuusympäristö on rajussa muutostilassa. Varsinkin Putinin Venäjän toimet aiheuttavat hämmennystä Itämeren piirissä. Myös nuorissa herättää levottomuutta mm. Iso-Britannian ero EU:sta sekä Donald Trumpin arvaamattomat toimenpiteet USA:n presidenttinä. Lähi-idän sodat, hallitsematon maahanmuutto sekä terrorismin uhka nostavat lisää synkkiä pilviä taivaalle.

Toista kertaa järjestetyssä seminaarissa joukko eturivin asiantuntijoita Ulkopoliittisesta instituutista, Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Helsingin yliopistosta puhui nuorille muun muassa hybridisodasta, terrorismista ja EU:n turvallisuusuhista. Globaalien näkymien lisäksi pohdinnan alla olivat myös kotimaan asiat.

Kaisa Virolainen Tampereen yhteiskoulun lukiosta kantaa huolta yhteiskunnan kahtiajakautumisesta.

– On tärkeää, että me estetään kansakunnan polarisoituminen sekä sosiaalisesti, ekonomisesti että myös Suomi versus muualta tulleet.