1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Liikennevirtoihin tulossa merkittäviä muutoksia Kaakkois-Suomessa

Helsingistä Vaalimaalle valmistuva moottoritie muuttanee ihmisten ajoreittejä pääkaupunkiseudulta Etelä-Karjalaan. Reittivaihtoehtoja tulee olemaan kolme.

Lappeenrannan ja Luumäen välinen tietyö valmistuu vuonna 2018. Kuva: Yle Tommi Parkkinen

Vielä tällä hetkellä yleisin ja nopein reitti pääkaupunkiseudulta Lappeenrantaan on ajaa Porvoon kautta Kouvolaan ja sieltä Lappeenrantaan.

Reittivalintoihin on kuitenkin tulossa jo ensi vuonna valinnanvaraa, kun isot tienparannustyöt valmistuvat.

Parhaillaan on tekeillä moottoritie Haminasta Vaalimaalle, jolloin Helsingistä pääsee koko matkan moottoritietä Vaalimaalle saakka. Sieltä matka jatkuu itärajaa pitkin Ylämaan ohi Lappeenrantaan.

Toinen iso tienparannus on menossa Lappeenrannan ja Luumäen välillä. Tätä osuutta ollaan parhaillaan tekemässä nelikaistaiseksi. Sekin valmistuu vuonna 2018.

Pääkaupunkiseudulta Etelä-Karjalan suuntaan tulee vuonna 2018 matka-ajaltaan kolme lähes tasavertaista reittiä.

Edelleen voi tulla Kouvolan kautta eli Helsingistä moottoritietä Porvoon ohi Koskenkylään, josta matka jatkuu Kouvolaan ja sieltä Lappeenrantaan.

Toinen vaihtoehto on tulla Helsingistä Kotkaan saakka ja sieltä valtatie 26:ta pitkin Luumäen Taavetin kautta Lappeenrantaan.

Kolmas vaihtoehto on ajaa Helsingistä Vaalimaalle saakka moottoritietä. Vaalimaalta matka jatkuu maantietä 387 Ylämaan kautta Lappeenrantaan.

Vuonna 2018 on kolme tasavahvaa reittiä Helsingistä Etelä-Karjalaan ja päinvastoin. Kuva: Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Liikennevirrat murroksessa

Etelä-Karjalassa liikkuu muun muassa Venäjän rajanylityspaikkojen ja teollisuuden takia runsaasti raskasta rekkaliikennettä. Liikennejärjestelmävastaava Jussi Kailasto Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta uskoo, että liikennevirrat tulevat Lappeenrantaan kulkiessa muuttumaan.

– Alustavien selvitysten perusteella olemme päätelleet, että henkilöautoliikenne tulee nousemaan tiellä 387 eli Vaalimaan ja Lappeenrannan välisellä tiellä. Tämä johtuu siitä, että moottoritie Helsingistä Vaalimaalle vetää hyvin.

Liikennejärjestelmävastaava Jussi Kailaston arvion mukaan myös kuljetusyritykset etsivät parasta ja kustannustehokkainta reittiä Helsingin ja Lappeenrannan välille.

Ainakin kesällä 2016 monet lappeenrantalaiset valitsivat reitikseen Helsinkiin itärajaa pitkin kulkevat tien 387 eli Lappeenrannan ja Vaalimaan välisen tien. Tämä johtui Lappeenrannan ja Taavetin välillä olevasta nelikaistaistamistyöstä.

– Lappeenrannan ja Vaalimaan välinen osuus on vielä tällä hetkellä korjaustöiden takia hidas, sanoo Jussi Kailasto.

Taavetista Haminaan menevä valtatie 26 on mutkainen ja mäkinen osuus. Siihen ei kuitenkaan ole suuria muutoksia tulossa.

– Parannamme lähinnä taajamien lähellä olevia tieosuuksia, kertoo Kailasto.

Parhaillaan ELY-keskus kyselee tien käyttäjiltä ja asukkailta ajatuksia uusien teiden käytöstä.