Urheiluseurat haluavat yhden hallin Lappeenrantaan – monitoimihalli jääkiekolle ja yleisurheilulle

Lappeenrantaan suunniteltava maakunta-areena ja uusi jäähalli voitaisiin tiloja käyttävien urheiluseurojen mielestä yhdistää yhdeksi monitoimihalliksi.

Lappeenranta
SaiPan aamujäät
SaiPan kotihallina toimii Lappeenrannan Kisapuistossa sijaitseva jäähalli, jonka katto on huonokuntoinen. Mikko Savolainen/Yle

Lappeenrantaan suunnitellaan isoa Etelä-Karjalan maakunta-areenaa, joka tarjoaisi useiden lajien harjoittelu- ja suorituspaikkoja. Myös jäähallin rakentamisesta täytyy päättää muutaman vuoden kuluessa, sillä nykyisen liigahallin katto ei kestä lunta ja eivätkä tilat täytä liigalisenssin ehtoja.

Uuden jäähallin rakentamista selvittävä työryhmä saa nykyisen jäähallin remontointia koskevan selvityksen lähiviikkoina. Sen jälkeen tiedetään, kannattaako vanhaa hallia enää kunnostaa vai aloittaa suoraan uuden hallin suunnittelu. Korjauksiin on varattu tälle vuodelle 1,6 miljoonaa euroa, mutta rahat eivät tule riittämään.

– Siinä ei ole mitään järkeä kaupungin kannalta, että remontilla lykättäisiin uuden hallin tuloa. Nykyinen halli on elinkaarensa lopussa, sanoo Liiga-SaiPa Oy:n toimitusjohtaja Marko Ek.

Yksi uusi monitoimihalli riittäisi Lappeenrantaan

Uuden jäähallin rakentaminen maksaa 20–25 miljoonaa euroa. Myös maakunta-areenan kustannusarvio tulisi olemaan vähintään saman suuruinen. Liikuntatilojen pääkäyttäjien mielestä kahta erillistä hallia ei tarvita, vaan yksi eri lajeja palveleva monitoimihalli riittäisi.

– Toivoisimme monitoimista hallia, jossa mentäisiin jääurheilu edellä, mutta se mahdollistaisi muita toimintoja ja sitä kautta saisimme kehitettyä liigakiekkoa Lappeenrannassa, sanoo Marko Ek.

– Eri lajien oheisharjoittelu paranisi oleelliseti. Jääkiekkoilijat hyötyisivät yleisurheilutiloista ja muista palloilulajien harjoittelupaikoista, joita halliin tulisi, sanoo Lappeenrannan Urheilu-Miehet ry:n valmennuspäällikkö Tommi Viskari.

Uudessa monitoimihallissa olisi 5000 ihmistä vetävä jäähalli ja sen alapuolella yleisurheilijoiden tarvitsemat harjoittelupaikat, kuten 200 metriä pitkä kiertävä juoksurata, heittomahdollisuudet pressuun sekä seiväshyppypaikat. Yhteistä olisivat esimerkiksi ravintolatilat ja pysäköintipaikat.

– Se toisi hallille enemmän käyttäjiä, monia urheiluseuroja ja mahdollistaisi useiden lajien samanaikaisen harjoittelun. Kaupunki pääsisi pienemmällä henkilökuntamäärällä kuin kahdessa hallissa, laskee Marko Ek.

Yhteen monitoimihalliin päädyttäessä rakentamiskustannuksissa säästettäisiin 5-10 miljoonaa euroa. Suurempi säästö kertyisi käyttökuluista, sillä yhden hallin käyttökustannuksiksi arvioidaan vuodessa vajaat kaksi miljoonaa euroa. Esimerkiksi 2000 ihmistä vetävän Joensuu-Areenan vuotuiset kulut ovat 1,6 miljoonaa euroa.

Kisapuistossa riittää käyttäjiä

Käyttäjäpula tuskin olisi huolena, mikä Lappeenranta päättää rakentaa uuden monitoimihallin. Nykyisin Kisapuiston neljässä hallissa järjestetään vuodessa yli 600 erilaista ottelua tai tapahtumaa ja hallien käyttöaste on jopa 80 prosenttia.