Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Puolueanalyysi:

Kokoomus

Kokoomus istuu kolmatta kautta putkeen maan hallituksessa, mutta onnistuuko se tekemään hattutempun ja voittamaan myös kuntavaalit kolmannen kerran peräkkäin?

Julkaistu 14.3.2017

Viisi pointtia kokoomuksesta

Lähtökohdat

Tulevat kuntavaalit ovat puheenjohtaja Petteri Orpolle ensimmäinen näytön paikka.

Alexander Stubbin vaihto sovittelevampaan Orpoon 2016 ei tuonut kannatukseen toivottua nostetta, vaan kokoomuksen suosio on vaihdellut 18 prosentin molemmin puolin.

Erottuakseen perhekonservatiivisista hallituskumppaneistaan kokoomus on tehnyt pesäeron kotihoidon tukeen sekä arvostellut pääministeri Juha Sipilän ratkaisua vähentää ministerinsalkkujen määrää. Kuntavaalien isoimmaksi kilpailijaksi Orpo on silti nimennyt SDP:n eikä keskustaa.

Kokoomus jäi kauas 7 200 ehdokkaan tavoitteesta. Koossa on 5 739 ehdokasta eli yli tuhat viime vaaleja vähemmän. Puolueen etuna on kannattajien korkea äänestysvarmuus, ja puolue voi jopa hyötyä matalasta äänestysprosentista.

Tavoitteet

Kokoomus tavoittelee hattutemppua eli kolmatta peräkkäistä kuntavaalivoittoa. Vuonna 2012 se oli suurin puolue 21,9 prosentin ääniosuudella, vaikka keskusta saikin Suomen sadoista kunnista eniten valtuustopaikkoja.

Nyt kokoomus junnaa valtakunnallisten kannatusmittausten kolmantena, opposition SDP johtaa parilla prosenttiyksiköllä.

Helsingissä kokoomuksen ja vihreiden välille odotetaan tiukkaa kisaa ykköspaikasta. Myös vihreiden historiallinen etumatka mahtuu vielä virhemarginaaliin. Koulutus on kummankin kuntavaaliteema, mutta kokoomuksen hallituksessa tekemät koulutusleikkaukset voivat sataa vihreiden laariin.

Vaalin voi ratkaista se, kuinka vahvasti helsinkiläiset mieltävät vaalit pormestarivaaliksi. Kokenut ääniharava Jan Vapaavuori saa pormestariehdokkaana selvästi vihreiden Anni Sinnemäkeä enemmän kannatusta yli puoluerajojen.

Seuraa näitä

Kisa SDP:n kanssa näkyy maakuntien isoissa kaupungeissa. Lahdessa käydään tiukkaa kisaa SDP:n ja kokoomuksen välillä. Tampereella kokoomus jatkaa vaaliliittoa RKP:n kanssa, jolla se sai 2012 yhden paikan enemmän kuin SDP.

Lapissa kokoomus on saanut ehdokkaat liikkeelle. Rovaniemellä on ensimmäisen kerran täysi ehdokaslista, ja Inarissa yli kolmannes kaikista ehdokkaista on kokoomuslaisia.

Utelias tarkistaa myös, miten Tuusulassa kannatukseen vaikuttaa se, että ehdokaslistalta pudotettiin sisäisten riitojen takia kaksi viime vaalien isoa ääniharavaa.

Väriläiskä

Turussa ehdolla on tv:stä tuttu kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt. Rostedt onnistui jo suututtamaan valtuustoryhmänsä puheenjohtajan toivotettuaan Twitterissä ammattiliitto Pron Markku Palokankaalle naistenpäivänä hyvää suihinottopäivää.

Iskelmälaulaja Virve "Vicky" Rosti on ehdolla Vantaalla. Rosti on toiminut kokoomuksessa vuodesta 2013, mutta ei kampanjoi poliittisilla linjanvedoilla tai räväköillä julkilausumilla.

Vantaan vaalikojuja todennäköisemmin Rostin tapaa lavalla, vaalipäivänäkin hän keikkailee yhtyeensä Menneisyyden vankien kanssa. Vaalivalvojaisissa Rostin euroviisu Sata salamaa tosin räjäyttänee tunnelman karaokeversionakin, kokoomuksen vaalitulokseen katsomatta.

Iskulause

Vastuullinen, välittävä, uudistava. Vastuullisuus viittaa tarkkaan rahankäyttöön. Raha ei riitä kaikkeen, joten on priorisoitava, kenelle sitä jaetaan. Välittävässä kunnassa kukaan ei tipu kelkasta, ja uudistava kunta hyödyntää muun muassa uutta teknologiaa.

Kuten vihreät ja SDP, kokoomus ajaa maksutonta varhaiskasvatusta. Kokoomus siirtyisi ilmaiseen päivähoitoon aluksi 20 tunnilla viikossa.

Iskusanat toimiva, terve ja turvallinen kuvaavat kokoomuksen ihannekuntaa. Terveys ja turva voivat syntyä muustakin kuin lääkäristä tai järjestyksenvalvojista. Koulussa välituntien liikuntaleikit ja monipuolinen ruoka edistävät terveyttä, ja hiekoitettu jalkakäytävä luo turvaa.