1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Reseptihoitajat

187 sairaanhoitajaa määrää jo tiettyjä lääkkeitä – Potilaat joskus ihmeissään: "Näinkö perusteellisesti minut tutkitaan?"

Reseptihoitajan työstä vain murto-osa on lääkkeiden määräämistä. Hoitaja tekee normaalia vastaanottotyötä, mutta vie potilaan tutkimuksen astetta pidemmälle.

Reseptihoitajat
Sairaanhoitaja katsoo tietokoneen ruutua.
Reseptihoitaja tekee itsenäistä vastaanottotyötä. Hoitaja voi konsultoida lääkäriä ja tarvittaessa siirtää potilaan lääkärin tutkittavaksi.Tiia Korhonen / Yle

KajaaniKajaanin pääterveysaseman odotusaulassa on rauhallista. Muutama köhivä potilas odottaa pääsyä lääkärille – tai sairaanhoitajalle, jolla on lääkkeenmääräämisoikeus.

– Suhtautuminen on ollut positiivista. Kun potilas varaa aikaa sairaanhoitajalle, hänelle ei mainosteta, että menet tällaisen hoitajan vastaanotolle, vaan hän tulee sairaanhoitajan vastaanotolle. Toki he joskus ihmettelevät sitä, että näinkö perusteellisesti minut tutkitaan, minähän tulin hakemaan vain yskänlääkettä, kertoo sairaanhoitaja Sari Hoffren-Koukkari.

Kainuun sotessa on tällä hetkellä kuusi lääkkeenmääräämiskoulutuksen käynyttä sairaanhoitajaa. Viime vuoden loppupuolella valmistuneet hoitajat työskentelevät Kajaanin, Suomussalmen ja Hyrynsalmen terveysasemilla sekä keskussairaalan päivystyspoliklinikan yhteispäivystyksessä.

Se on normaalia vastaanottotyötä, mutta hoito on kokonaisvaltaisempaa.

Sari Hoffren-Koukkari

Sairaanhoitajien uusien tehtävien taustalla on vuonna 2010 voimaan tullut laki, jonka perusteella sairaanhoitajat saivat mahdollisuuden määrätä rajatusti lääkkeitä.

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämiskoulutuksesta on Suomessa valmistunut noin 230 sairaanhoitajaa, terveydenhoitajaa ja kätilöä. Rajattu lääkkeenmääräämisoikeus (siirryt toiseen palveluun) (Finlex) on noin 187 sairaanhoitajalla ja he he työskentelevät kuntasektorilla. Eniten reseptihoitajia on Etelä-Karjalassa Eksoten alueella.

Potilaan tutkiminen reseptiä tärkeämpää

Sairaanhoitajien lääkkeenmääräysoikeus rajoittuu perusterveydenhuoltoon. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) (Kunnallisalan kehittämissäätiö) mukaan reseptejä kirjoittava sairaanhoitaja nopeuttaa hoitoon pääsyä ja säästää kustannuksia. Hoitajat voivat määrätä laboratoriokokeita, analysoida tuloksia ja määrätä lääkehoitoa esimerkiksi tavallisimpiin infektioihin.

– Vastaanotolla on käynyt yleensä flunssapotilaita pitkittyneen yskän ja nuhan takia sekä astma- ja verenpainepotilaita. Se on normaalia vastaanottotyötä, mutta vien potilaan tutkimisen pidemmälle ja hoito on kokonaisvaltaisempaa, sairaanhoitaja Sari Hoffren-Koukkari kertoo ja jatkaa, että hän voi määrätä esimerkiksi tiettyjä antibiootteja virtsatie-, nielu- ja silmätulehduksiin ja uusia pitkäaikaispotilaiden reseptejä.

Lasissa lukee "vastaanotto".
Kainuussa reseptihoitajat työskentelevät terveysasemilla sekä keskussairaalan päivystyspoliklinikan yhteispäivystyksessä. Kalle Niskala / Yle

Hoffren-Koukkarin mukaan lääkkeenmääräämiset pohjautuvat Käypä hoito -suosituksiin. Tällä hetkellä potilaan on oltava aina fyysisesti paikalla, jotta hänelle voidaan määrätä lääke tai sitä voidaan jatkaa.

– Tähän ollaan hakemassa muutoksia niin, että esimerkiksi virtsatietulehduslääkkeet saataisiin määrätä puhelimessa, mutta toistaiseksi myös heidän pitää tulla paikalle.

Jos meitä olisi enemmän Kainuussa, saisimme tukea toisistamme.

Arja Horto

Hoffren-Koukkari korostaa, ettei vuoden koulutuksen saanut hoitaja korvaa lääkäriä. Kyse on ennemminkin työn uudelleen jaosta ja resurssien kohdentamisesta. Reseptihoitaja voi kuitenkin säästää potilaalta vaivaa, sillä hän pystyy ohjaamaan ja suunnittelemaan potilaan jatkohoitoa yhdellä käynnillä.

– Jos potilas on lääkärin vastaanotolla, yleensä hänen on varattava aika jatkohoitoa varten hoitajalle. Lääkkeenmääräämisoikeuden omaava hoitaja voi hoitaa tämän kaiken ja potilaan ei tarvitse soitella ja varata aikoja muille. Tämä on suuri etu.

Reseptien kirjoitus on kuitenkin vain murto-osa Hoffren-Koukkarin työtä. Tärkein ja oleellisin työ on kliininen tutkiminen, sillä se auttaa päättämään jatkohoidosta.

– Itsehoito korostuu, koska moni vaiva hoituu itsehoitokeinoin ja -lääkkein kotona. Tämä on mielestäni kaikista tärkein juttu tässä vaiheessa, resepti on sivuseikka.

Reseptihoitajia myös neuvoloihin

Reseptihoitajien tehtäviä kehitetään Kainuun sotessa tämän vuoden aikana toiminnasta saatujen kokemusten kautta. Lisäksi sotessa koulutetaan parhaillaan lisää sairaanhoitajia, joilla on lääkkeenmääräämisoikeus, kertoo vastuualuepäällikkö Arja Horto.

– Toivomme, että koulutus olisi jatkuvaa ja saisimme jokaiselle terveysaseman vastaanotolle, päivystykseen ja neuvoloihin koulutuksen käyneitä sairaanhoitajia.

Jo nyt lääkkeenmääräämisoikeuden omaavilla sairaanhoitajilla on oikeus määrätä esimerkiksi ehkäisyvalmisteita. Neuvoloissa työskentelevät reseptihoitajat voisivat uusia reseptejä ilman, että niitä täytyy käyttää lääkärillä.

– Jos meitä olisi enemmän Kainuussa, saisimme tukea toisistamme. Meitä on nyt niin vähän ja olemme eri yksiköissä, joten meiltä puuttuu ammatillisen yhteisön tuki, näkee sairaanhoitaja Sari Hoffren-Koukkari.

Itsehoito korostuu, koska moni vaiva hoituu itsehoitokeinoin ja -lääkkein kotona.

Sari Hoffren-Koukkari

Hoffren-Koukkarin mukaan lääkkeenmääräämiskoulutus toi hänelle lisää itsevarmuutta ja kehitti kriittistä ajattelua, mikä auttaa potilaan hoidossa ja päätöksenteossa.

Toiminta on vasta alussa, joten opeteltavaa ja kehitettävää riittää. Hoffren-Koukkarin mielestä hoitaja voisi jo opiskeluaikana olla työharjoittelussa lääkärin kanssa.

– Samoin valmistumisen jälkeen toivoisin, että vierellä olisi vähän aikaa lääkäri, koska nythän se oppiminen ja opiskelu vasta alkaa ja se on jokapäiväistä hommaa.

Lue seuraavaksi