Puola vastustaa kiivaasti entisen pääministerinsä jatkoa EU:n huipulla

Yleensä EU-maat ajavat kansalaisiaan unionin kärkipaikoille, mutta Puola haluaa huippukokouksessa Donald Tuskin pois Eurooppa-neuvoston johdosta.

Puola
Donald Tusk
Donald TuskYoan Valat / EPA

BRYSSEL Puolan taistelu maan entisen pääministerin Donald Tuskin EU-nimitystä vastaan näyttäisi kaatuvan omaan mahdottomuuteensa.

Tusk on toiminut jäsenmaiden johtajista koostuvan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana vuodesta 2014. Hän haluaisi jatkaa tehtävässä vielä toiset kaksi ja puoli vuotta, ja käytännössä kaikki jäsenmaat tukevat jatkokautta.

Paitsi Puola, jonka hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski vastustaa poliittisen kilpailijansa Tuskin jatkoa raivokkaasti. Tusk toimi Puolan pääministerinä kun Kaczynskin kaksoisveli, Puolan presidentti Lech Kaczynski kuoli lento-onnettomuudessa. Jaroslaw Kaczynski syyttää Tuskia osallisuudesta veljensä kuolemaan.

Kilpaileva ehdokas Puolasta

Puola on esittänyt tehtävään kilpailevaa ehdokasta, europarlamentaarikko Jacek Saryusz-Wolskia. Hänellä ei ole käytännössä mahdollisuutta tulla valituksi, sillä hän ei ole toiminut pääministerinä tai presidenttinä.

Brysselissä torstaina iltapäivällä käynnistyneessä huippukokouksessa johtaja toisensa jälkeen ilmoitti kannattavansa Tuskin jatkokautta.

– Minulla on se ymmärrys, että Tuskilla on reilun enemmistön tuki, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kokouksen alla.

– En näe, miten yksi maa voisi estää ratkaisun, jota kaikki muut tukevat, Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi.

Puola: Tusk sekaantuu sisäpolitiikkaan

Jopa Puolan perinteinen liittolainen Unkari ilmoitti tukevansa Tuskia. Puolan hallitus pysyi kuitenkin kannassaan.

– Puola ei hyväksy sitä, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja on henkilö, jonka ehdokkuutta hänen oma maansa ei hyväksy, sanoi Puolan pääministeri Beata Szydlo.

Puola perustelee vastustustaan väitteellä, että Donald Tusk on puuttunut Puolan sisäpolitiikkaan. Tusk kritisoi Puolan hallitusta kiistassa, joka koski perustuslakituomioistuimen tuomarien nimitystä.

Puolalla ei ole kuitenkaan käytännössä keinoja estää Tuskin valintaa jatkokaudelle, sillä päätös tehdään määräenemmistöllä eikä yksimielisyysperiaatteella.