Donald Tusk Eurooppa-neuvoston johtoon Puolan vastustuksesta huolimatta

Pääministeri Sipilän mukaan 26 muuta päämiestä seurasivat salissa sivusta "hämmentävää keskustelua" Puolan ja Maltan pääministerien välillä.

Euroopan unioni
Donald Tusk
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald TuskPatrick Seeger / EPA

BRYSSEL Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat ovat nimittäneet Donald Tuskin uudelle kaudelle Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi. Tuskin kotimaa Puola on vastustanut nimitystä kiivaasti.

Asiasta päätettiin EU-johtajien huippukokouksessa poikkeuksellisessa istunnossa. Tuskia kannattivat äänestyksessä kaikki 27 muuta jäsenmaata.

Se oli aika hämmentävä keskustelu

Juha Sipilä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että valintaan johtanut prosessi oli poikkeuksellinen. Keskustelua käytiin Maltan ja Puolan välillä, joka olisi halunnut että sen oma ehdokas olisi päässyt esittäytymään saliin.

Muut päämiehet seurasivat hiljaa sivusta kun Puolan ja Maltan pääministerit vaihtoivat pitkiä puheenvuoroja. Donald Tusk itse odotti istunnon lopputulosta salin ulkopuolella.

– Se oli aika hämmentävä keskustelu, Sipilä sanoi.

– Kun valinta tuli, 27 päämiestä taputti.

Puola ei tyytynyt tulokseen, vaan ilmoitti aikovansa torjua kokouksen muiden päätösten hyväksymisen. Eurooppa-neuvostossa päätökset pitää tehdä yksimielisesti, vaikka neuvoston puheenjohtajasta päätetään määräenemmistöllä.

– En hyväksy Eurooppa-neuvoston päätelmiä. Tällä neuvostolla ei siten ole lainvoimaa, sanoi Puolan pääministeri Beata Szydlo.

Puolaa hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski on vastustanut poliittisen kilpailijansa Tuskin jatkoa raivokkaasti. Puolan hallitus on perustellut vastustustaan sillä, että Tusk on sekaantunut Puolan sisäpolitiikkaan.

Tusk yritti kuitenkin olla sovinnollinen valinnan varmistuttua.

– Työskentelen teidän kaikkien kanssa ilman mitään poikkeuksia, hän sanoi salissa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja on yksi EU:n kolmesta huippuvirasta parlamentin puhemiehen ja komission puheenjohtajan ohella. Hän johtaa puhetta jäsenmaiden päämiesten kokouksissa.