USA:n Tillerson kutsuu ulkoministerit Washingtoniin – tarkoituksena painostaa Isisiä

Kokoontuminen viestii presidentti Donald Trumpin halusta pyrkiä Yhdysvaltain johtoasemaan Isisin-vastaisessa taistelussa.

Raqqa
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Filippo Grandi tapasi Syyrian pakolaisia leirillä Libanonissa. Useat leirillä olevista perheistä olivat joutuneet pakenemaan Deir ez-Zorista ja Raqqasta.
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Filippo Grandi tapasi Syyrian pakolaisia leirillä Libanonissa. Useat leirillä olevista perheistä oli joutunut pakenemaan Deir ez-Zorista ja Raqqasta. EPA / LUCIE PARSAGHIAN

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson kutsuu kymmenien maiden ulkoministerit Washingtoniin 22. maaliskuuta.

Tarkoituksena on saada koolle Yhdysvaltain johtama liittouma terroristijärjestö Isisiä vastaan. Paikalle odotetaan ulkoministereitä ja edustajia 68 maasta ja kansainvälisestä järjestöstä, nimetön viranomaislähde kertoi.

Kokoontumisen katsotaan olevan merkki Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aikeesta näyttää, että Yhdysvallat haluaa pysytellä Isisin-vastaisen liittouman johdossa. Tarkoituksena on kasvattaa painetta Isisiä vastaan. Lisäksi käsitellään myös Syyrian sodan aiheuttamaa humanitääristä kriisiä.

Liittouma luotiin Barack Obaman kaudella vuonna 2014, jolloin se myös kokoontui kaikessa laajuudessaan viimeksi.

Terroristijärjestö Isis on sotilaallisesti ahtaalla Irakissa ja Syyriassa, jossa seuraavan askelen arvioidaan olevan Isisin niin sanotun pääkaupungin Raqqan valtaaminen.

Turkin pääministeri Binali Yildirim varoitti torstaina, että Yhdysvallat voi vahingoittaa suhteitaan Turkkiin, mikäli se ottaa kurdijoukkoja mukaan Raqqan valtaukseen. Turkki on sotilasliitto Naton jäsen ja mukana Yhdyvaltain johtamassa Isisin vastaisessa liittoumassa.

Lähde: AP