Zumballe löytyi kotimainen haastaja – ”Tosi hitti juttu, helppoa, hikistä ja hauskaa”

Latinalaistansseihin perustuva zumba on saanut kovan kilpailijan supisuomalaisesta laviksesta. Uusi ryhmäliikuntamuoto kerää runsaasti innokkaita harrastajia ympäri Suomen.

terveys
Laviksen ohjaaminen on hauskaa, sillä tarkkoja kuvioita ei ole määrätty.
Laviksen ohjaaminen on hauskaa, sillä tarkkoja kuvioita ei ole määrätty.Jarkko Riikonen / Yle

Liikunnanohjaaja Sirkku Pusan ja fysioterapeutti Johanna Partasen kehittämä lavis (siirryt toiseen palveluun) yhdistelee ennakkoluulottomasti lavatanssin ja jumpan. Uudenlainen jumppa pohjautuu tuttuihin lavatanssien musiikkilajeihin humppaan, valssiin, jenkkaan ja rockiin.

Lavistunnilla jumpataan ilman paria, joten varpailla ei ole vaaraa tulla tallotuiksi. Osallistujilta ei vaadita aiempaa tanssikokemusta.

Lavis on erityyppinen ja perustuu suomalaisuuteen.

Tiina Makkonen

Vaajakosken Kuohun lavisohjaaja Tiina Makkonen on innoissaan laviksesta. Hän ohjaa monenlaisia liikuntatunteja, muun muassa zumbaa. Parhaimmillaan Makkosen lavistunneille saapuu 80 osallistujaa, kaikenikäisiä, sekä miehiä että naisia.

– Lavis on erityyppinen ja perustuu suomalaisuuteen. Tämä on tosi hittijuttu tällä hetkellä - helppoa, hikistä ja hauskaa! Eikä olla tarkkoina kuvioista, kunhan liikutaan.

Göteborgissakin innostuttu

Lavatanssijumppa on lyhyessä ajassa saavuttanut suuren suosion. Treenipaikkoja löytyy ympäri Suomen, pohjoisin on Sodankylässä. Ruotsinsuomalaisten keskuuteen lavis on leviämässä Göteborgin kautta. Saanko Luvan Seuratanssijat -yhdistys järjestää lavistunnin Göteborgissa joka torstai.

Lavistunnille Vaajakosken koulun liikuntasaliin saapunut Mirja Hytönen löytää syitä uuden lajin mukaansa tempaavuudelle.

Kaikki hymyilevät.

Mirja Hytönen

– Musiikki, jumppa, vapaus tanssia, vapaus jumpata. Tämä on jumppaa ja hyvää kuntoilua, ei varsinaista tanssia. Jokainen menee oman kuntonsa ja tyylinsä mukaan ja kaikki hymyilevät.

Ohjaaja Tiina Makkosen mukaan lavis vaikuttaa koko vartalon lihasryhmiin ja myöskin hengityselimiin. laviksen askeleet sopivat kaikille. Ne on muunneltu lavatanssien askeleita helpommiksi.

– Pyörähdyksiä on vähän jätetty pois. Eri tasoja löytyy eli aloittelijoilla on paljon helpompaa ja edistyneemmät voivat ottaa tiukempia kuvioita.

Lavis on tanssimaista jumppaa ilman partneria.
Lavis on tanssimaista jumppaa ilman partneria. Jarkko Riikonen / Yle

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus