1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Balkan

Venäjä ja Turkki lietsovat etnisiä kaunoja Balkanilla

Pettymys Euroopan unioniin on nostanut kansallismielisyyttä eri jäsenmaissa. Balkanilla, Euroopan itäisellä laidalla pettymys uhkaa nostaa pintaan vanhat etniset kaunat.

Federica Mogherini kuvattuna Länsi-Balkanin vierailunsa aikana Mitrovicassa Kosovossa 4. maaliskuuta. Kuva: Djordje Savic / EPA

BRYSSEL Euroopan unioni on jo pitkään tasapainottanut jännitteitä Balkanin niemimaalla. Viime vuosina unionin kiinnostus Balkaniin on hiipunut, mikä on antanut tilaa ulkopuolisten maiden vaikutusyrityksille.

Erityisen kiinnostuneita Balkanista ovat olleet maat, joilla on historiallisia yhteyksiä alueelle. Virkamieslähteiden mukaan Venäjä, Turkki ja jopa jotkut arabimaat ovat sotkeutuneet Länsi-Balkanin maiden sisäisiin asioihin tavoilla, jotka lisäävät väestöryhmien epäluuloja.

Venäjä tukee slaaveja

Venäjä on käyttänyt tilannetta hyväkseen ja elvyttänyt historiallisia yhteyksiään Balkanin ortodoksiseen slaaviväestöön ja erityisesti serbeihin. Venäjä haastaa EU:n vaikutusvallan ja lietsoo samalla vanhoja kaunoja.

Virkamieslähteiden mukaan Venäjän vaikutusyritykset Balkanilla ovat olleet informaatiovaikuttamista ja kyberhyökkäyksiä.

Piskuisessa Montenegrossa Venäjän on epäilty yrittäneen jopa vallankaappausta. Venäjän epäillään yrittäneen pääministeri Milo Djukanovicin surmaamista ja Montenegron Natoon liittymisen estämistä. Venäjä on kiistänyt epäilyt.

The Financial Times-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan vallankaappausyrityksestä epäillyt Venäjä-mieliset poliitikot yrittävät järjestää kansanäänestystä Nato-vastaisuuden nostattamiseksi. Montenegro toivoo pääsevänsä sotilasliitto Naton jäseneksi tämän vuoden aikana.

Kuva: Google / Yle Uutisgrafiikka

Serbien ja albaanien välit tulehtuneet

Hyviä uutisia ei kuulu muualtakaan Balkanilta, sillä etniset jännitteet ovat jälleen nousussa. Makedonian poliittinen kriisi on syventynyt, koska Venäjän liehittelemä, pitkäaikainen presidentti Nikola Gruevski esti opposition ja albaanivähemmistön yrityksen uuden hallituksen muodostamisesta.

Makedonian sekavan poliittisen tilanteen pelätään pahimmillaan johtavan etniseen konfliktiin. Tilanne ei näytä hyvältä myöskään Kosovossa, jossa serbien ja albaanien välit ovat räjähdysherkät.

Makedonian pohjoisen naapurin Kosovon päätös lopettaa vuoropuhelunsa Serbian kanssa ei myöskään helpota väestönryhmien välisiä jännitteitä.

Financial Times-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) diplomaattilähteiden mukaan Venäjä on sekaantunut myös Bosnia-Hertsegovinan asioihin. Venäjän kerrotaan tukevan Bosnian serbitasavallan johtajaa, joka on vaatinut itsenäisyysäänestystä.

Venäjän toimien epäillään olevan osa yritystä nostattaa kansallismielisiä voimia Balkanin maissa, jotta maat kääntyisivät vastustamaan länsimielisyyttä eivätkä enää havittelisi Euroopan unionin tai Naton jäsenyyttä.

Turkki tukee muslimeita

Jos Venäjä hakee vaikutusvaltaa alueen slaaviväestön keskuudessa, ovat Turkki ja eräät arabimaat kiinnostuneet luomaan yhteyksiä muslimiväestöön eli albaaneihin.

Turkin kiinnostus on punainen vaate slaaveille. Slaavit muistelevat yhä turkkilaisvallan aikana tapahtuneita kauheuksia, jotka olivat yksi Balkanin niemimaan 1990-luvun sisällissotien sytykkeistä.

EU:n huippukokouksessa Brysselissä jäsenmaiden johtajat ilmaisivat huolensa Venäjän ja Turkin sekaantumisesta Balkanin maiden tilanteeseen. Unionin mukaan ulkopuolisten epäterve sekaantuminen on aiheuttanut epävakautta ja lisännyt jännitteitä useassa alueen maassa.

EU on tasapainottanut Balkanin niemimaata: Länsi-Balkanin maille toivo EU-jäsenyydestä on ollut syy vahvistaa demokratiaa ja tehdä talousuudistuksia.

Hitaasti etenevä jäsenyysprosessi, turvapaikanhakijakriisi ja euroalueen vaikeudet ovat horjuttaneet unionin uskottavuutta. Nyt unioni haluaa vakuuttaa, että se on sitoutunut vakauttamaan Balkanin.