Ulkoministeri Videgaray: Meksikon ja Yhdysvaltojen kauppasuhteiden neuvotteleminen voisi olla mahdollista vuoden lopulla

Meksikon ulkoministeri Luis Videgaray kommentoi asiaa tiedotusvälineille torstaina.

kansainväliset suhteet
Paperittomat siirtolaiset tapasivat sukulaisiaan Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla tammikuussa 2017.
Paperittomat siirtolaiset tapasivat sukulaisiaan Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla tammikuussa 2017.ALEJANDRO BRINGAS / EPA

Meksikon ja Yhdysvaltojen kauppasuhteiden neuvotteleminen voisi olla mahdollista vuoden loppuun mennessä, sanoi Meksikon ulkoministeri Luis Videgaray torstaina.

Meksikolla on edessään neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa, sillä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on uhannut jäädyttää Nafta-kauppasopimuksen, mikäli sitä ei neuvotella uudestaan.

Videgaray kommentoi kauppasuhteita tavattuaan Yhdysvaltojen viranomaisia Washingtonissa.

Trump katsoo Naftan olleen haitallinen Yhdysvaltain omalle teollisuustuotannolle ja vieneen työpaikkoja erityisesti Meksikoon. Trump lupasi kampanjassaan neuvottelevansa sopimuksen uudelleen Yhdysvalloille edullisemmaksi. Nafta tuli voimaan 23 vuotta sitten.

Videgaray kommentoi myös, että neuvottelujen tarkemmasta ajankohdasta ei ole tietoa.

Meksikon ulkoministeri kertoi tiedotustilaisuudessa, että Washingtonin-vierailun pääasiallisena tarkoituksena oli keskustella meksikolaisten siirtolaisten tlanteesta.

Videgaray esitti huolensa suunnitelmista, joiden mukaan Meksikon rajan yli jatkossa pyrkivät äidit joutuisivat muurin myötä eroon lapsistaan.

Uutistoimisto Reuters kertoi viime viikolla, että naiset ja lapset, jotka saapuvat Meksikon rajan yli Yhdysvaltoihin, saatetaan jatkossa erottaa toisistaan, mikäli Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriön ehdotus menee läpi.

Reutersin haastattelemat viranomaiset sanovat, että tavoitteena on saada meksikolaisäidit luopumaan aikeistaan lähteä ylittämään rajaa lastensa kanssa.

Lähde:Reuters

Lähteet: Reuters