1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kosteusvauriot

Kaupungin ja rakennusfirman kiista kärjistyi – "Nyt katsotaan, kuka oikeasti maksaa"

Oulun kaupunki aikoo haastaa Lemminkäisen oikeuteen hoivakodista löytyneiden kosteusvaurioiden takia. Lemminkäinen on kaupungin kanssa täysin eri mieltä siitä, kuka tilanteesta on vastuussa.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Oulun kaupunki on päättänyt haastaa rakennusalan yritys Lemminkäisen oikeuteen hoivakodista löytyneiden kosteusvaurioiden takia.

Oulun Tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen kertoo, että lakimies on parhaillaan tekemässä asiasta kannetta.

Jupakka koskee Oulussa vuonna 2011 valmistunutta Rajakylän hoivaa, jossa havaittin myöhemmin mittavat vajaan 300 000 euron remonttiin johtaneet kosteusvauriot.

Pääurakoitsijana uudisrakennuskohteessa toimi Lemminkäinen. Vyyhtiin liittyy myös muun muassa sittemmin konkurssiin mennyt aliurakoitsija, joka vastasi lämpö- ja vesitöistä tiloissa joista kosteusvauriot havaittiin.

Jouko Leskinen kertoo, että Oulun kaupungin mukaan kosteusvauriot aiheutuivat pääurakoitsijan eli Lemminkäisen laiminlyönneistä.

– Meidän näkemyksemme on, että pääurakoitsijalla on ollut valvontavelvollisuus kaikkiin töihin, myös aliurakoitsijan työhön.

Lemminkäinen ei niele väitteitä

Lemminkäinen on Oulun kaupungin kanssa täysin eri mieltä siitä, kuka kosteusvaurioiden syntymisestä on vastuussa. Lemminkäinen Talo Oy:n Pohjois-Suomen aluejohtaja Marko Palonen sanoo, ettei kuitenkaan halua kommentoida tilannetta tämän enempää asian keskeneräisyyden takia.

Palonen on todennut Ylelle aiemmin, että tehdyn sopimuksen perusteella kosteusvauriot eivät aiheutuneet Lemminkäisestä johtuvista syistä.

Tähän asti urakoitsijat ovat usein lähteneet siitä, että kaupunki kyllä maksaa.

Jouko Leskinen

Lemminkäinen ja Oulun kaupunki ovat neuvotelleet asiasta jo pitkään, mutta eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, kenen kuuluu maksaa hoivakodin korjaamisesta koituneet kustannukset.

Oulun Tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen sanoo, että kaupungilla on tullut "näissä asioissa perälauta eteen".

– Tähän asti urakoitsijat ovat usein lähteneet siitä, että kaupunki kyllä maksaa. Kaupunki lähtee nyt katsomaan, kuka oikeasti maksaa.

Vanhusten kuukausien evakko päättyi

Rajakylän hoiva meni kosteusvaurioiden takia remonttiin viime vuoden elokuussa. Remontti ajoi evakkoon kolmisenkymmentä hoivakodin asukasta. Asukkaat sijoitettiin väliaikaisesti Hiirosenkotiin.

Rajakylän hoivassa jouduttiin tekemään paljon erilaisia sijaisjärjestelyitä korjaustöiden takia.

Hoivakotiin jäi remontin ajaksi asumaan osa asukkaista ja samassa yhteydessä olevan 20-paikkaisen kehitysvammayksikön asukkaat. Hoivakoti remontoitiin osasto kerrallaan, ja sinne jääneet asukkaat siirtyivät vanhoilta osastoilta remontoiduille sitä mukaa kun ne valmistuivat.

Evakossa olleet hoivakotiasukkaat pääsivät palaamaan takaisin Rajakylän hoivakotiin vasta viikko sitten.