Etelä-Korean armeija hälytysvalmiudessa presidentin erottamispäätöksen jälkeen – syynä Pohjois-Korea

Presidentin erottamispäätöstä seuranneissa mielenosoituksissa on kuollut kaksi ihmistä.

Ulkomaat
Presidentti Park Geun-Hyen kannattajat mellakoivat poliisin kanssa Soulissa 10. maaliskuuta.
Presidentti Park Geun-Hyen kannattajat mellakoivat poliisin kanssa Soulissa 10. maaliskuuta. Jung Yeon-Je / AFP

Etelä-Korean puolustusministeri on määrännyt maan armeijan hälytysvalmiuteen. Puolustusministerin mukaan hälytysvalmiudella varaudutaan siihen, että Pohjois-Korea yrittää hyödyntää presidentti Park Geun-hyen erottamisesta johtuvaa epävakautta.

Presidentti Parkin erottaminen on saanut tunteet pintaan Etelä-Koreassa. Ainakin kaksi ihmistä on kuollut Parkin erottamista vastustavissa mielenosoituksissa. Molemmat ovat ilmeisesti presidentti Parkin kannattajia.

Toinen uhreista on iäkäs mies, joka ilmeisesti putosi poliisiajoneuvon katolta Etelä-Korean korkeimman oikeuden edustalla. Hän menehtyi vammoihinsa sairaalassa.

Tuhannet virastaan erotetun presidentti Parkin kannattajat ovat kokoontuneet kaduille osoittamaan mieltään. Vihaiset mielenosoittajat ovat käyneet poliisin kimppuun ja kiivenneet oikeustalon suojaksi tuotujen poliisin bussien katoille.

Etelä-Korean perustuslakituomioistuin vahvisti tänään maan parlamentin joulukuisen virkarikossyytteen, joka käytännössä tarkoittaa presidentin eroa.

Presidentti Parkia syytetään korruptiosta.

Hallituksen vastaiset aktivistit osoittivat mieltään Soulissa 10. maaliskuuta 2017.
Hallituksen vastaiset aktivistit osoittivat mieltään Soulissa 10. maaliskuuta 2017. Jung Yeon-Je / AFP