Hyviä uutisia allergisille: Koivun kukinnan odotetaan jäävän heikoksi

Siitepölykausi on alkanut Suomessa. Pähkinäpensas ja leppä kukkivat ensimmäisinä.

siitepöly
Koivu.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan koivun kukinnan odotetaan jäävän tänä keväänä heikoksi koko maassa. Tutkija Tatu Hokkasen mukaan kyseessä on jo kolmas peräkkäinen vuosi, kun koivun kukinta on heikkoa.

Hänen mukaansa 40-vuotisen seurannan aikana (siirryt toiseen palveluun)tällaista tilannetta ei ole aikaisemmin ollut.

– Allergikoille on tulossa koivun osalta helppo kevät. Rauduskoivun kukinta näyttää ennusteissa heikolta ja hieskoivun hieman paremmalta, sanoo tutkija Tatu Hokkanen Luonnonvarakeskuksesta.

Hänen mukaansa heikon kukinnan taustalla on moninaisia syitä.

– Kukinnan määrään vaikuttavat esimerkiksi kukkimista edeltävien kahden kasvukauden sääolot, koivujen fysiologinen tila ja erilaisten kasvupaikkojen ominaisuudet, sanoo Hokkanen.

Pähkinäpensas ja leppä kukkivat ensimmäisinä

Turun aerobiologian yksikön projektitutkijan Jukka Reiniharjun mukaan siitepölykausi on Suomessa jo alkanut. Näin siksi, että siitepölyä on kulkeutunut ilmavirtausten mukana Suomeen helmi-maaliskuun aikana useita kertoja.

– Allergiaa aiheuttavat kasvit kukkivat jo Keski-Euroopassa ja Etelä-Ruotsissakin tähän aikaan vuodesta. Kun sitä (siitepölyä) nousee korkealle ilmaan, niin se pystyy kulkeutumaan satoja kilometrejä, ja jos ilmavirrat sopivasti puhaltavat tännepäin niin voivat aiheuttaa allergiaoireita, sanoo Reiniharju.

Paikallinen kukinta puolestaan on Reiniharjun mukaan juuri alkamassa Etelä-Suomessa. Ensimmäisenä kukkii tyypillisesti maan eteläosassa pähkinäpensas ja samoihin aikoihin tai hieman jäljessä leppä.

– Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla ovat ensimmäiset kukintapaikat maaliskuussa, sanoo Reiniharju.

Pujo loppukesän riesana

Koivu aloittaa kukinnan tavallisesti huhti-toukokuun vaihteessa. Siitepölykausi kestää aina alkusyksyyn asti, jolloin voimakkaasti allergisoiva pujo kukkii, sanoo Reiniharju.

– Koivun kukinta loppuu etelä- ja keskiosassa maata suurinpiirtein kesäkuun alkupuolella ja jatkuu Pohjois-Suomessa. Heinät aloittavat kukinnan toukokuun lopulla ja jatkuvat hyvinkin pitkään, koska heinälajeja on niin useita. Loppukesällä kukkii pujo, selvittää Reiniharju.