Nokia rakentanee sittenkin uuden pääkirjaston – S-marketin kunto oletettua huonompi

Marketin kuntotukimus on taas muuttamassa kirjastosuunnitelmat: nyt päätettäväksi on menossa esitys uudisrakennuksesta entisen kirjaston paikalle.

Nokia
Nokian väliaikainen kirjasto Tokmannin yhteydessä
Nokian väliaikainen kirjasto toimii Tokmannin yhteydessä Viholassa.Terri Niemi / Yle

Pitkään puuhatun Nokian pääkirjaston rakentamiseen on tullut uusia mutkia. Tammikuussa oltiin jo päätymässä ratkaisuun, jossa kaupunki ostaisi S-marketin ja kunnostaisi sen kirjastoksi. Ennen kauppaa kuitenkin päätettiin tehdä rakennuksessa kosteustekninen kuntotarkastus, joka toi esiin ikäviä yllätyksiä.

Aikaisemmin saatuihin kuntoarvioihin verrattuna tilanne oli oleellisesti huonompi. Maanantaina kokoontuvan kaupunginhallituksen listalla kerrotaan, että osa todetuista vaurioista sijaitsee sellaisissa rakenneosissa, joiden korjaaminen on erittäin vaikeaa ja edellyttää päällä olevien rakenteiden purkamista. Kustannuksia korjauksista arvioidaan koituvan noin 1,5 miljoonaa euroa. Piilevät korjaustarpeet toisivat hankkeeseen myös lisäriskejä.

Vaikka POK myisi marketin nyt halvemmalla, kaupunginhallitukselle esitetään, että kirjasto-, kulttuuri- ja nuorisotilat toteutetaan uudisrakennuksena kaupunginvaltuuston jo aiemmin päättämään paikkaan. Uudisrakennuksen laajuutta ja kokonaiskustannuksia halutaan kuitenkin supistaa jatkosuunnittelulla, lähinnä toiminnallisia ratkaisuja uudistaen.

Valtioavut säilymässä

Nokian kirjasto-monitoimitalon rakentamisen arvioidaan maksavan noin 12,68 miljoonaa euroa. Kustannusarvio on noussut suunnittelun aikana noin 2,5 miljoonalla. Valtionosuuksia kokonaisuudelle on myönnetty kaikkiaan 3,2 miljoonaa euroa. Niiden edellytyksenä on se, että rakentaminen saadaan vauhtiin tänä vuonna.

Muuttuneessa tilanteessa Nokian kaupunki on neuvotellut Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kanssa kirjaston valtionavun säilymisestä, mikäli uudiskohteen rakentaminen alkaisi ensi vuodenvaihteen jälkeen. Kaupunginhallitukselle menevän esityksen mukaan kirjastotoimen ylitarkastaja Anneli Ketonen on pitänyt mahdollisena alkamisajan siirtämistä neljällä kuukaudella ja aikoo tehdä ratkaisunsa ensi viikolla.