1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ensiapu

Osaatko auttaa hätätilanteessa? Testaa ensiaputaitosi

Ensiaputaidoistaan ja -tiedoistaan epävarmoille Suomen Punainen Risti aloitti helmikuussa ilmaiset auttajakurssit, joilla opetellaan ensiavun alkeita.

Minna Rautanen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiristä opettaa kylkiasentoon laittamista Myrmidia ja Wolferiina Möröselle SPR:n auttajakurssilla. Kuva: Jussi Vierimaa / SPR

Olet ensimmäisten joukossa auto-onnettomuuspaikalla. Tai kadulla joku on kaatunut pahasti tai saanut rajun sairauskohtauksen.

Et ole saanut ensiapukoulutusta. Tai siitä on jo kauan. Mitä teet?

Testaa tietosi ensiavusta

Vastaa kymmeneen kysymykseen ja testaa, osaisitko sinä antaa hätäensiapua.

Vastausvaihtoehdoista yksi on oikein. Saat pisteen, kun tiedät oikean vastauksen.

Testiä varten haastateltiin Suomen Punaisen Ristin ensiavun koulutussuunnittelijaa Päivi Piiliä.

SPR:n uudella pikakoulutuksella ensiavun alkeet haltuun

Jos tuntuu, että et pärjännyt testissä, ja pelkäät joutuvasi tilanteeseen, jossa ensiaputaitoja tarvittaisiin, voit hakeutua Suomen Punaisen Ristin uusille auttajakursseille.

SPR alkoi helmikuussa järjestää tunnin kestäviä ilmaisia auttajakursseja. Kynnys mennä kurssille haluttiin pitää matalana. Kouluttajina näillä kursseilla toimivat SPR:n vapaaehtoiset. Tarkoituksena on opettaa ensiavun alkeita.

– Toivottavasti alkeiden opettelu rohkaisee suomalaisia auttamaan hätätilanteissa, sanoo SPR:n ensiavun koulutussuunnittelija Päivi Piili.

– Auttajakurssin käyminen saattaa myös innostaa osallistumaan pidemmille ensiapukursseille, joilla saa lisää valmiuksia toimia onnettomuus- tai sairauskohtaustilanteissa.

Kuva: Jussi Vierimaa / SPR