Tästäkö toivoa kuoleville kyläkouluille? – etäopetusta 500 kilometrin päähän

Ensi syksynä kaksi suomalaista kyläkoulua tekee historiaa. Silloin alkaa etäopetus kahden täysin eri puolilla Suomea sijaitsevan koulun välillä.

etäopetus
Opettaja ja lapsia Kannuksessa Eskolan kotikoulussa.
Eskolan koulutiloissa opettaja Tero Pökkylä sekä Kosti Kumpulainen ja Matias Isohanni. Taustalla Konsta Kumpulainen.Kalle Niskala / Yle

Tarkat yhteistyön muodot ovat vielä hiomatta, mutta se on varmaa, että ensi syksynä pienen Eskolan kylän viisi koululaista alkaa opiskella Lapinjärven kunnan opetussuunnitelman mukaan. Välimatkaa kunnilla on vajaat 500 kilometriä.

– Opetusta voi olla esimerkiksi skypen avulla, verkon yli. Etäopetus voi tarkoittaa myös leirikouluvierailuja, selventää Miia Tiilikainen Eskolan Palveleva Yhteisö -hankkeesta.

Keski-Pohjanmaalla sijaitsevan Eskolan kylän sekä Itä-Uudellamaalla sijaitsevan Lapinjärven Porlammin kyläkoulun, Hilda Käkikosken koulun, välille on hiottu yhteistyötä 2016 syksystä asti.

Lapinjärvellä Porlammin kylässä on runsaat 500 asukasta. Kannuksen Eskolan kylässä asukkaita on hiukan vähemmän.

Eskolasta loppui kunnan ylläpitämä koulu vuoden 2013 lakkautuspäätöksen jälkeen. Siitä lähtien kyläläiset ovat itse järjestäneet lapsille opetuksen kotikouluperiaatteella.

Porlammin kylällä pelkona on myös koulun sulkeminen, koska oppilaita on enää päälle 40.

Apua koulunkäynnin rahoittamiseen

Etäopetuksesta toivotaan apua ja tukea eskolalaislasten koulunkäyntiin. Porlammin koulu taas saa yhteistyön myötä tarpeelliset viisi lasta lisää oppilasluetteloonsa. Itä-Uudellamaalla ollaan myös kiinnostuneita omatoimisen Eskolan kylän ideoista siitä, miten kylä pysyy elinvoimaisena.

Eskolalaisten vanhempainyhdistys HanhiKukko ry:n puheenjohtaja Satu Kumpulainen kertoo, että tällä hetkellä alakouluopetus annetaan Eskolassa omin voimin.

Sitä kautta saadaan valtionosuuksia, tietotekniikkaa ja opetusmateriaalia.

vanhempainyhdistys HanhiKukko ry:n puheenjohtaja Satu Kumpulainen

Kylällä päätettiin aikanaan, että kunnallisen koulun sulkemispäätös ei lannista, eikä lapsia lähetetä 12 kilometrin päähän kuntakeskukseen kouluun.

– Lapset ovat omalla kylällä kotiopetuksessa palkkaamamme opettajan ohjauksessa. Vanhemmat hankkivat talkootyönä rahaa opettajan palkkaa varten ja opettavat lapsia itse myös yhden päivän viikossa. Kun Lapinjärven kunnan opetustoimi ottaa lapset etäopetukseen, sitä kautta saadaan valtionosuuksia, tietotekniikkaa ja opetusmateriaalia, jopa sähköistä, kiittelee Satu Kumpulainen.

Lapsia Kannuksessa Eskolan kotikoulussa.
Kosti Kumpulainen ja Matias Isohanni. Taustalla Konsta Kumpulainen koululuokassa Eskolassa.Kalle Niskala / Yle

Eskolalaislapset ovat opiskelleet Kannuksen kaupungin opetussuunnitelman mukaisesti. Silti he eivät ole saaneet mistään sähköistä opetusmateriaalia. Siihen tarvittaisiin oppilaitostunnuksia, joita kotikoululla ei ole.

– Jatkossa täällä Eskolassa on edelleen fyysisesti oma opettaja paikalla. Opettaja saa Lapinjärveltä vertaistukea ja oppimateriaalia. Ideaalihan on, että koko kylän ja kunnan yhteistyöhön saadaan kumpaankin kuntaa jotain uutta, visioi Kumpulainen.

Apua ja mallia muillekin

Ennenkokeilemattomat koulukuviot järjestellään valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -kärkihankkeen alla ja Kokeilun Paikka -digialustan avulla.

Ideaalihan on, että koko kylän ja kunnan yhteistyöhön saadaan kumpaankin kuntaa jotain uutta.

vanhempainyhdistys HanhiKukko ry:n puheenjohtaja Satu Kumpulainen

– Tästä kokeilusta sorvataan mallia, jota voidaan soveltaa sitten muuallakin, kertoo Miia Tiilikainen Eskolan Kyläyhdistyksestä.

Idea sai alkunsa Lapinjärven kunnan aloitteesta. Lapinjärvellä oli kuultu pienestä ja sisukkaasta keskipohjalaiskylästä, joka järjestää omin voimin kouluopetusta, kesäteatteritoimintaa ja esimerkiksi ylläpitää kirjastoa, kun julkiset palvelut ovat vähitellen vetäytyneet pois.

– Rahallisesti yhteistyö tuo helpotusta vanhemmille. Me olemme myös innoissamme vaihtamassa kokemuksia porlampilaisten kanssa. Heillä on siellä paljon samoja elementtejä kuin meillä Eskolassa, toteaa Kumpulainen Kannuksen Eskolan kylästä.