Koe uusi yle.fi

Professori: Poronhoito muuttuu moottorikelkan mukana

Lapin yliopiston pohjoisten yhteiskuntien muutosten tutkimuksen professori Jarno Valkonen tutkii moottorikelkan kautta poronhoidon muutosta. – Jos lähdetään nostamaan moottorikelkka keskiöön, niin maailma näyttää kovin toisenlaiselta, kuin se ollaan totuttu näkemään.

Kotimaa
jarno valkonen lapin yliopisto lappi universitehta dutki tutkija professor professori
Jarno ValkonenLinda Tammela / Yle
jarno valkonen lapin yliopisto lappi universitehta dutki tutkija professor professori
Haastattelu alkaa kohdassa 1:44:00 / Jearahallan álgá áiggis 1:44:00

Pohjoisten yhteiskuntien muutosten tutkimuksen professori Jarno Valkonen tutkii moottorikelkan kautta poronhoidon muutosta. Valkonen laajensi tutkimustaan yhdessä politiikkatieteiden yliopistolehtori Tapio Nykäsen kanssa myös moottorikelkan huvi- ja matkailukäyttöön.

Tutkimussarjassa Valkonen kertoo muun muassa pohdiskeltavan sitä, miten elinkeinot kehittyvät suhteessa moottorikelkan kehitykseen ja mikä merkitys moottorikelkalla erilaisissa tehtävissään on.

Moottorikelkka keskiössä

Valkonen kertoo, että tutkimuksessa on haluttu tutkia poronhoitoa nimenomaan moottorikelkan näkökulmasta.

– Uutta ja yllättävää on ehkä siinä, että me lähtökohtaisesti olemme ajatelleet moottorikelkkaa ja poronhoitoa tällaisena yhteisevolutiivisena kehityksenä.

Kun moottorikelkka otetaan poronhoidossa käyttöön, ja moottorikelkka muuttuu, samalla muuttuu myös poronhoito.

– Samalla tapahtuu myös, että se moottorikelkkakaan ei pysy samana, vaan kun poronhoidossa käytetään moottorikelkkaa, niin kelkka myös suunnitellaan sen mukaisesti, kertoo Valkonen.

Tutkimuksessa moottorikelkka nostetaankin kaiken keskiöön.

– Jos lähdetään nostamaan moottorikelkka keskiöön, niin maailma näyttää kovin toisenlaiselta, kuin se ollaan totuttu näkemään.

"Moottorikelkka aktiivinen asettamaan ihmiselle vaateita"

Toimissa, joissa moottorikelkkaa aktiivisesti käytetään, on sillä huomattavan suuri rooli.

– Moottorikelkka itsessään asettaa tiettyjä odotuksia ja paineita myös sille, että miten sitä käytetään, ja mitä se mahdollistaa ja millaisia kykyjä ihmisille syntyy, tai millaisia vaatimuksia se ihmiselle asettaa.

– Niin maailma alkaakin näyttää huomattavasti monimutkaisemmalta, toteaa Valkonen.

Moottorikelkka on totuttu ajattelemaan lähinnä välineenä, jonka käytölle on erilaisia syitä. Tutkimuksessa moottorikelkkaa tarkastellaan osana ihmisen kanssa olemista.

– Kun ruvetaan tarkastelemaan sitä osana ihmisen kanssa olemista, niin huomataan, että moottorikelkka on itse asiassa aktiivinen asettamaan ihmiselle vaateita ja ihminen muokkautuu sen kanssa ja kokee ympäristöt sen kautta ihan eri tavalla.

Näin ollen moottorikelkka myös avaa maailmaa ihmiselle.

Boazodoalli ealu luhtte duoddaris.
Aslak Paltto / Yle

Ei keskuksista syrjäseuduille vaan päinvastoin

Valkonen ja Nykänen kuvaavat tutkimuksessaan moottorikelkan tuloa 1970-luvulla poronhoitoon ”vallankumoukseksi”. Alunperin kyseisen teesin on luonut antropologi Pertti J. Pelto tutkiessaan 1960- ja 1970-luvuilla Sevettijärvellä moottorikelkan käyttöönottoa.

Moottorikelkka muutti lähestulkoon kaiken poronhoidossa, kun yhtäkkiä aiemmin omavaraiset taloudet avautuivat markkinatalouksiin. Toimet muuttuivat – nopeutuivat ja tehostuivat. Myös ihmisten väliset suhteet muuttuivat.

– Yleensä tällaiset tekniset kehitykset on totuttu ajattelemaan sen suuntaisesti, että keskuksista leviää pikkuhiljaa syrjäseuduille uusia innovatiivisia juttuja, mutta tässä tapauksessa se on itse asiassa mennyt päinvastoin. Poronhoitajat toivat käytännössä moottorikelkan Suomeen ja tekivät siitä omalla tavallaan asian, mitä nyt sitten muutkin käyttävät.

– Se on hyvin vallankumouksellinen myös periferianäkökulmasta, kertoo Valkonen.

Poronhoito pyörii moottorikelkan ympärillä

Tutkimuksessa ajatuksena on ollut, että kun moottorikelkka otettiin poronhoitoon käyttöön, niin se muutti poronhoitoa kokonaisvaltaisesti.

– Syntyi kokonaan moottorikelkkaperusteinen poronhoito.

– Tällä hetkellä poronhoito varsinkin niillä alueilla, missä sitä moottorikelkkaa käytetään, eli mitä pohjoisemmas poronhoitoaluetta mennään, niin sitä riippuvaisempia kelkasta ollaan.

Nykymuotoinen poronhoito pyöriikin paljolti moottorikelkan ympärillä.

Suunnitelmissa kirja

Jatkossa Valkonen kertoo tutkimuksessa perehdyttävän moottorikelkan käyttöön matkailussa sekä huvikelkkailun syntymiseen. Valkosta kiinnostaa myös se, mitä nykyiset poronhoitajat ajattelevat.

– Miten he esimerkiksi käyttävät kelkkaa, mitä mahdollisuuksia ja mitä ongelmia he siinä näkevät.

Tutkimussarjan lopputuloksena tarkoitus on kirjoittaa kirja moottorikelkan kulttuurihistoriasta. Vastaavanlaista kirjaa ei ole Suomessa vielä tehty, ja Valkonen kertookin kirjalle olevan kiinnostusta.

Korjattu 14.3.2017 klo 9:41: Professori Jarno Valkosen titteli muotoon Pohjoisten yhteiskuntien muutosten tutkimuksen professori

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Elävä arkisto

Maistuuko hyönteinen? Näin niitä voi valmistaa ruuaksi

Hyönteisruoka

Ruokamarkkinoille rynnivät hyönteiset voivat olla vaarallista syötävää allergikoille