Feministien levittämä kuva Kremlin torniin kiivenneistä mielenosoittajista paljastui huijaukseksi

Mielenosoittajat eivät todellisuudessa kiivenneet Kremlin torniin naistenpäivänä järjestetyssä mielenilmauksessa.

Ulkomaat
Kreml torneineen
Moskovan Kreml on presidenttihallinnon keskus ja suosittu turistikohde.Sergei Ilnitsky / EPA

Moskovan Kremlin alueella pidätettiin keskiviikkona naistenpäivänä mielenosoittajia, jotka vaativat miesten vallan lopettamista Venäjällä. Mielenosoittajat polttivat soihtuja ja kannattelivat mielenosoituslakanoita Kremlin muureilla.

Yksi mielenosoituksesta julkaistu kuva (siirryt toiseen palveluun) osoittautui myöhemmin väärennetyksi. Peukaloitu kuva esitti Kremlin torniin kiivenneitä mielenosoittajia. Todellisuudessa torniin ei kiivetty.

Myös Yle uutisoi tempauksesta ja väärennetyksi osoittautuneesta kuvasta keskiviikkona. Väärennöksestä kertoi muun muassa The Moscow Times -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Kremlin turvallisuusviranomaiset tiedottivat, ettei sen vartioimille alueille ollut murtauduttu. Turvallisuuspäällikkö kertoi Eho Moskvy -radiokanavalle (siirryt toiseen palveluun), että torni on tarkasti vartioitu eikä sinne ole pääsyä. Hän vahvisti, että kuva oli väärennös.

Eräs pidätetyistä aktivisteista pahoitteli väärennöstä oppositiomielisessä Novaja Gazeta -lehdessä. (siirryt toiseen palveluun) Hänen mukaansa kuvan väärentäneet mielenosoittajat ovat myöntäneet tekonsa.

Ryhmä jakaantui ennen mielenosoitusta, joten mielenosoittajilla ei ollut tietoa toistensa liikkeistä.