1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhanhoito

Älä kasvata hujoppeja ja koeta malttaa – puutarhaharrastajan 6 vinkkiä viherpeukalointiin

Kokenut puutarhaharrastaja opettelee edelleen malttia, mutta tietää, että keväthuumaan ei ole muuta lääkettä kuin upottaa sormet multaan.

puutarhanhoito
Tarja Käckmanin taimet.
Vaikka valon määrä lisääntyy, Tarja Käckmanin taimet saavat nauttia vielä myös keinovalosta.Hanna Juopperi / Yle

Loppiaisena se alkaa. Oululaisen puutarhaharrastaja Tarja Käckmanin valmistautuminen kesään.

– Istutan silloin chilit ja paprikat sekä kukista keijunmekot ja orvokit, että ne ehtisivät kukkia mahdollisimman aikaisin.

Maaliskuun puolivälissä lajikkeita on kasvamassa kuutisenkymmentä. Keittiön pöytä on täynnä taimia ja kasveja löytyy ympäri taloa. Kuitenkin vielä kymmenet siemenpussit odottavat kevään etenemistä ja multaan pääsyä.

Kokeneella kasvattajalla on kertoa vinkkejä myös vähän vähemmän asiaan vihkiytyneille harrastajille.

Chili.
Chili on jo pitkällä.Hanna Juopperi / Yle

Katse kasvualustaan

Siemeniä ei kannata laittaa kasvamaan mihin tahansa multaan. Normaali kukkamulta on siemenille esimerkiksi liian vahvasti lannoitettua.

– Kannattaa valita kylvö- tai taimimulta, mutta niissäkin on suuria eroja. Ne esimerkiksi pidättävät kosteutta eri tavoin. Osassa mukana on myös kasvua tukevia mikrobeja.

Älä kasvata hujoppeja

Pinnalle nousseet taimet kaipaavat valoa, Käckman muistuttaa.

– Pimeässä tulee honteloita, hujoppeja taimia, jos ne joutuvat kurkottelemaan kohti valoa. Tässä vaiheessa kevättä valo ikkunalla alkaa kuitenkin riittää ja ainahan sitä voi tehostaa kasvilampuilla.

Älä hukuta

– Yleisin syy siihen, miksi taimet kuolevat, on liiallinen kastelu. Pienet, hennot juuret eivät kestä sitä.

Tarja Käckman käyttää apuna altakastelumattoja, jotka auttavat pitämään taimet tasaisen kosteina. Ja kasteluvetenä hän käyttää huoneenlämpöistä vettä.

– Taimia ei kannata kastella kylmällä vedellä. Ne säikkyvät helposti.

Tarja Käckman myös parantaa maan ilmavuutta lisäämällä kylvömullan joukkoon perliittiä.

Nimikoi

Taimet menevät helposti sekaisin. Nimikointi helpottaa taimettajan arkea. Esimerkiksi maitopurkista askartelee nopeasti nimisäleitä.

Malta

Ensimmäiset siemenluettelot ilmestyvät joulun aikaan. Siementen kylvämisessä kannattaa kuitenkin yrittää pitää maltti mukana.

Pelargonia.
Perinteisen pelargonian voi myös kasvattaa ihan itse siemenestä.Hanna Juopperi / Yle

Liian varhain isoksi venähtäneiden kasvien kanssa voi joutua ahtaalle, Tarja Käckman nauraa.

– En tahdo malttaa millään. Päätän, että maltan, mutta alan aina lipsua. Tänäkin vuonna osa tomaateista on jo itänyt. Minun tomaattini olisivat valmiita ulos jo toukokuussa, mutta näillä korkeuksilla se on ihan liian aikaista.

– Viime keväänä kannoin viiden viikon ajan kasvihuoneeseen aamuisin muutaman sata taimea ja iltaisin hain ne takaisin. Kävisin kuitenkin joka päivä sauvakävelylenkillä, joten se on ihan sama, jos kiikuttelen taimia kasvihuoneeseen ja takaisin, Käckman pohtii.

Lue ohjeet

Osa siemenistä itää lämpimässä, osa viileässä, osa haluaa valoa, toiset hämärää. Jotkut siemenet voivat vaatia myös kylmäkäsittelyn tai liottamista ennen kylvöä. Käckman muistuttaa, että siemenpusseista kannattaa ainakin nämä ohjeet, jotta siemenet lähtisivät kasvuun mahdollisimman hyvin.

Siemenkasvatus vaatii siis aikaa ja viitseliäisyyttä, mutta mikä siinä puutarhaharrastajaa viehättää?

– Se on se kasvun ihme. Ja on tämä melkoista terapiaa, Tarja Käckman hymyilee.

Lue seuraavaksi