1. yle.fi
  2. Uutiset

Ovatko tulokset luotettavia? Vieläkö ehtii mukaan? – yleisimmät kysymykset Ylen vaalikoneesta

Ylen vaalikone aukesi torstaina. Mukana vaalikoneessa on jo 13 500 ehdokkaasta. Ehdokasvideoita on katsottu yhteensä noin 65 000 kertaa.

vaalikoneet
grafiikka
"Kiitti kun katot tätä meidän pätkää". Kuntavaaligalleriassa on jo tuhansia videoita.

Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun) ja vaaligalleria (siirryt toiseen palveluun) aukesivat suurelle yleisölle torstaina. Vaalikoneesta ja vaaligalleriasta on tullut runsaasti palautetta ja kysymyksiä. Kokosimme vaalikoneessa ja -galleriassa askarruttaneet kysymykset yhteen. Kysymyksiin vastasi Ylen vaalikoneen tuottaja Juho Salminen.

1. Paljonko koneessa on ehdokkaita? Entä videoita?

Vaalikoneessa on nähtävissä 13 500 ehdokkaan vastaukset. Vaaligalleriassa on julkaistu tällä hetkellä 4 185 moderoitua videota.

2. Vieläkö ehtii mukaan vaalikoneeseen?

Kyllä ehtii. Jos olet ehdokas, etkä ole vielä ehtinyt vastata vaalikoneeseen ja tehdä videota, mukaan pääsee 8.4. asti.

3. Olen vastannut ehdokkaana vaalikoneeseen, mutta tietoni eivät näy vaalikoneessa tai niitä puuttuu. Mistä on kyse?

Olethan käynyt hyväksymässä vastausten julkaisun ehdokaskoneessa? Se vaaditaan, jotta ehdokas näkyy vaalikoneessa. Torstaina 9.3. joidenkin ehdokkaiden kohdalla oli viivettä heidän tietojensa julkaistumisen kanssa. Nämä saatiin näkyviin torstain ja perjantain välisenä yönä. Kaikki vaaligalleriavideot myös katsotaan ihmisvoimin läpi ennen julkaisua, joten tämä saattaa aiheuttaa viivettä niiden ilmestymisen kanssa.

4. Miksi ehdokasvideoita esimoderoidaan?

Videot katsotaan läpi, koska Ylellä on julkaisijan vastuu. Ehdokasvideoissa ei saa pilkata mitään ihmisryhmiä, mainostaa tuotteita tai esiintyä alasti.

– Sellaisia videoita, joiden julkaisemista on jouduttu harkitsemaan, on tullut todella vähän, kertoo Ylen vaalikoneen tuottaja Juho Salminen.

5. Voinko ehdokkaana muuttaa vastauksiani julkaisun jälkeen?

Voit itse muokata henkilötietojasi ja esimerkiksi valokuvaa vaalipäivään asti. Kerran julkaistuja vaalikonevastauksia tai videota et pysty itse enää muokkaamaan. Jos vastauksissasi on selviä virheitä tai puutteita, ota heti yhteyttä ehdokastukeemme: vaalikone.tuki@yle.fi. Korjauksia on vielä mahdollista tehdä.

6. Ovatko vaalikoneen antamat tiedot luotettavia?

Vaalikone laskee vastaajan samankaltaisuutta ehdokkaan kanssa. Esimerkiksi jos yleisön edustaja vastaa tismalleen samoin kuin ehdokas, sopivuus on 100 prosenttia. Tiedossamme on joitakin tapauksia, joissa ehdokkaiden tekemät muokkaukset vastauksiinsa eivät ole tallentuneet järjestelmään, minkä vuoksi sopivuudessa on voinut olla heittoa. Ylen tietoon ei ole tullut todennettuja tapauksia, joissa ehdokkaan antamat vastaukset olisivat olleet jotain muuta kuin he ovat vastanneet. Jos tällaisia henkilöitä on, pyydämme olemaan meihin yhteydessä ehdokastukeemme: vaalikone.tuki@yle.fi

7. Kiinnostaako vaalikone yleisöä?

Kyllä kiinnostaa. Salmisen mukaan vaaligalleria on nopeasti noussut erittäin katsotuksi sisällöksi. Ehdokasvideoita on katsottu ensimmäisen vuorokauden aikana yhteensä noin 65 000 kertaa. Yksittäisten ehdokkaiden videoita on katsottu useita satoja kertoja.

– Äänestäjät selvästi jo etsivät ehdokastaan ja tutkivat vastauksia.

8. Millaista palautetta vaalikoneesta ja vaaligalleriasta on tullut?

Video-ominaisuutta kokeillaan Ylen vaalikoneessa ensimmäistä kertaa.

– Tämä on Ylellekin oppimisprosessi. Täytyy korostaa, että videot ovat merkittävä ja hieno mahdollisuus äänestäjän kannalta, kun he saavat videolla lisäinformaatiota kuntavaaliehdokkaista.

Salmisen mukaan video-ominaisuudesta on tullut kiitoksia.

– On myös ehdokkaita, jotka näkevät, että video-ominaisuudella ei ole heille merkitystä.

Ylen vaalikoneeseen pääse tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun). Ylen vaaligallerian löydät tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi